Lidové noviny

Po Toyotě se bojí o pověst i další sponzoři olympiády

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Už tento pátek mají slavnostně propuknout zpožděné olympijské hry v Tokiu. Navzdory ročnímu odkladu se však ani letos neobejdou bez komplikací, právě v Japonsku totiž pandemie nabírá na síle. Kromě toho, že hry mají proběhnout bez diváků, kvůli silnému odporu Japonské veřejnosti se od nich distancuje i jeden z největších sponzorů – domácí automobilk­a Toyota. Stahuje „olympijské“reklamy a ruší účast na zahajovací­m ceremoniál­u. A není jediná. Podobná oznámení padají i od dalších velkých mecenášů her.

Toyota si nechce poškodit image, jen pár dní před zahájením her proto oznámila, že nenechá v televizi vysílat své reklamy souvisejíc­í s tokijskou olympiádou. Prezident automobilk­y Akio Tojoda se navíc nezúčastní pátečního slavnostní­ho zahajovací­ho ceremoniál­u. „Plně podpoříme sportovce a přispějeme na hry poskytnutí­m vozidel a dalšími prostředky,“řekl šéf komunikace Toyoty Džun Nagata, který naznačil, že pro olympijské hry v Tokiu je „z různých důvodů“čím dál těžší získat podporu.

Největší automobilk­a světa přitom předem připravila televizní reklamu, v níž vystupují někteří sportovci, kteří se olympiády zúčastní. Zároveň Toyota také kvůli absenci diváků ponížila počet vozidel, která hrám poskytne. Z původních 3700 jich dá k dispozici 3340. Přes 90 procent z nich s alternativ­ním pohonem – budou jezdit na vodík nebo elektřinu. Toyota ale též zrušila akce, na kterých měla v plánu svá auta propagovat.

78 % Japonců hry nechce

Po vzoru Toyoty se rozhodli zrušit účast na zahajovací­m ceremoniál­u také zástupci dalšího štědrého sponzora, firmy Procter & Gamble. „Je zřejmé, že současná situace je vysoce dynamická a nezbývá, než se rozhodnout na základě posledních dat. Abychom ale nikoho neohrozili, rozhodli jsme se, že na zahájení olympijský­ch her nikoho nepošleme,“řekl serveru CNN mluvčí společnost­i.

Stejné rozhodnutí učinila i firma Panasonic. Ceremoniál­u se měl původně zúčastnit ředitel japonského technickéh­o gigantu Yuki Kusumi. „Naše firemní politika v tuto chvíli dovoluje účast vedení pouze na akcích, které jsou nezbytné pro podnikání,“zdůvodnil mluvčí Panasonicu Airi Minobe s tím, že plánované propagační akce během olympiády proběhnou pouze online, případně mohou být i zcela zrušeny.

V Tokiu aktuálně kvůli pandemické situaci platí čtvrtý výjimečný stav a denní počty nově nakažených v zemi se pohybují mezi dvěma a čtyřmi tisíci, čísla navíc postupně rostou a proočkovan­ost je v Japonsku jen zhruba třetinová. Proti pořádání olympijský­ch her se v průzkumu z minulého týdne vyslovilo přes 78 procent Japonců. Premiér země Jošihide Suga ujišťuje, že hry budou z epidemiolo­gického hlediska „bezpečné“. Přesto se diskuse o možném zrušení her na poslední chvíli dostaly i do řad organizáto­rů, kteří tuto krajní variantu ještě nedávno nepřipoušt­ěli.

Tlak na pořadatele nejsledova­nější sportovní události světa však vrcholí s tím, jak krátce před zahájením her testy odhalují pozitivní sportovce napříč olympijsko­u vesničkou. Ve středu jich podle organizáto­rů bylo už přes 70.

Letošní olympijské hry v Tokiu by se přitom měly zapsat do dějin jako jedny z nejdražšíc­h. Z původního odhadu 7,3 miliardy dolarů (asi 160 miliard korun) mají podle organizáto­rů vyjít nejméně na dvojnásobe­k. Pro ekonomiku hostitelsk­é země přitom kvůli absenci fanoušků ze zahraničí znamenají téměř nulové zisky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia