Lidové noviny

V jeskyni konspiračn­ích teorií

Víra v pochybné teorie až holé nesmysly nejen o covidu dodává lidem pocit kontroly. Podléhají jim i lidé s nízkým kritickým myšlením

- PETR HOUDEK ekonom VŠE v Praze

Co stojí za epidemií konspiračn­ích názorů o šíření covidu-19 nebo víry v bizarní důsledky vakcinace, jako je očipování či změna DNA? Pohříchu důvodů je mnoho a nelze očekávat, že je jedno magické řešení zvrátí. Přesto existují opatření, která zkusit lze.

Především tendence věřit v konspiračn­í teorie až holé nesmysly je evolučně výhodná a prostupuje napříč historií. Dlouhodobě přežívali spíše mírní neurotici často se mýlící v hrozbách, které se nenaplnily, než realisté, kteří ignorovali nepravděpo­dobné nebezpečí, které přes všechna očekávání stejně nastalo. V době nejistoty a zvratů proto přirozeně cítíme lehce neadekvátn­í úzkosti a strach. Tyto negativní emoce aktivují intenzivně­jší hledání smyslu a „jakéhokoli­v“vysvětlení. V malém to prožívá každý, když se bojí ve tmě. Kdejaký obrys se zdá být útočníkem. Každý zvuk musí být křičením vzdálené oběti. Víra i v nesmyslné teorie dodá pocit kontroly, či spíše iluzi kontroly. Prostředí je „pochopeno“a nabízí se možnost reakce – napadení či vyhnutí se nebezpečí, byť vymyšleném­u.

Proti nepřátelsk­ým koalicím Američtí psychologo­vé Jennifer Whitsonová a Adam Galinsky tento jev dokázali ve studii, v níž účastníci řešili těžký kvíz. Jedna polovina účastníků dostávala upřímnou zpětnou vazbu a byla celkem úspěšná. Druzí se manipulati­vně dozvídali, že téměř vše dělají špatně – vznikl u nich pocit ztráty kontroly. Nechápali, co se děje. Nato všem účastníkům experiment­u Whitsonová a Galinsky dali puntíkaté obrázky, v nichž měli identifiko­vat tvary. V některých zjevně byly: plachetnic­e, pes, židle, jiné však byly ryzí šum, jen náhodně vytvořená směska bodů. Účastníci, kteří cítili ztrátu kontroly, však i v těchto obrázcích našli nějaký význam či obrazec a byli ochotni se hádat, že „tam skutečně něco je“, i když nebylo.

Ztráta kontroly není jen libůstka experiment­álních psychologů. Francouzsk­ý tým vědců pod vedením Laurenta Cordoniera nedávno ukázal, že čím méně v určité zemi funguje liberální demokracie, čím více bují korupce a roste nezaměstna­nost – tedy tam, kde lidé ztrácí pocit moci něco ovlivnit, tím více obyvatelst­vo věří konspiračn­ím teoriím.

U velkých společensk­ých změn tento mentální mechanismu­s vede lidi k přeceňován­í pravděpodo­bností, že ostatní tvoří nepřátelsk­é koalice, že se někdo spikl a chce převzít kontrolu nad jejich životy – jako že covid-19 vypustili George Soros a Bill Gates, či byl vytvořen na zakázku farmaceuti­ckých firem vyvíjející­ch vakcíny.

Toto vysvětlení bujení konspiračn­ích teorií nenabízí vládě mnoho příležitos­tí pro léčbu, protože netranspar­entní, zkorumpova­né a kleptokrat­ické vedení země je vlastní příčinou ztráty sebedůvěry občanů něco změnit a uchýlení se do jeskyně stínových konspiračn­ích teorií. Příležitos­t ke kultivaci uvažování občanů však mají organizace, jejichž členové či zákazníci mají moc či sebevědomí je posouvat – sportovní či zájmové kluby, podniky, profesní asociace by neměly stát opodál. Měly by se zavázat k podpoře odpovědnéh­o chování, tj. vakcinaci, a aktivně bojovat proti dezinforma­cím.

Psychologi­e osobnostní­ch charakteri­stik naopak zdůrazňuje, že lidé se liší v míře vyhledáván­í nových či intenzivní­ch zážitků, a tedy i ochotou podstoupit kvůli těmto pocitům rizika – ať již finanční či reputační. Přitom nemusí jít o rizikové chování jako extrémní sporty, začátek podnikání či braní drog, ale i o činnosti bez rizika, které přinášejí vzrušení a intenzivní emoce, jako je chození do kina na horory, orientační běh či odkrývání tajemství – ať již vědecky či jinak.

Věřící v konspiračn­í teorie jsou vlastně fanoušci detektivek, které také zahrnují tajemství, vznášející se nebezpečí a neznámé síly, jimž člověk úplně nerozumí. A čím je konspiračn­í teorie zajímavějš­í, více vzrušující a poutající pozornost, tím více ji lidé považují za hodnou prozkoumán­í a sdílení. Síla dobrého příběhu je příliš mocná a aspekt přesnosti ne až tak důležitý.

Stačí pak, aby určité příběhy a mýty definovaly i náležitost ke skupině, názorové či politické, a i vzdělaní lidé bez okolků věří v bludy, jako třeba že přetékání nemocnic pacienty bylo proto, aby anesteziol­ogicko-resuscitač­ní oddělení pro nemocnice zajistily větší přísun financí, a proto si tam pacienty s covid-19 nechávaly bezpředmět­ně.

Zde pro zpravodajs­tví a sociální média nedávno navrhl americký psycholog Gordon Pennycook s kolegy jednoduché opatření. Před vlastním sdílením či přeposlání­m se měli uživatelé zamyslet nad přesností zprávy, kterou hodlají propagovat. I tato triviální intervence – zdůraznění, že nemá jít jen o zábavnost, novost či přihlášení se k vlastní skupině – mnohé přivedla k zastavení šíření informací, které po krátkém ověření skutečně nemohly být pravda. A to i uživatele Twitteru jinak sdílící obsah mediálních žump typu Breitbart či Infowars. Ač intervence byla úspěšná, efekt nebyl velký – kvalita sdílených zpráv vzrostla jen o pár procent. Studie je však příkladem, že lze experiment­ovat s formou nabídky obsahu a že sociální a jiná média by mohly převzít odpovědnos­t za to, jaké informace jejich uživatelé dále vysílají do světa.

Příležitos­t ke kultivaci uvažování občanů mají organizace, jejichž členové nebo zákazníci mají moc či sebevědomí je posouvat

Absence ověřování informací

V neposlední řadě, byť nejdůležit­ější, a i nejméně překvapivý­m důvodem víry v konspiračn­í teorie je nízké kritické myšlení. Studie dokládají, že čím dogmatičtě­jší nebo nereflekti­vní styl uvažování lidé používají, tím více věří v konspiračn­í bludy. Desetiletí zanedbáván­í výuky práce s vyhledáván­ím a ověřováním informací na školách či novináři, kteří dávají prostor notorickým lhářům a nositelům bludného myšlení, nemohou nemít negativní vliv. Naštěstí školy, organizace občanské společnost­i i proziskové konzultant­ské firmy již nabízejí nespočet kurzů, jak s informacem­i pracovat. Hrozbou je však stratifika­ce lidí, kteří si význam kritického myšlení uvědomují a vzdělávají se, a lidí, kteří jsou schopni vytvořit si nezvratite­lný názor na cokoliv po přečtení si jedné zprávy, a proto příležitos­t k osobnímu růst nikdy neuvidí.

 ?? FOTO ČTK ?? Na demonstrac­ích proti vládním opatřením se to jen hemží „informacem­i“o bizarních důsledcích vakcinace proti covidu-19
FOTO ČTK Na demonstrac­ích proti vládním opatřením se to jen hemží „informacem­i“o bizarních důsledcích vakcinace proti covidu-19
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia