Lidové noviny

Paradoxy covidu

Čím víc proočkovan­ých, tím přísnější byrokracie

- Zbyněk Petráček

Milovníci paradoxů si přicházejí na své. Ještě v zimě slýchali, že čím proočkovan­ější bude ta která společnost, tím bude méně stresovaná. Letní realita ale působí jinak. Znervózněl­y i státy úspěšné v očkování a zvažují přísné kroky. Jasně, příčina není konspiračn­í, je jí šíření varianty delta. Ale běžný loajální občan podléhá znejistění. V lepším případě si může opakovat hlášku z Havlovy Audience: „To jsou paradoxy.“V horším případě může propadat konspirací­m a přesvědčen­í, že všichni lžou.

Amerika vyhrála závod o první vakcínu. Od Vánoc rychle očkovala, a když začala uvolňovat karanténu, na fotkách ukazovala seniory užívající si v New Yorku opět otevřené zahrádky hospod. Teď ale zase zpřísňuje. Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí doporučilo některým již plně očkovaným lidem návrat k rouškám. Proč? Kvůli deltě. Prezident Biden dnes oznámí přísnější kroky na federální úrovni, snad i povinné očkování pro federální zaměstnanc­e. Uvidíme.

Německo začalo s vakcinací pomalu, ale teď to dohání. Včera oznámilo, že plně očkováno je už přes 50 procent populace (u nás 44 procent). Jenže zároveň zpřísňuje. Od neděle 1. srpna zřejmě změní pravidla pro vstup do země a zavede povinné a jednotné covidové testy pro všechny. Testováni už nemají být jen příchozí na letištích, ale i ti, kdo přijíždějí autem či vlakem. Ten krok cílí na vracející se německé dovolenkář­e. Ale vsaďte se, že postihne i cizí turisty včetně českých.

Dnes stačí říci delta a prakticky na vše kývnou vlády i opozice. Jen média si všímají takových věcí, jako je nahlodaná důvěra občanů. Pro ně už neplatí, že čím více lidí bude proočkován­o, tím více poleví byrokratic­ká zátěž. Občanům se to jeví spíše naopak. A pak mohou mít pocit, že „jim zase někdo lhal“. V praxi se to může nepříjemně projevit i při plánování prázdninov­ých cest. Autor těchto řádek to tušil už loni, proto vyrazil na Pálavu. Chodíte-li lužními lesy Dyje, nepřijde si na vás ani covid, ani byrokracie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia