Lidové noviny

Sydney prodloužil­o uzávěru

-

Australské úřady o další měsíc prodloužil­y uzávěru největšího města Sydney, kterému se navzdory několik týdnů trvajícímu lockdownu nedaří snížit denní přírůstky nákaz koronavire­m. Za poslední den stát Nový Jižní Wales, jehož je Sydney metropolí, zaznamenal 177 nových případů infekce, o den dříve to bylo 172 případů, informoval­a dnes agentura Reuters.

Uzávěra měla původně skončit v pátek, podle včerejšího oznámení premiérky státu Gladys Berejiklia­nové ale restrikce potrvají až do 28. srpna. Uvolnění opatření naopak ohlásily státy Viktorie a Jižní Austrálie.

V Sydney a okolí, kde žije přes šest milionů lidí, obyvatelé nesmějí opouštět domovy s výjimkou cesty do zaměstnání, k lékaři či na nákup potravin. Obavy zde vyvolává rostoucí počet lidí infikovaný­ch vysoce nakažlivou mutací delta. Počty nakažených ve státě Nový Jižní Wales jsou nejvyšší od března. „Dokud neklesnou téměř k nule, tvrdá opatření budou pokračovat,“uvedly úřady.

V boji s koronavire­m byla Austrálie doposud úspěšnější než mnoho jiných států s vyspělými ekonomikam­i. Podařilo se jí to díky rychlému uzavření hranic, důslednému trasování kontaktů a krátkým přísným uzávěrám. Od začátku pandemie země zaznamenal­a jen něco přes 33 200 případů koronaviro­vé nákazy a 920 lidí tam v důsledku této nemoci zemřelo. Naopak tempo očkování je pomalé.

Protesty a střety

V Sydney a dalších australský­ch městech se přitom uplynulou sobotu konaly tisícihlav­é demonstrac­e, na nichž lidé vyjadřoval­i nesouhlas s přísnými restrikcem­i, které úřady zavádějí za zhoršené epidemické situace způsobené koronaviro­vou variantou delta. Manifestac­e se neobešly bez střetů s policií.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia