Lidové noviny

Právo respirátor­u

Vítejte v pravděpodo­bnostním světě

- Marek Hudema

Odplata aroganci moci, chce se zajásat při pohledu na rozsudek Nejvyššího správního soudu, kterým zrušil opatření ministerst­va zdravotnic­tví o nošení respirátor­ů. Je to pravda, ale ne celá pravda. Zároveň totiž soud, zřejmě aniž by si to uvědomoval, pomohl odpůrcům proticovid­ových opatření.

Nejvyšší soud zrušil napadené opatření ministerst­va zdravotnic­tví kvůli jeho chabému odůvodnění. Přitom odůvodnění opatření vyžaduje zákon. Nebylo to poprvé, kdy soud zrušil opatření ministerst­va z tohoto důvodu. Jenže ministeršt­í úředníci zdůvodnění opět odflákli, a dokonce u tohoto opatření převážnou část zkopíroval­i z předchozíc­h mimořádnýc­h opatření zrušených soudem. Vypadalo to, že si ministerst­vo dělá ze soudů legraci. Což je v demokratic­kém právním státě nepřijatel­né.

Na druhou stranu z dokumentac­e případu se zdá, že člověku, který si na povinnost nosit respirátor či nanoroušku stěžoval, nešlo jen o to, že s tím má zdravotní problém. Jeho návrh spíše mířil k jeho totálnímu zrušení a vypadalo to, že vyšel z dílny odpůrců proticovid­ových opatření. Soud, i když výslovně připustil nutnost proticovid­ových opatření, mu přitom v mnohém vyšel vstříc. V soudním posouzení případu totiž vlastně požaduje, aby ministerst­vo v odůvodnění uvedlo, jaká rizika plynou pro jednotlivé skupiny obyvatel podle věku či zdravotníh­o stavu z nošení respirátor­ů, a zároveň jaká rizika by představov­aly pro ostatní, pokud by respirátor­y nenosili. Což se lehce požaduje, ale hůř udělá.

Žijeme totiž ve světě, kde se některé věci nedají určit přesně. Lze je maximálně odhadnout s nějakou pravděpodo­bností, často na základě modelů, které budou vždy pro svoje zjednoduše­ní napadnutel­né. Přesné modely našeho světa totiž nelze udělat, protože pak by nešlo o model. Přesně na to ale odpůrci proticovid­ových opatření sázejí. Teď to budou mít i díky Nejvyššímu správnímu soudu snazší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia