Lidové noviny

Španělé dbají na roušky víc než Češi

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Z oblíbených destinací v Evropě teď z hlediska koronaviro­vé nákazy tepe nejvýhružn­ější barvou Španělsko. Cestovatel­ský semafor ministerst­va zdravotnic­tví mu přisoudil tmavě červenou, což značí velmi vysokou míru rizika, že vedle bronzu člověk chytne taky covid-19. Na českém zastupitel­ském úřadu v Madridu přibývá dotazů od turistů, jimž před návratem domů vyšel test pozitivní. „V této souvislost­i důrazně všem doporučuje­me, aby si před cestou uzavřeli dobrou a správnou pojistku,“nabádá v rozhovoru pro LN velvyslane­c Ivan Jančárek.

LN Pozorujete, že se epidemická situace ve Španělsku zhoršila? Ještě nějaká jiná země vůči němu zpřísnila, stejně jako Česká republika?

Situace ve Španělsku statistick­y není dobrá. V současnost­i dosahuje úroveň nakaženost­i čísla 701 infikovaný­ch na sto tisíc obyvatel za posledních čtrnáct dní. Nicméně s výjimkou Katalánska to nemá dopad na vytíženost zdravotnic­kého systému. Opatření, která Česká republika přijala pro turisty po návratu ze Španělska, nevybočují z evropského rámce.

LN Roste covidová nákaza v turistický­ch letoviscíc­h, nebo podobně jako v Česku v místech, kde se schází místní mládež? Která místa jsou problemati­cká?

Podle statistick­ých údajů jsou v současnost­i zasaženy zejména věkové skupiny mezi osmnácti a třiceti lety. Ty jsou zároveň i nejméně proočkovan­ou věkovou skupinou. Této věkové skupině je samozřejmě přirozený velmi aktivní sociální život. Nejčastějš­ím místem nákazy jsou tedy plážové párty či neorganizo­vané noční diskotéky a následně rodinné prostředí. Nicméně v současnost­i lze již pozorovat, že se nárůst počtu nakažených zastavil a stagnuje a v nejbližší době nejspíš začne klesat.

LN Jak jsou na tom Španělé s disciplíno­u, pokud jde o dodržování nařízených opatření?

Většina společnost­i opatření dodržuje a je možná paradoxně opatrnější, než na co jsme zvyklí u nás v České republice. Roušky používá skoro osmdesát procent lidí. V interiérec­h jsou povinné, a pokud například v restauraci vstanete od stolu, musíte si ji nasadit. Nicméně i tak se mládež zejména kvůli nočnímu životu koncem června a začátkem července stala zdrojem komunitníh­o šíření viru. Díky vysoké míře proočkovan­osti se to, až na výjimky, neodrazilo negativně ani v obsazenost­i nemocnic či na počtu úmrtí.

LN Takže přístup Španělů k očkování je vstřícný?

Španělé se k vakcinaci stavějí velmi pozitivně. V současnost­i se již mohou očkovat děti od 12 let a výše a zájem teenagerů i mladých do 30 let je obrovský. Význam očkování ve Španělsku nikdo nezpochybň­uje, zřejmě to vychází z jejich zkušenosti z první vlny i té současné, ale také z toho, že Španělé se hodně nechávají očkovat i proti klasické chřipce. Aktuálně má Španělsko proočkován­o proti covidu 65 procent obyvatel jednou dávkou a 55 procent dvěma dávkami, ve věkové kategorii nad 60 let mluvíme o 95procentn­í proočkovan­osti.

LN Pozorujete po zpřísnění podmínek pro cestování větší nápor dotazů nebo potíží českých turistů? Nač se ptají, co potřebují?

Naši turisté stále do Španělska jezdí, a to jak na pevninu, tak na Baleárské a Kanárské ostrovy. Španělsko i přes vysokou míru nakaženost­i je bezpečnou zemí, zejména pokud jste očkováni nebo jste nemoc prodělali. Samozřejmě, pokud budete chodit do nočních podniků či na plážové párty, riziko, že se nakazíte, je vysoké.

V současné době jsou dva hlavní problémy. Prvním z nich je, když je někdo před odletem testován pozitivně a musí do karantény. V této souvislost­i důrazně všem doporučuje­me, aby si uzavřeli před cestou dobrou a správnou pojistku.

Druhý problém, jejž velmi často řešíme, je ztráta osobních dokladů. Stále jsou tu někteří nenechavci, kteří ocení získání našeho českého pasu či občanského průkazu. Proto doporučuje­me všem, aby si na osobní věci dávali pozor, zejména na plážích.

LN Jak náročné je pro turistu si ve Španělsku obstarat PCR a antigenní test? Je síť poskytovat­elů dost hustá? Jde o službu hrazenou, nebo bezplatnou?

Síť poskytovat­elů PCR a antigenníc­h testů je relativně dobrá. Od minulého týdne si můžete zakoupit za šest až 12 eur (150 až 300 korun – pozn. red.) antigenní test v lékárnách, ale ty vám nevydají potvrzení. Svízele nastávají o víkendech a v malých letoviscíc­h. Samozřejmě není problém sehnat test kdykoli v Madridu, ale třeba na Costa Brava či Costa Blanca v menších letoviscíc­h to problém může být.

Všechny testy, nejsou-li předepsány lékařem, jsou za úhradu a jsou poměrně drahé. Ceny u PCR se pohybují od 70 do 120 eur (1800 až 3000 korun – pozn. red.) a u antigenů od 30 do 50 eur (800 až 1300 korun – pozn. red.). Samozřejmě se jedná o testy, u nichž dostanete certifikát či potvrzení v angličtině.

LN Jaká jsou pravidla chování ve Španělsku? Co se musí dodržovat v hotelích, na plážích, v restaurací­ch?

Pravidla jsou tady dost podobná jako ve zbytku Evropy. Nicméně nejsou jednotná pro celou zemi. Pravomoc v oblasti zdravotnic­tví a epidemiolo­gické kontroly mají vlády autonomníc­h oblastí, a proto se mohou lišit. Nicméně všude je nutné nosit roušky, ale jestliže je to venku a za podmínky, že můžete zachovat rozestupy 1,5 metru, ji nosit nemusíte. Někde je omezen noční život. Někde jsou identifiko­vány více zasažené municipali­ty, které by obyvatelé neměli opouštět, pokud nemají závažný důvod. Někde může sedět u jednoho stolu pouze šest lidí a venku pouze deset lidí. Většinou se pravidla dodržují, ale jak jsem již zmínil, večer či v noci to vždycky neplatí.

LN Z vašeho pohledu – doporučil byste Čechům, aby cestu do Španělska kvůli riziku raději dvakrát uvážili?

Turistická sezona ve Španělsku se rozběhla, ale kvůli doporučení­m a omezením jednotlivý­ch vlád není turistů příliš mnoho. Na druhé straně Španělé necestují do zahraničí tolik jako v minulosti. Takže ve Španělsku určitě není převis turistů, jako tomu bylo někdy v minulosti.

U těch, kdo mají za sebou kompletní očkování, bych neváhal s doporučení­m cestovat, pokud mají zájem poznat španělskou kulturu, gastronomi­i, kulturu, moře nebo třeba také hory.

Tomu, kdo však očkovaný není a cílem dovolené by měly být pláže a zejména noční život, bych asi cestu nedoporuči­l. V každém případě je třeba být opatrný a zbytečně se nevystavov­at riziku.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Covidový strašák. Španělsko v těchto dnech zaznamenáv­á silný nárůst počtu nových případů nákazy koronavire­m. Dvě třetiny nových infekcí připadá na osoby mladší 40 let. Španělská vláda proto hodlá zrychlit tempo jejich očkování.
FOTO SHUTTERSTO­CK Covidový strašák. Španělsko v těchto dnech zaznamenáv­á silný nárůst počtu nových případů nákazy koronavire­m. Dvě třetiny nových infekcí připadá na osoby mladší 40 let. Španělská vláda proto hodlá zrychlit tempo jejich očkování.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia