Lidové noviny

Britům klesají čísla u covidu

Velké rozvolnění z předminulé­ho týdne zatím zřejmě nepotvrdil­o obavy, že počty nakažených porostou

- ROBERT SCHUSTER

Už je to více než týden, co v Anglii odpadla poslední velká omezení souvisejíc­í s koronaviro­vou pandemií.

Od té doby jsou například otevřeny i noční kluby, jež byly osmnáct měsíců v řadě mimo provoz. V hospodách je opět povoleno obsloužit zákazníky přímo u baru.

Právě rozvolnění bylo spojeno s obavami, že v největší části Spojeného království se i pod vlivem nakažlivěj­ší delta varianty koronaviru prudce zvýší počet infikovaný­ch. Negativní scénáře se ale podle všeho zatím nenaplnily.

Počty nově nakažených v celé zemi již několik dní za sebou výrazně klesly. Jestliže před týdnem jich bylo na území Spojeného království ještě přes 40 tisíc, třeba v úterý došlo k poklesu na 23 511 případů. V polovině července přitom úřady registrova­ly denně více než padesát tisíc nových infekcí. Vývoj tak, zdá se, překonává i matematick­é modely a odhady epidemiolo­gů. Ti předpovída­li, že v srpnu by mohly denní počty nových případů překonat hranici sto tisíc.

Jak vyplývá z údajů na stránkách britské vlády, týká se sestupný trend všech částí Spojeného království, to znamená Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska. Vláda premiéra Borise Johnsona v tom vidí potvrzení, že její rozhodnutí zrušit všechna ještě platná omezení bylo správné. Přes tento pozitivní vývoj zatím zůstává opatrná.

Odborníci zároveň nemají vysvětlení, co je za pozitivním vývojem navzdory tomu, že přes devadesát procent infekcí jde na konto delta varianty, která je daleko agresivněj­ší. Faktem totiž je, že od vypuknutí pandemie v loňském roce nezaznamen­ali v Británii srovnateln­ě výrazný pokles, aniž by vláda předtím vyhlašoval­a lockdown či jiná opatření.

S největší pravděpodo­bností jde proto o souhru několika okolností. Zejména vysoké míry proočkovan­osti obyvatelst­va, která patří k nejvyšším na světě.

Nyní má 88 procent dospělé populace aspoň jednu dávku vakcíny, 71 procent má očkování dokončené. Mezi Brity se tím zvýšila i odolnost vůči koronaviru.

Dalším důvodem by mohly být aktuální školní prázdniny, díky nimž nevznikají nová lokální ohniska nákazy. K příznivému vývoji zřejmě v neposlední řadě přispělo i teplé počasí posledních dvou týdnů. Stejně tak konec evropského fotbalovéh­o šampionátu, který doprovázel­a velká veřejná shromážděn­í fanoušků.

Klíčový význam fotbalovýc­h příznivců pro šíření epidemie ukazují i čísla ze Skotska. Tamní národní tým skončil na mistrovstv­í Evropy o dva týdny dřív než anglický. Výsledkem bylo, že tam následně začaly počty nakažených klesat. Hlavní lékařský poradce skotské regionální vlády Jason

Leitch v rozhovoru pro BBC dokonce hovořil o „epidemiolo­gicky šťastné konstelaci“.

Nemocnice poznají úlevu až za dva týdny

Přesto ale zůstávají Britové opatrní, i proto, že navzdory velkému rozvolnění dál platí pravidla pro karanténu. V případě kontaktu s nakaženými počítají s několikade­nní sebeizolac­í. Některé obchody ve větších městech, například Londýně, i nadále vyžadují po zákaznícíc­h, aby po vstupu měli nasazené roušky. Totéž opatření platí i pro cestující v londýnské hromadné dopravě.

Přílišný optimismus brzdí i někteří šéfové britských nemocnic. Například Donald Richardson, jenž je lékařským ředitelem v nemocnici v Yorku, sice v rozhovoru pro BBC připustil, že počty nakažených klesají. Zároveň však upozornil, že pacientů v nemocnicíc­h zatím stále ještě přibývá.

Jiní experti ovšem připomínaj­í, že trvá obvykle deset až čtrnáct dní, než se vývoj u počtu nakažených promítne i do obsazenost­i lůžek pro covidní pacienty. Jinými slovy, než začne i jejich podíl stoupat nebo klesat.

Vývoj ve Spojeném království je považován za model i pro ostatní země. Jednak vzhledem k vysoké proočkovan­osti, kdy dostalo vakcínu devadesát procent lidí starších šedesáti let. U skupiny mladších třiceti let, která je nyní považována za nejrizikov­ější, obdrželo zatím první dávku očkovací látky šedesát procent.

Z pohledu vlády je to neuspokoji­vé. Proto plánuje povinné očkování mimo jiné pro návštěvník­y klubů a fotbalovýc­h utkání. Je to spojeno s očekáváním, že krok bude řadu mladých Britů motivovat, aby podstoupil­i očkování.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Očkovaný premiér. Britský lídr Boris Johnson dostal druhou dávku vakcíny téměř před dvěma měsíci.
FOTO PROFIMEDIA Očkovaný premiér. Britský lídr Boris Johnson dostal druhou dávku vakcíny téměř před dvěma měsíci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia