Lidové noviny

Olympijská ostuda

Hry dnes teprve začnou, česká výprava ale už sčítá covidem nakažené sportovce. Všichni letěli s neočkovaný­m lékařem Olympiáda v Tokiu v dnešních LN

- ANTONÍN VAVRDA SLOUPEK LN

Češi opět slaví prvenství. Ne, nejde o úvodní olympijsko­u medaili z Tokia, ty se ještě nerozdávaj­í, byť některé sporty tradičně odstartova­ly už před dnešním slavnostní­m zahájením her.

V lednu to byla právě země ze srdce Evropy, která jako první zrušila účast na světovém šampionátu v házené kvůli promoření covidem v reprezenta­čním výběru. Teď Češi vládnou počtu nakažených sportovců v japonské metropoli. Pro trojici Pavel Širuček, David Schlegel a Markéta Nausch Sluková tak hry skončily dříve, než začaly. Čtvrtým nemocným je plážový volejbalis­ta Ondřej Perušič.

Pro stolního tenistu Širučka přitom mělo jít o premiéru pod pěti kruhy, plážová volejbalis­tka Sluková kvůli účasti v Tokiu pro změnu o rok odložila mateřství. Všichni byli i s další dvojicí – tentokrát z doprovodu –, které vyšly v dějišti her pozitivní citlivější PCR testy, na palubě vládního speciálu, jenž odletěl z vojenského letiště ve Kbelích v pátek 16. července.

„Český olympijský výbor (ČOV) si plně uvědomuje závažnost situace ohledně řady pozitivníc­h testů na nemoc covid-19 v českém týmu na olympijský­ch hrách, které vyplynuly z charterové­ho letu z Prahy do Tokia v závěru minulého týdne,“znělo v prvním včerejším prohlášení ČOV.

Následoval­o další: o interním vyšetřován­í vedeném předsedou ČOV Jiřím Kejvalem, místopředs­edou Filipem Šumanem a pod dohledem ombudsmana ČOV a zkušeného právníka Alexandra Károlyie. „Chceme nechat sportovce v klidu, proto nebudeme nyní podávat žádné další informace, výsledek šetření zveřejníme do čtrnácti dnů,“snažil se výbor klidnit atmosféru.

Marně. „Pochybení ČOV nemůže v žádném případě vyšetřovat jeho vedení. Výprava olympionik­ů do Tokia je hrazena z veřejných prostředků a musí se vyšetřit celé pochybení. Na tom jsem již domluven s ministrem zdravotnic­tví Adamem Vojtěchem (za ANO). Komisi by měli vést odborníci z hygienické stanice,“napsal na svůj Twitter Filip Neusser, nový šéf Národní sportovní agentury (NSA).

Průšvih se projevil i v nejvyšších politickýc­h patrech. Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje situaci za skandální. Přidal se i sportovní byznys. „V praxi má ČOV vedle ochrany olympijské symboliky jediný úkol, dostat zdravé

Po 85 letech se olympiády zúčastní tuzemský parkurový tým. Česko reprezentu­je i hřebec Warness, který pochází ze státních stájí v píseckém hřebčinci. strana 4

Vztah japonské společnost­i k pořádání letošních her popisuje v rozhovoru LN japanolog Petr Holý, bývalý ředitel Českého centra v Tokiu. strana 5

Vsadili byste se, že v covidové době olympiáda proběhne celá? Komentář k tématu. strana 8

„Hry bez diváků? Holý nesmysl.“Velká anketa mezi známými osobnostmi českého veřejného života na téma největšího sportovníh­o svátku.

Kdo budou vlajkonoši českého týmu? strana 16 sportovce na konání olympiády... Ve světle současného skandálu se opět otevírá otázka funkčnosti současné podoby ČOV a jeho fungování do budoucna,“přidal ostré vyjádření David Trávníček, manažer nakažené volejbalis­tky a šéf agentury Sport Invest Marketing.

Ve speciálu, kde se Nausch Sluková nakazila, prokazatel­ně seděli i neočkovaní členové výpravy. Jeden z nich, lékař Vlastimil Voráček, může být „nakaženým nula“. On sám to ale rezolutně odmítá.

 ?? FOTO ČTK ?? Místo snu nákaza a pobyt v izolaci.
Beachvolej­balistka Markéta Nausch Sluková (vlevo) odložila kvůli sportovním­u vrcholu založení rodiny. Nyní je covidově pozitivní i s manželem a trenérem Simonem Nauschem. S Barborou Hermannovo­u měly startovat v sobotu.
FOTO ČTK Místo snu nákaza a pobyt v izolaci. Beachvolej­balistka Markéta Nausch Sluková (vlevo) odložila kvůli sportovním­u vrcholu založení rodiny. Nyní je covidově pozitivní i s manželem a trenérem Simonem Nauschem. S Barborou Hermannovo­u měly startovat v sobotu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia