Lidové noviny

Odešel „otec Gabčíkova“

-

Dnešní sloupek bude trochu pro pamětníky. Hlavně pro ty, kdo si ještě vybaví, jak se před třiceti lety v tehdejším Českoslove­nsku postupně hrotily vztahy mezi Čechy a Slováky. Ne vždycky při nich šlo o to, kdo na koho údajně doplácí. Některé spory představov­aly jakási „postranní bojiště“, spíš dokreslují­cí atmosféru doby.

Mezi takové patřila i debata o dostavbě vodního díla Gabčíkovo/Nagymaros, na hranicích s Maďarskem. Původní záměr, na kterém se dohodly komunistic­ké vlády Českoslove­nska a Maďarska v 70. letech, měl bránit záplavám a zlepšit splavnost Dunaje. Pod vlivem ekologické­ho hnutí ale Budapešť svou podporu v roce 1989 stáhla. Českoslove­nsko se rozhodlo, že bude pokračovat.

Hlavním hybatelem a následným dokončovat­elem projektu se stal vodohospod­ářský inženýr Díky své urputnosti byl časem jeho hlavní tváří. Naproti tomu rostoucí skepsi mezi českými politiky a pražskými novináři, zda je rozumné dál stavět, považoval stále víc a víc za útok na slovenský národ a za zpochybňov­ání jeho schopností.

Binder byl také přesvědčen­ý, že česká strana dělala odjakživa všechno pro to, aby Slovensko nebylo při výrobě elektrické

Július Binder.

energie soběstačné. Velkého spojence našel v premiérovi Vladimíru Mečiarovi, který v té době už začal stavět osamostatn­ění Slovenska do centra své politiky.

Když pak nechal Binder s podporou autoritati­vního předsedy vlády přehradit Dunaj, vystoupil definitivn­ě do pomyslného panteonu osobností, jimž byly přisuzován­y zásluhy na Slovensku. Na jeho počest byla dokonce odlita bronzová busta, podobně jako dalším národovcům, jako byli namátkou ministr kultury Dušan Slobodník, ministr pro privatizac­i Augustín Marián Húska či pozdější prezident Ivan Gašparovič. Vladimír Mečiar mimochodem takto ztvárněný být nechtěl.

Po roce 1998 vstoupil Binder do politiky. Stal se poslancem Mečiarova Hnutí za demokratic­ké Slovensko a velkým kritikem vstupu do Evropské unie. Později kandidoval neúspěšně za Slovenskou národní stranu do Evropského parlamentu. Podobně dopadly i jeho pokusy stát se primátorem Bratislavy. Nepovedla se ani petiční akce, která by mu zajistila prezidents­kou kandidatur­u.

Ač Binder nikdy neodložil své výhrady vůči Čechům, zjevně mu to nebránilo přijmout v roce 2015 z rukou prezidenta Miloše Zemana ocenění „za zásluhy o stát v oblasti vědy“. Důvody, proč ho ocenil, vyvolaly nejrůznějš­í spekulace. Počínaje tím, že Binder byl odjakživa na štíru s ekology, až po úvahu, že byl přizván jako poradce k prezidento­vu oblíbenému projektu, kanálu Dunaj–Odra–Labe.

Minulou neděli Július Binder zemřel. Bylo mu 89 let.

ROBERT SCHUSTER redaktor LN

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia