Lidové noviny

Janoušek dorazil do vězení. O holi

Znovu za mřížemi

- MARTIN SHABU

Pokud by bývalý vlivný politický podnikatel a přítel exprimátor­a Pavla Béma Roman Janoušek nepřerušov­al svůj pobyt ve vězení, už dávno mohl být znovu na trvalé svobodě. Za úmyslné ublížení na zdraví ho soud v roce 2014 poslal na 54 měsíců do vězení. Odseděl si však od té doby jen zhruba šestnáct měsíců.

Po polovině trestu mohou odsouzení žádat o podmíněné propuštění. Už za necelý rok by si mohl o něj žádat i Janoušek. Má to ale háček. „Soud zkoumá, zda prokázal polepšení. Jestli bude vést řádný život a jak se choval ve výkonu trestu. A jestli nastoupil včas a zda se také trestu nevyhýbal,“řekl LN advokát Jaroslav Ortman, který se specializu­je na trestní právo.

Podle něj právě poslední okolnost může být problemati­cká. „Soud musí zhodnotit i to, jak přistupova­l k trestu. Myslím si, že by měl zohlednit, že celou dobu tak trochu kličkoval. Chci říci, že by ho soud nemusel automatick­y po polovině trestu propustit,“upozornil Ortman.

Janouškův právník Lukáš Trojan včera odmítl, že by se trestu jeho klient vyhýbal. „Zdůrazňuji, že klient se nijak nevyhýbal povinnosti nástupu do výkonu trestu. V posledních dnech absolvoval specializo­vaná zdravotní vyšetření. Dnes (ve čtvrtek – pozn. red.) byla Vězeňská služba informovan­á a bylo dohodnuto, že klient řádně a dobrovolně nastoupí k výkonu trestu,“dodal.

Krajský soud v Brně už ve středu přikázal pražské policii, aby lobbista nastoupil do nejbližší věznice. Janoušek se na několik hodin objevil i v databázi hledaných osob s tím, že bydlí v centru Prahy, není nebezpečný ani ozbrojený. Jeho advokát se tomuto postupu podivil. „Klientovi doposud nebylo doručeno rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci. Lhůta pro vyzvednutí zásilky končí tento pátek. V souladu se zákonem plánoval po převzetí rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci nastoupit výkon trestu,“řekl Trojan webu Novinky.cz. Natahování celého výkonu trestu bylo podle Janouška dáno jeho špatným zdravím. Podle

V březnu 2012 způsobil Roman Janoušek dopravní nehodu, při které utrpěla vážné zranění chodkyně. Nadýchal 2,2 promile alkoholu.

V dubnu 2014 ho Městský soud v Praze odsoudil za těžké ublížení na zdraví ke třem letům vězení. V září téhož roku Vrchní soud v Praze trest zpřísnil na 4,5 roku.

Janoušek nastoupil do věznice v listopadu 2014. Zůstal v ní do března 2016, kdy byl dočasně propuštěn ze zdravotníc­h důvodů.

Podle posudků trpí nevyléčite­lnou nemocí ajepo operaci mozku.

Od května 2018 má Janoušek přerušený výkon trestu kvůli zdravotním­u stavu.

Vrchní soud v Olomouci v neveřejném jednání koncem června rozhodl, že Janoušek musí nastoupit do vězení. Reagoval na stížnost státního zástupce.

Včera nastoupil někdejší vlivný lobbista do pražské pankrácké věznice.

posudků trpí nevyléčite­lnou nemocí. Je po operaci mozku. Voperovaný implantát ho ohrožuje na životě. Při včerejším nástupu do věznice měl u sebe igelitovou tašku s léky. K pankrácké věznici přišel s francouzsk­ou holí.

Právě kvůli zdravotní indispozic­i v minulosti usiloval o přerušení trestu. To mu soudy opakovaně povolovaly. Jenže na konci června lobbistovi vystavil stopku Vrchní soud v Olomouci. Vzal v úvahu nové skutečnost­i. „Pobyt ve věznici, kam je Janoušek zařazen, není vzhledem k tamní zdravotní péči rizikový,“uvedl Stanislav Cik, mluvčí soudu.

Lídr gangu, který proslul zašíváním žiletek do klobouků. A k tomu nápis business. V tričku se svéráznou postavou z kultovního seriálu Gangy z Birmingham­u prošel včera Roman Janoušek bránou pankrácké věznice.

Nemocnice za mřížemi

Za mřížemi na tom s péčí nebude podle jeho mínění automatick­y hůř. „Soud má za to, že odsouzený je skutečně vážně nemocen a jeho nemoc jej může vysoce pravděpodo­bně kdykoli a kdekoli ohrozit na životě. Avšak věznice, v níž je odsouzený zařazen, je schopna mu poskytnout potřebnou lékařskou péči v odpovídají­cí kvalitě. Proto není v zásadě rozhodné, zda se odsouzený nachází na svobodě, nebo ve výkonu trestu,“dodal Cik.

Soud zvažoval i další okolnosti případu. A sice veřejný zájem. Ten spatřuje v tom, aby si lobbista odpykal spravedliv­ě uložený trest. „Zdravotní stav si měl zhoršit nadměrným požíváním alkoholu a dalších návykových látek, přesto provozoval sportovní činnosti, při nichž se dále poranil. Odsouzený se dosud na svobodě chová, jako by žádným závažným zdravotním stavem netrpěl a dokladovan­é potíže buď neměl, nebo je ignoroval,“upozornil dále mluvčí soudu.

Vrchní soud v Praze v minulosti už dříve zmínil, že Janoušek v době na svobodě sportoval. Web Seznam Zprávy zveřejnil snímek Janouška ze zasněženýc­h rakouských Alp.

 ?? REPRO Z ČT24 ?? Nejistým krokem a s podporou se Roman Janoušek včera dobelhal do pankrácké věznice v Praze
REPRO Z ČT24 Nejistým krokem a s podporou se Roman Janoušek včera dobelhal do pankrácké věznice v Praze

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia