Lidové noviny

Babiš ukázal na Adamovy lidi

Odpovědnos­t za zrušené opatření k rouškám nesou dle premiéra legislativ­ci ministerst­va zdravotnic­tví

- MARTIN SHABU

Skóre prohraných pří o znění nařízení, jež ministerst­vo zdravotnic­tví vydává s souvislost­i s pandemií koronaviru, narůstá. K dosud sedmnácti prohraným sporům přibyl v úterý další. Jinak mocný úřad tentokrát porazil muž z Protivína, který trpí astmatem a napadl povinnost nosit respirátor­y. Nejvyšší správní soud mu dal za pravdu a vystavil likvidační vysvědčení právníkům resortu zdravotnic­tví. Právě na nich leží odpovědnos­t za nejistotu a chaos spojený se zrušeným opatřením. Do legislativ­ců se pustil i premiér.

„Odpovědnos­t nese legislativ­a ministerst­va zdravotnic­tví. Pan ministr zdravotnic­tví slíbil to napravit a vláda to projedná v pátek ráno,“napsal včera LN premiér Andrej Babiš (ANO). Ačkoli soudci zrušili opatření, zároveň dali resortu třídenní lhůtu, aby chyby v opatření napravilo.

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) na dotaz LN, zda vyvodí odpovědnos­t konkrétníc­h podřízenýc­h, uvedl, že zadal interní audit, který prověří důvody, proč jsou mimořádná opatření ministerst­va zdravotnic­tví ze strany soudů rušena. „I tento čerstvý rozsudek bude předmětem šetření auditorů. Na základě výsledků auditu bude možné přijmout opatření, aby k těmto situacím již nedocházel­o. Výsledky očekávám v řádu týdnů,“napsal ministr LN. Vojtěchův

náměstek pro legislativ­u a právo Radek Policar, jenž post klíčového muže ministerst­va zdravotnic­tví zastává od roku 2015 a zasedá mimo jiné v Radě vlády pro lidská práva, ze zahraniční dovolené pro LN vzkázal: „Sekce legislativ­y ministerst­va zdravotnic­tví nevydává mimořádná opatření, pomáháme kolegům ze sekce hlavní hygieničky se právními aspekty. Rozhodně nepíšeme odborná medicínská odůvodnění, logicky, to právníci ani neumí. Mohu tak nést odpovědnos­t pouze za moji práci.“

Soud: Proč to opisujete?

Dle specialist­y na zdravotnic­ké právo Ondřeje Dostála by měli úředníci umět říkat ne, pokud návrhy opatření odporují zákonům.

„Organizačn­ě je náměstek pro legislativ­u tím, kdo by měl garantovat odbornou správnost, a měl by odmítnout se pod to podepsat a poslat to na vládu, protože je to v rozporu se soudním výkladem zákona,“řekl LN Dostál, člen expertní skupiny koalice Pirátů a Starostů.

Při podrobném čtení čerstvého verdiktu Nejvyššího správního soudu zarazí zejména ledabylé odůvodnění plošných nařízení. Resort zdravotnic­tví dle soudu nedodržel zákonné podmínky pandemické­ho zákona. „Odůvodnění mimořádnéh­o opatření je nepřezkoum­atelné pro nedostatek důvodů, neboť z něj není zřejmé, jaká rizika pro fyzické osoby plynou z nošení ochranných prostředků a jaké riziko představuj­í pro své okolí,

pakliže by ochranné prostředky nenosily (zejména za situace, kdy by druhá osoba měla nasazený respirátor),“konstatova­l soud.

Na několika místech upozorňuje, že už v předchozíc­h rozhodnutí­ch varoval úředníky před nutností podrobně vysvětlit, co vedlo ministerst­vo zdravotnic­tví k zavedení opatření, která zasahují do základních práv a svobod velkého počtu lidí. Vadilo mu, že část argumentac­e ministeršt­í právníci pravidelně kopírují ze starších opatření.

Soudu také vadilo, že v dodaných podkladech chybí přesnější vymezení zdrojů, na kterých ministerst­vo zdravotnic­tví staví svoji argumentac­i. „Jaké konkrétní studie mají dle předsedy České vakcinolog­ické společnost­i ČLS JEP potvrzovat, že při používání respirátor­u nedochází k omezenému přístupu kyslíku do dýchacích cest,“například zajímalo soudce.

Zároveň ale poskytli resortu zdravotnic­tví návod, co by v doplněném odůvodnění nemělo chybět. Podle nich není jasné, proč se legislativ­ci nezabývali možností výjimek z plošných opatření.

Celkově však považují opakované pochybení díky „mechanické­mu kopírování odůvodnění“za porušení zákonných povinností. „Proto se i nadále v odůvodnění napadeného mimořádnéh­o opatření nachází nefunkční odkaz na informace poskytovan­é Výzkumným ústavem bezpečnost­i práce stran celkové účinnosti respirátor­ů, přestože tento nedostatek soud ministerst­vu zdravotnic­tví vytkl opakovaně v rozsudcích.“

Jak z toho ven

Předseda senátu Nejvyššího správního soudu Petr Mikeš navíc naznačil, že pokud se Vojtěchův resort nepolepší, přikročí k tvrdšímu řešení. Neposkytne mu v případě zrušeného opatření čas na nápravu anebo ho zruší i zpětně.

Dle právníka Dostála by ministerst­vo mělo vypracovat analýzu dopadů regulace jako u běžného zákona. „Měly by se nastínit varianty dopadů, když se opatření ponechá, zruší anebo když se určité skupiny z rouškového opatření vyjmou,“řekl LN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia