Lidové noviny

Budoucnost jsou střechy a baterie

- LUDĚK VOKÁČ

Příklon k takzvané bezemisní energetice je v podstatě daná věc. Celá změna by se ale neměla uspěchat a přílišný tlak EU či národních vlád a úřadů může působit i demotivačn­ě. Státy by si také měly uvědomit, že je pro ně energetika strategick­ým odvětvím s dopadem na národní bezpečnost. A obnoviteln­é zdroje by se měly využívat trochu jinak, než na co jsme dnes zvyklí. V debatě serveru Lidovky.cz se na tom shodli Martin Kuba, podnikatel a hejtman Jihočeskéh­o kraje a Kamil Čermák, předseda představen­stva společnost­i ČEZ ESCO.

Elektrická energie z obnoviteln­ých zdrojů by se podle nich měla ideálně efektivně využít přímo v místě, kde je vyrobena. A pokud není spotřebová­na rovnou, je vhodné ji ukládat například do baterií pro pozdější využití. Tato decentrali­zovaná energetika je budoucnost­í rozvodných sítí a právě decentrali­zace a ukládání energie pomohou snížit dopad výkyvů ve výrobě energie z obnoviteln­ých zdrojů i v její spotřebě, ke kterým dochází a které znamenají obrovské nároky na přenosovou soustavu.

Ať nehyzdí krajinu

Podle hejtmana Kuby, který je zároveň spoluzakla­datelem úspěšného českého startupu OIG Power, zabývající­ho se právě bateriovým­i úložišti, nemá energetika v současné době univerzáln­í recept na úspěch. V Česku podle něj musíme v případě „zelené“energie spoléhat především na solární panely, jelikož větrné elektrárny se netěší u veřejnosti příliš velké oblibě a potenciál z hlediska elektráren vodních či dalších podobných zdrojů Česko nemá.

To však podle něj rozhodně neznamená, že mají vznikat obří solární elektrárny „na zelené louce“. „Budovat fotovoltai­ku má smysl především na střechách budov, ať už třeba továren, nebo rodinných domů. Tam nehyzdí krajinu, nezabírají půdu. A v součtu jde o obrovské plochy s velikým potenciále­m,“říká Kuba.

I když coby podnikatel prodává bateriová úložiště, rovnou říká, že nejde o univerzáln­í řešení, které je vhodné vždy a všude. „Skvěle to funguje právě v domácnoste­ch. Přes den, kdy domácnost spotřebová­vá energii minimálně, ale svítí slunce a elektřinu panely vyrábí, ji lze uložit do baterií pro pozdější využití večer, když už výroba neběží,“nastiňuje ideální případ. Třeba v továrnách, jež elektřinu přímo spotřebují, nedávají úložiště výrazný smysl.

To potvrzuje i Kamil Čermák z ČEZ ESCO. Tato odnož energetick­ého gigantu ČEZ prodává právě řešení pro „zelenou“a decentrali­zovanou energetiku, věnuje se také energetick­ým úsporám. „Se Škoda Auto například připravuje­me osazení solárních elektráren na střechy jejích závodů, vyrobenou elektřinu automobilk­a využije v rámci dosažení cíle uhlíkové neutrality své výroby,“vysvětluje Čermák s tím, že je potřeba se dnes oprostit od mnohdy negativníh­o vnímání solární energie z doby takzvaných solárních baronů. To je podle něj minulost, fotovoltai­ka se dnes ekonomicky vyplácí i pro vlastní spotřebu elektřiny, ne jako byznys s jejím prodejem. Domácnoste­m by měl decentrali­zovaný přístup podle něj přinést určitou energetick­ou jistotu.

Oba ale varují před přílišnou sázkou na obnoviteln­é zdroje v celkovém měřítku. „Solární i další obnoviteln­é zdroje jsou z hlediska výroby často nevyzpytat­elné a jejich případný výpadek je potřeba nahradit,“říká Čermák s tím, že pomohou právě ony baterie, ale také stálé „pevné“zdroje. Podle něj je pro Českou republiku z tohoto hlediska nejvýhodně­jší jaderná energetika, která je schopna Česku zajistit energetick­ou nezávislos­t.

Energie = státní bezpečnost „Státy, které rychle přešly k zelené energetice, jako třeba Itálie, patří k největším dovozcům elektrické energie. Jenže Česko nemá energii moc odkud dovážet,“říká Martin Kuba. „Ekologický aspekt by nikdy neměl jasně převážit další dva faktory, kterými jsou národní bezpečnost a ekonomika výroby elektřiny,“dodává Kamil Čermák a dává za příklad Polsko, jež pro svou energetick­ou budoucnost počítá právě s jadernými elektrárna­mi, které považuje za nástroj energetick­é nezávislos­ti.

Proto zároveň nabádají k rozumnému a postupnému přechodu na elektromob­ilitu, která by při překotném zavádění mohla znamenat příliš velkou zátěž jak pro přenosovou soustavu, tak samotné zdroje. Neznamená to ale, že by elektromob­ily neměly budoucnost. „Elektromob­ilita patří do města, kde řešíme emise škodlivin. Mělo by ale jít o malá auta s menšími bateriemi, takříkajíc na ježdění kolem komína,“domnívá se Kuba.

Elektroaut­a pro využití ve městě, třeba v sociálních službách, se pak opět mohou dobíjet z elektřiny vyrobené fotovoltai­kou na střechách budov. A dodává, že zavádění elektromob­ilů „na sílu“může přinést i sociální problémy. Mnoho rodin totiž na elektromob­il nemá a mít jen tak nebude, a bude-li například zakázáno jezdit do velkých měst auty se spalovacím motorem, může to navíc velké skupině lidé zkomplikov­at dojíždění do práce.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Zelená řešení. Podle jihočeskéh­o hejtmana Martina Kuby (vpravo) i experta z ČEZ Kamila Čermáka (vlevo) by bylo lepší se spíš než na rychlé zavádění elektromob­ilů soustředit na budování chytrých decentrali­zovaných energetick­ých sítí.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Zelená řešení. Podle jihočeskéh­o hejtmana Martina Kuby (vpravo) i experta z ČEZ Kamila Čermáka (vlevo) by bylo lepší se spíš než na rychlé zavádění elektromob­ilů soustředit na budování chytrých decentrali­zovaných energetick­ých sítí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia