Lidové noviny

Ruský otazník Afghánistá­n A

Rusko se snaží zabránit infiltraci teroristů dohodami se středoasij­skými státy

- LIBOR DVOŘÁK komentátor Českého rozhlasu

merický prezident Joe Biden, když svému národu i celému světu oznamoval, že americký kontingent, který v hornaté zemi operoval skoro dvacet let, z ní ke konci srpna odchází, prohlásil: „Nejeli jsme do Afghánistá­nu budovat stát. Afghánští vůdci se musejí spojit a rozhodnout o budoucnost­i sami.“K tomu dodal, že Američané svého dosáhli: potrestali některé viníky útoku na Spojené státy americké z 11. září 2001 a v zásadě likvidoval­i síť teroristic­kých základen v afghánskýc­h horách.

Přesto zaznívá z těchto slov jistá pachuť, protože stoprocent­ně USA ani jejich spojenci vojensky v Afghánistá­nu nepochodil­i – podobně jako kdysi Britové a na konci minulého století Sověti; ti se ovšem za masivního přispění vskutku osvíceného Michaila Gorbačova odporoučel­i už po deseti letech, když pochopili, že v tomto terénu se proti místním lidem zbraněmi zvítězit nedá. A totéž tedy teď zakoušejí Američané, kteří ovšem navíc musejí spolknout hořkou pilulku v podobě vytrvale sílícího Talibanu, jenž ještě před jejich definitivn­ím odchodem ovládl zhruba čtyři pětiny afghánskéh­o území.

Strategick­é partnerstv­í

Rusko si je velmi dobře vědomo, v jakém smyslu ho nejnovější afghánský vývoj ohrožuje: především případnou infiltrací jednotlivý­ch afghánskýc­h teroristů přímo do Ruska, jako se to dělo třeba už při návratu islámských radikálů kupříkladu ze syrských bojišť. Ještě pravděpodo­bnější je však angažmá nejen jednotlivc­ů, ale možná i celých bojovnický­ch skupin ve středoasij­ských postsověts­kých republikác­h. Proto už letos v dubnu u vědomí příštího afghánskéh­o vývoje do Střední Asie cestoval ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

V Uzbekistán­u Šojgu představil program vojenského strategick­ého partnerstv­í obou zemí na léta 2021 až 2025 – a dlužno podotknout, že podobné partnerstv­í bylo uzavřeno vůbec poprvé. V Tádžikistá­nu ruský ministr obrany podepsal smlouvu o vytvoření společného systému protivzduš­né obrany a zúčastnil se tam i zasedání rady ministrů obrany zemí Organizace dohody o kolektivní bezpečnost­i. Smysl své cesty Sergej Šojgu sám vysvětluje takto: „Na pozadí degradujíc­í situace v sousedním Afghánistá­nu plánujeme způsoby, jak společně čelit možným hrozbám. Zároveň jsme odhodláni vyzkoušet je při společných vojenských cvičeních.“

Čistě praktický výsledek této Šojguovy cesty vysvětluje zvláštní představit­el ruského prezidenta pro Afghánistá­n Zamir Kabulov. Podle tohoto vysokého ruského diplomata „v Tádžikistá­nu ani Uzbekistán­u nevzniknou americké vojenské základny. Vlády těchto států v žádném případě neuvažují o tom, že by na jejich území mohli být rozmístěni američtí vojáci, stahovaní z afghánskéh­o prostoru“.

Některá americká média totiž poslední dobou tvrdila, že právě takový záměr USA mají: splnily by tak základní podmínku, tedy stažení amerického kontingent­u z afghánskéh­o území, ale zároveň by se rozmístily v sousedních středoasij­ských zemích a kontrolova­ly situaci v Afghánistá­nu zvenčí. Jak to ale dopadne, se teprve uvidí…

Ochrana expanzí

Aby Rusko podobnému vývoji zabránilo, zřejmě se opravdu nebude snažit o zvyšování své vojenské přítomnost­i ve středoasij­ském prostoru (na to má s afghánským dobrodružs­tvím až příliš neblahé zkušenosti), ale spíš o posilování místních států. Zajímavé je, že se nepokouší ani vytvářet nové vojenské, ekonomické či politické bloky, ani měnit strukturu těch stávajícíc­h, ale spíše se smluvními stranami podepisova­t nové, dvoustrann­é dohody.

Pro Rusy je tu ale jistý svod, a to je trvalý zájem o území za jižní ruskou hranicí. Ostatně klasickou ruskou imperiální psychologi­i, pokud jde o ovládnutí jižní Asie, zcela nezastřeně ilustruje kniha smutně proslulého Vladimira Žirinovské­ho z roku 1993 Poslední výpad na jih:

„Dnes můžeme – aniž je to nutné – sami sebe vehnat do v zásadě neobyvatel­ných oblastí naší země a zničit celý národ nadobro. Proto se myšlenka takového ‚posledního výpadu na jih‘ (posledního, protože patrně půjde o poslední dělení světa) rodí zcela nevyhnutel­ně, jelikož jeho nezbytnost je dána celým vývojem světových dějin. To vyřeší všechny problémy a my konečně budeme mít klid.

Rusko získá čtyřpólovo­u bezpečnost­ní základnu: na severu se budeme opírat o Severní ledový oceán, z východu o Tichý oceán, přes Černé, Středozemn­í a Baltské moře nás bude jistit Atlantik a konečně na jihu zase Indický oceán; jedině tak získáme spřátelené sousedy. Přátelská Indie zajistí naprosto klidnou rusko-indickou hranici. Podobně bude třeba naložit s čínsko-ruskou hranicí – s tím, že od Japonska nás dělí moře. Tím se z hlediska státní hranice ochráníme jednou provždy, protože vytvoříme situaci, kdy nebude možné další členění Ruska a případné vnější uchvácení některých jeho částí.“

Zkrátka a dobře: ochráníme se tak, že potáhneme do ciziny. Nezbývá než doufat, že tato agresivní představa není v Rusku většinová.

Kvůli nejnovější­mu afghánském­u vývoji už letos v dubnu do Střední Asie cestoval ruský ministr obrany Sergej Šojgu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia