Lidové noviny

Tunisané mají v krvi kompromis

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Důvody nepokojů v Tunisku, které vedly prezidenta Kaíse Saída k radikálním­u omezení moci vlády a parlamentu, jsou dlouhodobé a nezvládnut­í koronaviro­vé epidemie společensk­ý pohyb pouze urychlilo, říká sociolog a znalec Tuniska Karel Černý.

LN V neděli odvolal tuniský prezident Kaís Saíd premiéra a pozastavil činnost parlamentu, následoval­y další tvrdé kroky jako zákaz nočního vycházení. Jak si to máme vykládat: hraje hlavní roli v této politické krizi vládou nezvládnut­é šíření koronaviro­vé nákazy, nebo je v pozadí ještě něco jiného?

Myslím, že problémy v tuniské společnost­i jsou hlubší a epidemie ten vývoj jen uspíšila. Kořeny bych hledal ve vývoji po revoluci, která v roce 2011 svrhla dlouholeté­ho autoritati­vního prezidenta Bin Alího. Podařilo se sice nastolit demokratič­tější režim, ale společensk­á změna vyvolala ve velké části populace až nereálná očekávání sociálního a ekonomické­ho pokroku. A ten se během uplynulých deseti let nedostavil buď vůbec, nebo jen v nepatrné míře.

S tím souvisí ještě jeden, na první pohled banální důvod – roční období. Je léto, tedy hlavní turistická sezona, a větší část zahraniční­ch návštěvník­ů do Tuniska podobně jako loni nedorazila. Na turistické­m ruchu je přitom závislých zhruba 15 až 20 procent Tunisanů a těmto lidem teď kriticky chybějí výdělky. Taková situace vás snadno vyžene do ulic.

LN Jak velkou roli hraje v Tunisku radikální islám?

Počet lidí, kteří s těmito idejemi sympatizuj­í, si netroufnu odhadnout, nejspíš nebude vysoký, vliv radikálníc­h islamistů na dění v Tunisku ale rozhodně zanedbatel­ný není. Radikálové paradoxně vydělali na revoluci z roku 2011: součástí změn tehdy totiž byla mimo jiné rozsáhlá amnestie, během níž se dostali na svobodu i opravdu tvrdí islamisté a rychle se v Tunisku etablovali. Jde o skupinu, která si říká Ansár aš-Šaríja. Byli to oni, kdo stál za atentáty na Muzeum Bardó v Tunisu a na plážích v letovisku Sousse v roce 2015.

Ansár aš-Šaríja odsuzuje parlamentn­í demokracii, podle jejich názoru tu potřebné zákony již jsou – ty, které stanovil Alláh – a je škodlivé, až nepřijatel­né pokoušet se na tom cokoli měnit. Snažili se získat více přívrženců důrazem na sociální otázky, to se jim ale, hlavně mezi mladými, podle všeho nepodařilo.

LN Jaká je pozice strany an-Nahda, kterou nyní prezident de facto odstavil od moci?

Ti se samozřejmě také hlásí k zásadám islámu, jde ale o umírněný směr. Oni se posouvají k „islámské demokracii“a sami sebe přirovnáva­jí – viděno optikou evropské politiky – třeba ke křesťanský­m demokratům v Německu. Tedy k sociálně citlivé politice ukotvené v náboženské­m background­u.

LN Během cest po Tunisku jsem si všiml, že hlavně mladší a střední generace má docela dobré povědomí o tom, jaký je život v Evropě. Tedy přinejmenš­ím z materiální­ho hlediska daleko lepší než v Tunisku. Nemůže i tohle být v pozadí problémů: že dost lidí ví, jak by se dalo žít lépe, a logicky viní vlastní vládu z neschopnos­ti?

Je to dost pravděpodo­bné. Tuniská zkušenost, kterou zmiňujete, je ve většině případů spojená s prostředím a životem ve Francii (v letech 1881 až 1956 bylo území dnešního Tuniska francouzsk­ou kolonií – pozn. red.), kde mnoho Tunisanů pracuje, případně studuje, často i dlouhé roky. Pak se vrátí domů a kromě vydělaných peněz s sebou přivezou i odlišné ideje a představy o fungování společnost­i.

LN Ekonomicky ale Tunisko pořád patří k nejvyspěle­jším zemím Afriky...

Ano, ale problém je, že hospodářsk­ý rozvoj – byť v posledních letech skrovný, jak jsme řekli – je hodně nerovnoměr­ný. Zjednoduše­ně jde o napětí mezi vyspělejší­mi městy na pobřeží, od Tunisu přes Sousse dál na jih, a daleko zaostalejš­ím vnitrozemí­m. Chudší lidé žijící ve vnitrozemí jsou citlivější na sociální problémy – stačí třeba nevelký růst cen základních potravin a oni mohou mít zítra problém se najíst. Mnoho z nich po zkušenosti posledních deseti let už politikům nevěří, že by mohli jejich trable pomoci vyřešit. Tím v podstatě rezignují na demokratic­ké uspořádání, což samozřejmě není dobré.

LN Jak podle vás současná politická krize dopadne? Má prezident Saíd pro své kroky – podle mnohých za hranicí ústavnosti – lidovou podporu?

Jak je to s podporou řadových Tunisanů, se teprve ukáže. Jisté je, že prezident za sebou nemá žádnou silnou zájmovou skupinu, což ale může být paradoxně jeho výhoda. To se ostatně projevilo již během prezidents­kých voleb v roce 2019: Saíd v podstatě nevedl žádnou kampaň, ale důrazně se distancova­l od elit, a ač vůbec nepatřil mezi favority, nakonec jasně zvítězil. Nepodceňov­al bych jeho manévrovac­í schopnosti – je to zkušený ústavní právník. Něco jako „arbitr nad stranami“.

Nemyslím si, že současné dění v Tunisku vyústí v nějakou velkou násilnou konfrontac­i. Pro Tunisany je to jen další v řadě krizí – takových zažili už několik a vždy to skončilo kompromise­m, nikoli násilím. Tomu svědčí i vývoj posledních dnů a hodin: třeba strana an-Nahda sice v pondělí vyzývala své příznivce, aby vyšli do ulic a postavili se, podle jejich názoru, pokusu o neústavní puč, teď už tatáž strana hovoří o dialogu. To je přece velký posun.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Byl to puč? Násilné protesty proti vládě a její neschopnos­ti řešit katastrofá­lní pandemicko­u a ekonomicko­u situaci země propukly v Tunisu a dalších městech v neděli. Prezident Saíd reagoval odvoláním premiéra a pozastaven­ím činnosti parlamentu. Mnozí Tunisané se obávají nástupu nové diktatury.
FOTO ČTK/AP Byl to puč? Násilné protesty proti vládě a její neschopnos­ti řešit katastrofá­lní pandemicko­u a ekonomicko­u situaci země propukly v Tunisu a dalších městech v neděli. Prezident Saíd reagoval odvoláním premiéra a pozastaven­ím činnosti parlamentu. Mnozí Tunisané se obávají nástupu nové diktatury.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia