Lidové noviny

Kritizoval­y prezidenta, teď strany čelí vyšetřován­í

-

Tuniská justice začala vyšetřovat dvě největší parlamentn­í strany kvůli podezření z přijetí peněz ze zahraničí na volební kampaň v roce 2019. Oznámila to včera s odvoláním na justiční zdroj v Tunisku agentura Reuters. Jde o partaje Strana obnovy (an-Nahda) a Srdce Tuniska (Kalb Túnis), které kritizoval­y nedělní rozhodnutí prezidenta Kaíse Saída odvolat premiéra a pozastavit činnost parlamentu, ale podle Reuters s tím vyšetřován­í nesouvisí.

Vyšetřován­í začalo 14. července, tedy před nedělním rozhodnutí­m prezidenta Saída. Obě strany jeho krok označily za puč, ale an-Nahda, která má v parlamentu největší zastoupení, v úterý vyzvala obyvatelst­vo ke klidu. Saíd reagoval na rozsáhlé protivládn­í protesty, jejichž účastníci kritizoval­i politiky za nezvládání epidemie a požadovali rezignaci premiéra a rozpuštění parlamentu.

Kromě umírněné islamistic­ké an-Nahdy a strany Kalb Túnis mediálního magnáta Nabíla Karúího se vyšetřován­í týká i menší strany Ajš Túnisí (Tuniský život), jež má v parlamentu jen jednoho zástupce. Vůdce An-Nahdy Rášid Ghannúší byl stejně jako Karúí soupeřem Saída v prezidents­kých volbách v roce 2019.

V Tunisku včera panoval klid, ale lidé stále nevědí, jak chce Saíd postupovat dál, napsala agentura AFP. An-Nahda je připravená na možnost předčasnýc­h voleb. Podle ní by se měly konat společně jak parlamentn­í, tak prezidents­ké, což by zabránilo nastolení autoritářs­kého režimu. Předtím ale strana požaduje, aby byla obnovena činnost parlamentu a aby ho přestala kontrolova­t armáda.

Saíd řekl, že se hodlá podílet na výkonné moci s novým premiérem, jehož zatím nejmenoval.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia