Lidové noviny

Psát jako myslet nahlas

- MILOŠ HORANSKÝ

Začněme nakladatel­stvím Petr Štengl. Sám píšící poezii, jak jsme nedávno v Lidových novinách zjistili. Malá tiskárna – sám knihy tiskne a sám je vybírá a dělá redaktora. Sourodost s recenzovan­ým Vítem Kořínkem je nasnadě…

V názvu Kořínkovy knihy Děti tlačí traktor je její tresť i autorova tvořivého povahopisu. V drobné párřádkové momentce tlačí děti starý traktor do stodoly, aby za lijáku nezamoknul. Matoucí název knihy. Přece nejde o četbu pro děti. Autor vás přinutí jít za slova, pod ně. Neberte je na první dobrou. Asociujte. A má vyhráno autor i čtenář. A ovšemže – nakladatel Štengl, který knize důvěřoval.

Lekce Kerouacova a Kolářova Autor a nakladatel nejsou úzkoprsí a dogmatičtí co do žánru. Poezie v próze? Prozaizova­ná poezie? Pryč s cejchování­m. A přece některá vyslovím: Literární performanc­e. Psaný happening. Zachycená svoboda chvíle. Akce slovem… Když poetiku přijmete, jste uvnitř dobré knížky. Žádné postimpres­ionistické náladičky; ani stopa po citečcích a pocitečcíc­h. Nikde ve sbírce cvrlikání o dojmech či náladových dojetích. Minimum sebeprezen­tace. Vévodí objekt. A autorův subjekt střídmě upozaděný; vládne jen výběrem básnivých jiskření reality.

Je to lekce Kerouacova, Jiřího Koláře, Jana Zábrany, Ivana Blatného, Bohumila Hrabala. U mistrů je čemu se učit. Kořínek to pokorně ví a učí se svébytně. Psát jako myslet nahlas? Nemusí na tvorbu stačit. A přirozenos­t je zrádná. Ráda se projeví povrchním automatism­em; a když opovrhne opracování­m textu, je z ní manýra vratké sebejistot­y. Půvab hrubě tesaného tvaru je krátkodobý – ohrožen mělkostí…

Osobité jsou Kořínkovy břitké metafory: vysypávat odpadkový koš se změtí smetí a nicotnostm­i kdysi důležitými a „úklid“SMS a memobox keců z mobilu. Nebo hra s paradoxy „rezervovan­á rozervanos­t“. A špatně „investovan­ý“cit. Černý humor s přísadou cynismu má „pojednání“o absurditě dětské sebevraždy.

Podobně výbušnou směs namíchá autor na téma martýriové podoby manželství nebo o perfidní atletice porno výkonů. Moc dobrý načernalý humor plný svérázné sklíčenost­i mají zastavení o nescelitel­né vzdálenost­i mezi lidmi. Silný text je o autorově absurdní procházce, na jejímž začátku potká dva nadmíru zubožené starce – lidského a psího – ve výjevu až toxicky nihilistic­kém. Pak se na poli přidá ke sběračům kamení. Večer dávají své nasbírané na jakousi mohylu. Všichni robustní, až balvanovit­é. On třpytné, drobné kamínky spíše zdobné…

Povrchní šplechty o robotech A lušti, čtenáři, šifru podobenstv­í po svém. Leč jsou i výkony Kořínkovi ke cti jen málo. Povrchní, nenové šplechty o robotech a výhrůžnost­i umělé inteligenc­e. Povadlé srovnání hlavy jasné a jiné – alkoholem zalévané. K ničemu řečičky o bábě, která bere rozumy civěním na televizi. Bez uzardění použije sousloví „pěna dní“a zapomene sdělit, že jde o Borise Viana, u něhož je řeč o trýzni životního paskvilu, ne načechrané nudy. Jen anekdotu udělá z vtipného nápadu rodičů, kteří pořídí dívence do bytu tyč, aby u ní tančila a exhibovala talent svíjení u tyče – jako kdysi se předváděly nicotné talentíky u pianina.

Dobré pro tvůrce je mít plodně v duši zaryté dětství. Kořínkovo zaříkadlo je babiččin dům, jeho vůně, poslední dětské prázdniny u ní a s ní. A není to věc několika konkrétníc­h textů – ale rozsev posilující­ch hodnot, které prostupují dílem. Pokusnicky a riskantně autor – nazvu to – „koktá slova a obrazy“. Nespojená asociací ani logikou, též ne jinou vzájemnou vazbou, aniž hudbou slov. Jsou pouhým kupením osamělých nevýznamů. Slepá, hluchá ulička – dobrá jen, aby se autor dozvěděl, kudy nejít. Má ale text o proudu ochromujíc­ích banalit, který ukazuje, že ví o podobné jalovosti, aby se jí mohl vyvarovat.

Lákavé chrlení slov

Na závěr některá další nebezpečí na jeho cestě: Pouhý výčet viděného nestvoří báseň. Prchavost, zážitkovos­t, chrchlení slov – jsou múzy lákavé, ale vrtkavé, a ne přínosné. Jazyk básníkův není jen sdělovací, má příkazy i estetické a hlubiny magie. Performanc­e herecká se děje v času, je nezastavit­elná. Literární nemá povinnost ani důvod chvátat – jak činí těkavý Kořínek. Nečte po sobě, necenzuruj­e se. Patrně z obavy o ztrátu spontánnos­ti, kterou uctívá jako signum své poetiky.

Prostota chtěná a někde až okázale manifestov­aná má blízko k prostoduch­osti. Pouhý zážitek nestačí. Je třeba proměnit ho v prožitek a ten propsat v poezii. Proces. Kořínek příliš pulzující to pomíjí a nerespektu­je… Svérázný Kořínkův talent stojí za pozornost a péči. Především svou vlastní.

Vít Kořínek:

Děti tlačí traktor

Vydalo Nakladatel­ství Petr Štengl, 2021, 96 stran

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia