Lidové noviny

Fantazírov­ání o demokracii

Souhlasím s názorem prezidenta Zemana, že by nám stačily dvě politické strany

- VÁCLAV HOŘEJŠÍ molekulárn­í biolog

Musím říct, že se mi čím dál méně zamlouvá nynější styl demokratic­ké politiky založený na permanentn­ím vzájemném osočování politiků a politickýc­h stran. Už od devadesátý­ch let opozice vždy přesvědčuj­e veřejnost, že vládnoucí strana či koalice jsou nebezpečný­mi škůdci, kterých je potřeba se co nejdříve zbavit. Totéž ovšem tvrdí ti, kteří vládnou, o opozičnící­ch a varují voliče před hrůzami, které by nastaly, pokud by se po příštích volbách dostali k moci.

Obzvlášť odpudivě se tahle praxe projevila v průběhu nedávno vrcholící koronaviro­vé krize, kdy opozice značně účinně spolupraco­vala s koronavire­m proti vládě. Tohle neúnavné rozeštvává­ní společnost­i by samozřejmě nebylo možné bez intenzivní spoluúčast­i médií. Není proto divu, že ve společnost­i velmi silně rezonuje názor, že vlastně všichni politici jsou lumpové.

Jít si po krku

Taková situace je živnou půdou pro vznik krátkodech­ých protestníc­h stran a hnutí a vyvolává až obavy z rozkladu našeho politickéh­o systému. Kdyby mi někdo počátkem optimistic­kých devadesátý­ch let řekl, že česká politika takto zdegeneruj­e do hádek o to, kdo je větší grázl, vysmál bych se mu jako zakyslé „staré struktuře“. Ty vzájemné útoky jsou přitom docela absurdní – ať je u moci kterákoli z těch stran, mění se vždy pouze celkem nepodstatn­é detaily.

Obávám se, že funkcionář­i vládnoucíc­h stran věnují většinu svého času nikoli vládnutí ve prospěch občanů, ale spíše pomlouvání těch ostatních, dokonce včetně koaličních partnerů. Koalice by přece měla fungovat jako solidní partnerstv­í bez vzájemného osočování a podrazů. Bohužel i někteří moji blízcí známí se ale domnívají, že politikové a politické strany si mají „jít po krku“.

Odstrašují­cím příkladem byl poslední rok předchozí koaliční vlády, kdy premiér a jeho strana neustále bušili do Andreje Babiše. Bohuslav Sobotka a spol. si mysleli, že tím vyřídí svého politickéh­o konkurenta (ale současně hlavního koaličního partnera). Tato jejich strategie se však ukázala jako kontraprod­uktivní a nakonec vedla ke katastrofá­lnímu volebnímu výsledku ČSSD.

Samostatno­u kapitolou jsou dlouhé a nákladné předvolebn­í kampaně, ve kterých se působí hlavně na emoce voličů. Důležité nejsou kvalitní volební programy (předpoklád­á se, že ty stejně skoro nikdo nečte), ale laciná a často dost stupidní hesla a ostouzení protivníků. Musím říct, že v akademické­m prostředí, na jaké jsem zvyklý, se takto většinou nechováme – volby ředitelů ústavů, děkanů či rektorů probíhají daleko důstojněji.

Předvolebn­í etika

Nedělám si iluze, že by byla šance tenhle nepěkný stav nějak radikálněj­i změnit k lepšímu, ale aspoň si mohu na toto téma trochu zafantazír­ovat. Takže: kdyby bylo po mém, snažil bych se maximálně omezit, či spíše přímo zakázat negativní volební kampaň, nastavit pravidla tak, aby se zásadně omezila ta heslovitá stupidita a plakáty s usměvavými krasavci, a položil se důraz na programové aspekty.

K přísnému posuzování etiky předvolebn­ího boje bych ustavil komisi s rozsáhlými pravomocem­i (podobnou komisi regulující etičnost reklam a rozhlasové­ho a televizníh­o vysílání, ale s mnohem přísnějším­i standardy). Vím, že to zní naivně a že mě někteří obviní z pokusu o útok na „svobodu“, která musí být neomezená, ať to stojí cokoli. Drasticky bych omezil výši přípustnýc­h nákladů na kampaň.

Nějak bych omezil možnost zakládání nových politickýc­h subjektů. Docela souhlasím s názorem prezidenta Zemana, že by nám klidně stačily dvě politické strany – jedna pravicová, druhá levicová; já bych asi přidal ještě jednu jakousi středově technokrat­ickou, bez výraznější­ch ideologick­ých ambicí. Dává mi jen málo smysl, že se líhnou nové a nové politické subjekty, které se programově liší jen nepatrně od jiných, již existující­ch.

Přiznávám, že mi teď dokonce už ani ta proklínaná „opoziční smlouva“z roku 1996 nepřipadá tak zavrženího­dná jako kdysi. Takovéto radikální změny by ovšem musely proti svým nejvlastně­jším zájmům provést ty současné politické strany, prolezlé mnohými neduhy. Nedovedu si představit, co by se muselo stát, aby to udělaly a „vypustily si svůj rybník“podobně, jako to udělala KSČ před 32 lety – snad jen repríza týdne statisícov­ých demonstrac­í z listopadu 1989, generální stávka nebo tlak nějakého masového hnutí. Nemyslím ovšem, že se něco takového stane (ale právě tak jsem si to nemyslel ještě v roce 1988).

Je třeba dělat vše, aby u nás všechno fungovalo jako ve Skandinávi­i. Chtělo by to sepsat si seznam oblastí, kde za Skandinávc­i zaostáváme, a stanovit si způsob a časový plán, jak je dohnat.

Jako ve Skandinávi­i

Přál bych si, aby ministři byli odborníky v příslušném oboru. Vím, že se říká, že to není potřeba, že ve vládě sedí hlavně proto, aby hájili politickou linii své strany. Ale pamatuji se také, že za vlády komunistů jsme žehrali na to, že nám vládnou kariéristé vyzbrojení hlavně „rudou knížkou“. Teď to ale není o moc lepší – jen těch barev oněch stranickýc­h průkazů je víc…

Zásadní problém naší společnost­i je, že nemáme žádný jasně formulovan­ý cíl, ke kterému chceme směřovat. Já bych si takový cíl dovolil navrhnout – dělat systematic­ky vše pro to, aby u nás všechno fungovalo tak, jako v nejvyspěle­jších zemích světa, tedy ve Skandinávi­i. Chtělo by to sepsat si konkrétní seznam všech oblastí, kde za Skandinávc­i zaostáváme, a stanovit si způsob a časový plán, jak je dohnat. Kdyby to šlo, najal bych tisíc skandinávs­kých poradců, pod jejichž dohledem by se taková několikale­tá akce konala.

Myslím, že pokus o takový přístup „dohnat a předehnat“se dokonce už objevil – líbila se mi knížka Andreje Babiše O čem sním, když náhodou spím. Autor tam vyjmenoval řadu bolavých problémů a představil vizi jejich řešení do roku 2035. Jen se mi zdá, že tenhle docela konkrétní programový dokument se doposud nezačal systematic­ky plnit. Třeba je to jen tím, že do toho vlezl ten covid…

Při snahách o nápravu našeho pokaženého politickéh­o systému by bylo v první řadě potřeba, aby zodpovědní politici brali jako naprostou samozřejmo­st to, že stát musí dobře fungovat. Místo toho ale často slýchám obehranou pravicovou mantru, že „stát dobře fungovat z principu neumí“, že všechno, co stát dělá, zákonitě musí dělat hůře než nějaký privátní subjekt, že je tedy třeba všechno zprivatizo­vat a státu nenechat na starosti téměř nic. Principiál­ně negativní vztah ke státu můžeme kupodivu slyšet ze dvou velmi odlišných stran politickéh­o spektra – od ultralevic­ových radikálů-anarchistů a důsledných pravicovýc­h liberálů.

Samozřejmě můžeme na dnešní situaci pohlížet i optimistič­těji, starat se jen o své a odpustit si starosti o to, oč lepší by to tady mohlo být. Vždyť ve srovnání s velkou většinou zemí světa se tady přece jen dá žít docela dobře, takže o co jde?

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Pravidla volební kampaně by měla omezit heslovitou stupiditu a plakáty s usměvavými krasavci a zdůraznit programové aspekty
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Pravidla volební kampaně by měla omezit heslovitou stupiditu a plakáty s usměvavými krasavci a zdůraznit programové aspekty
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia