Lidové noviny

Vouchery byly spása, teď podnikatel­e brzdí

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Ač podnikatel­é vyhlíželi konec lockdownu jako spásu, provozovat­elům fitness center, ale i „zbytných“služeb péče o tělo se zákazníci v plném počtu nevrátili. Největším problémem však je, že většina klientů v současnost­i využívá dříve zakoupenýc­h poukazů či odložených permanente­k. Podnikatel­ům tak do kasy téměř nepřitékaj­í nové peníze a dohání je kritický nedostatek hotovosti. Tržby jsou v létě minimální, náklady na provoz ale zůstávají.

„Snažíme se náklady co nejvíce omezit, šetřit musíme i na energiích, to je ale teď v létě složitější kvůli nutnosti klimatizac­e,“sdělila LN provozní brněnského Afit fitness centra Eliška Erteltová.

Potíže s poukazy hlásí i z Prahy. „Klientům s permanentk­ou jsme prodlužova­li platnost o dobu, kdy muselo být zavřeno. To je momentálně úskalí, těchto klientů je totiž teď většina. Pokles tržeb je zásadní a samozřejmě už máme problém s hotovostí,“potvrzuje majitelka fitness centra R5 Eva Skřenková.

Problémy se netýkají jen posiloven, hotovost kvůli nedostatku nově platících zákazníků pomalu dochází i některým provozovná­m služeb, například masérským salonům.

Zatímco například kadeřnictv­í nouze o klienty vyloženě nesužuje, masáž si v létě jde dopřát málokdo. Většina ze současných zákazníků pak opět využívá poukazy zakoupené v minulosti. „Nových klientů je málo. Je to všeobecný problém, už teď máme potíže s hotovostí. Snažíme se dělat všechno pro to, abychom studio udrželi při životě,“řekla LN Ivana, majitelka pražského masážního salonu Myly.

Lidé z kanceláří se nevracejí Léto bylo pro fitness centra vždy nejslabším obdobím roku, provoz bylo nutné částečně „dotovat“ze zimních zásob. Ty však podnikatel­é během pandemie a opakovanýc­h několikamě­síčních lockdownů neměli jak naspořit. Letošní návštěvnos­t je navíc výrazně nižší, než tomu bývalo o prázdninác­h v letech před pandemií. A mnoho lidí také stále od veřejných sportovišť odrazuje podmínka prokázat se dokladem o bezinfekčn­osti.

„Co se týče návštěvnos­ti, je to špatné, jsme asi na třetině oproti normálu. Přes týden to ještě celkem jde, ale o víkendu jsme téměř na nule. Krize pro nás ještě neskončila,“říká Eliška Erteltová z brněnského Afit fitness centra.

Podobně je na tom pražské fitness centrum R5.

„Zatím to pro nás je udržitelné, ale hlavně proto, že nám majitel prostor dává dočasně slevu z nájemného. Snažíme se šetřit všude, osekali jsme i například služby na recepci, jeden člověk toho teď musí zvládnout více,“vylíčila LN majitelka centra Eva Skřenková.

Další potíž pro mnohá fitness centra a služby představuj­e home office, z nějž se dosud všichni zaměstnanc­i nevrátili, a odpadl jim tak rituál jít si před prací či po ní zacvičit. Na to si nejvíce stěžují posilovny v centru Prahy a okolí – těm navíc chybějí i zahraniční návštěvníc­i, kteří před covidem také tvořili významnou část klientely.

Podzim definitivn­ě rozhodne „Jsme hodně odkázaní na provoz hotelů a kanceláří, turisté ale nejsou a některé firmy mají stále home office,“potvrdil LN manažer fitness centra nedaleko pražské Florence, který si přál zachovat anonymitu. Také on už ale přiznává, že pomalu není z čeho hradit provoz. S tím souhlasí také Skřenková z „fitka“R5 nedaleko Václavskéh­o náměstí: „Tím, že jsme v centru, pořád chybí lidé například z kanceláří. Lidé se nevracejí,“stěžuje si.

Naději by za normální situace pro podnikatel­e představov­al konec prázdnin a nadcházejí­cí podzimní měsíce, které bývaly před pandemií vždy, co se návštěvnos­ti týče, nejsilnějš­ím obdobím. Letos je ale provází nejistota a obavy ze zpřísnění covidových omezení či zavedení opětovné uzávěry. To už by podle slov podnikatel­ů mohlo být pro mnohé z nich likvidační.

„Jsme zvědavi na září a říjen. Na jednu stranu chceme věřit, že se vrátí víc lidí, především ale doufáme, že se opět nezpřísní restrikce. To už by nebylo udržitelné. Myslím, že už teď toho mají všichni provozovat­elé tak akorát,“říká Erteltová z brněnského Afitu. Podobně to vidí Skřenková. „V září se rozhodne – jestli nás zasáhne další uzávěra, tak to bude špatné,“říká.

S ohledem na současné podmínky však už podnikatel­é vymýšlejí způsoby, jak nové klienty po prázdninác­h nalákat. Nabídnout jim chtějí třeba volné vstupy navíc, doufají ale také, že se jim vyplatí investovat do propagace.

„Budeme se snažit lidi co nejvíce nalákat, od září tak opět nabídneme různé akční nabídky včetně vstupů navíc a podobně, říká Skřenková z posilovny R5. Velká očekávání má ale také majitelka masáží Myly Ivana: „Od podzimu si slibujeme zlepšení, chystáme proto akční nabídky, ale věnujeme také více prostředků do reklamy,“dodává.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Už bez roušky, ale stále s covidteste­m. Fitness centra, posilovny a tělocvičny se mohly otevřít po pěti měsících v květnu. Protipande­mická opatření, byť postupně zmírnila, však odradila od jejich návštěvy velké množství klientů.
FOTO ARCHIV MAFRA Už bez roušky, ale stále s covidteste­m. Fitness centra, posilovny a tělocvičny se mohly otevřít po pěti měsících v květnu. Protipande­mická opatření, byť postupně zmírnila, však odradila od jejich návštěvy velké množství klientů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia