Lidové noviny

Írán zpřísňuje kontrolu internetu

-

Íránský parlament včera po dlouhodobý­ch neshodách s kritiky schválil zákon, jenž umožní zpřísnit státní kontrolu nad internetem. Pro normu, kterou navrhli ultrakonze­rvativci, hlasovalo 121 z 209 přítomných poslanců. Debatu o návrhu provázela několik týdnů celonárodn­í kritika, uvedla agentura DPA.

Zákon umožňuje dohled nad internetem i jeho znárodnění – to by znamenalo vytvoření domácích alternativ k online službám. Dle kritiků bude mnoho platforem ochromeno. Předpoklád­á se i registrace všech uživatelů internetu a zákaz veškerých aplikací, s jejichž pomocí se lidé v Íránu dostávají k nepovolený­m webovým stránkám.

Islámské vedení považuje mnoho let internet za problém, protože snižuje význam státem kontrolova­ných médií. V nich se na rozdíl od sociálních médií cenzurují informace o protestech nebo nepokojích. Zejména mladí lidé se o státní média nezajímají a informace získávají pouze z internetu, zejména z Twitteru.

Úřady se už v minulosti snažily nabídnout domácí alternativ­y, ale bez výsledku. Více než 70 procent Íránců využívá podle institutu ISPA komunikačn­í platformu WhatsApp, zatímco pouze pět procent jich využívá domácí alternativ­u Soruš. Podle nového zákona bude WhatsApp nelegální.

Zákaz běžných internetov­ých služeb ale bude mít vážné dopady na ekonomiku, píše DPA. Kvůli pandemii od jejího začátku mnoho obchodů funguje online prostředni­ctvím Instagramu. Tuto platformu používá 50 milionů Íránců, nový zákon ji ale může zakázat. V tom případě by to ohrozilo příjmy milionu lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia