Lidové noviny

Očkovaným dva dny volna, navrhl premiér

-

Vláda v pátek ráno projedná návrh, podle kterého by státní zaměstnanc­i očkovaní proti covidu-19 od 1. ledna letošního roku dostali dva dny placeného volna. Návrh kabinetu předloží předseda vlády Andrej Babiš (ANO). „Týkalo by se to všech státních zaměstnanc­ů. Zároveň vláda uloží všem ministrům a vedoucím úřadů, aby dali i dva dny placeného volna dalším zaměstnanc­ům, kteří nejsou pod státní správou. To znamená i ozbrojené sbory. U obrany je to jasné, vnitro ještě musí zapracovat,“poznamenal premiér.

Podobný postup vláda doporučuje i krajům či obcím a privátním firmám. „Myslíme, že u některých očkování mělo nějaký dopad, měli teplotu, necítili se dobře. Lidé si to zaslouží. Podstata je, že v tom vidíme motivaci (k očkování),“doplnil Babiš.

Dopady na ekonomiku

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy návrh dvou dnů volna připraví českou ekonomiku o 21,4 miliardy korun. „Dle aktuálních otevřených dat k očkování je právě dnes (ve středu – pozn. red.) alespoň jednou dávkou očkováno průměrně 56,2 procenta obyvatel ČR ve věku 18 až 64 let, tedy ve věkových skupinách, jichž by se volno jako benefit za očkování týkalo především. Pokud by se i vlivem motivace v podobě dní volna vyhoupl podíl plně očkovaných v uvedené skupině 18 až 24 let na 70 procent, denní ztráta ekonomiky klesne z 15,3 na 10,7 miliardy korun, neboť neočkovaní nebudou mít na volno nárok a budou muset jako normálně do práce,“vysvětlil Kovanda výpočet. Obecně podle něj den volna připraví českou ekonomiku o 0,25 procenta HDP. Letos by měl přitom dle odhadů resortu financí činit HDP 5,93 bilionu korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia