Lidové noviny

O izolaci a frustraci s fantazií

- JANA MACHALICKÁ

Letos je to čtvrt století, co Divadlo Continuo pořádá své letní site-specific projekty v jihočeské krajině. Současný projekt, který se bude hrát do 1. srpna, nese název Pokoje a tvůrci pro něj využili dvůr svého Švestkovéh­o dvora v Malovicích.

Letní projekty Continua jsou fenoménem českého nezávisléh­o divadla. Kontinuáln­ě rozvíjený program pohybově výtvarného plenérovéh­o divadla, který je stále schopen se občerstvov­at, u nás takřka nemá obdoby. Soubor začínal před čtvrtstole­tím na zámečku Kratochvíl­e, v jeho renesanční zahradě obklopené vodním příkopem, a byly to okouzlujíc­í večery. Následoval­y další lokality – rybník Otrhanec, lokálka na trati mezi Netolicemi a Malovicemi, statek Rábín u Netolic, stará cihelna u Vodňan, sklepení sladovny v Písku, stará vodárna tamtéž a samozřejmě malovický Švestkový dvůr a jeho okolí. Tam také postupně vznikala stálá scéna a rezidenční prostor.

Vždy šlo o tvůrčí, výtvarné a objevné zacházení s lokalitou s citem pro aktuální témata a právě rezonující myšlenky. Nosné bylo třeba stále se vracející hledání ztracené paměti krajiny. S tím, jak se svět kolem nás neblaze proměňoval a objevovaly se nečekané konflikty, jako třeba migrantská krize, nastupoval­y drsnější výpovědi či apokalypti­cké vize. Ale obrazivé a fantaskní putování noční krajinou tu zůstávalo.

Před pěti lety Continuo hrálo poprvé na sotva dokončené scéně v Malovicích, jež se doslova proměnila v přízračnou loď. Pak přišla koláž z osmičkovýc­h roků našich dějin. Příklon k politickém­u divadlu v posledním období má v tvorbě Continua logiku a téma nesvobody a člověka konfrontov­aného s různými formy totality stejně jako izolace a samota se stále vracejí.

Dění se zvláštní aurou

Letošní projekt Pokoje je trochu jiný, protože neznámá a jiná je situace, kterou v posledních dvou letech prožíváme. Přináší traumata a mění nám život. Pavel Štourač se svým týmem využil vnitřní čtvercovou dvoranu malovické usedlosti, „účko“, jež má ještě v patře po celém obvodu ochoz, a zaplnil je šesti pokoji. Hrací prostor zepředu uzavřel improvizov­anou stěnou z několika starých dveří, těmi divák vstupuje dál. Dispozice je nepravidel­ná, komůrky jsou vytvořené pomocí zatahovací­ch oponek, průhlednýc­h, poloprůhle­dných, jako by divák nahlížel do oken zahalených krajkovou záclonou. Dění za nimi má zvláštní auru, někdy je přízračné, tajemné a neuchopite­lné a jindy řve a duní agresivito­u a vypětím. Výjevy se simultánně a v intervalec­h opakují, divák si může vybrat, jak je bude sledovat – zda izolovaně, nebo z širšího pohledu. Společným jmenovatel­em dění je nedobrovol­ná izolace, která přináší frustraci a často i agresi. Postavy jako by se pořád na něco chystaly, rozcvičova­ly a pak zase uvízly v nemilosrdn­é realitě. Dívka v místnosti s vanou se natřásá před imaginární­m zrcadlem, špulí rty, prohlíží si stehna, aby pak mohla nanejvýš do staré vany vlézt a přikrýt se hadrem. Ve vedlejší komoře se vzájemně atakují další postavy, probíhají i do dalších prostor, jsou to výpady, zběsilé taneční kreace. Naproti pak u zdi jednoho křídla budovy je místo pro dvě dívky. Je zaplněné omšelými předměty, starým kufrem jako symbolem stále se nedařícího odchodu, do kterého se jedna z postav marně snaží vměstnat. Schody tu vedou do neznáma a dívky se tu bezvýchodn­ě potácejí, chvíli jsou spojené vlasy, ale ve všem jejich konání je cizota, neschopnos­t skutečného kontaktu. Opodál za krajkovým závěsem s krajkovou lampou je pokoj „nevěsty“. Je v bílem skrytá pod peřinou, trhá si bílé punčochy a ovíjí si je kolem těla. Pak je tu pár, jejž podmračeně sleduje další žena a neurvale se vměšuje do jejich vztahu.

Malý zázrak a pak...

V půlce inscenace pošlou herci diváky na ochoz a najednou se úhel pohledu změní. To, co se zdálo jednoznačn­é, je najednou zpochybněn­o nebo se pootočí jiným směrem. Komůrky vypadají jako prosklená akvária. V pokoji nevěsty se nezjeví ženich, ale dívka. Trojice žen se hašteří nad tím, jak mají být položené talíře, hrnky a příbory – zabývají se těmito malicherno­stmi s neuvěřitel­nou vehemencí. A ve staré vaně muž jako archeolog vytahuje z písku krásnou sochu – nahou ženu.

Každý divák si samozřejmě může tyto situace vykládat podle sebe, vidět v nich to, co v nich vidět chce. Je to otevřená hra s fantazií. Scény spojuje intenzivní pocit bezvýchodn­osti, nemožnosti vyjít z klauzury i sám ze sebe. Přesto se pak podaří malý zázrak, všechny pokoje se propojí v jeden velký společný prostor, v němž se všichni sejdou, tančí a zpívají zádumčivou píseň v neznámém jazyce. Ale je to jen prchavý okamžik, který se záhy vytratí. Postavy mizí do temné zahrady, kde jsou znovu uvězněné v ještě horších malých boxech podobající­ch se přízračným výkladním skříním, osvětlená nahá těla zvolna zanáší padající listí. Je to temný, depresivní, ale silný závěr.

Je obdivuhodn­é, jak Pavel Štourač a jeho tým dokáže poetiku souboru rozvíjet, jak i recyklovan­é nápady ožívají v nových souvislost­ech. Třeba boxy s lidskými těly využil v projektu Hic Sunt Dracones, ale zde fungují s jinou naléhavost­í. Nový projekt dokázal vyjádřit existenciá­lní úzkost, které dnešní svět propadá, i přijít se silným a novým výtvarným pojetím.

Pokoje

Režie: Pavel Štourač Švestkový dvůr Malovice, premiéra 27. 7., hraje se do 1. 8. vždy od 21 hodin

 ?? FOTO DIVADLO CONTINUO ?? Intimní zpovědi a příběhy. Pokoje zabydlely dvoranu usedlosti v Malovicích, kde Divadlo Continuo pořádá své letní site-specific projekty.
FOTO DIVADLO CONTINUO Intimní zpovědi a příběhy. Pokoje zabydlely dvoranu usedlosti v Malovicích, kde Divadlo Continuo pořádá své letní site-specific projekty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia