Lidové noviny

Horácko má co nabídnout

Vodní nádrž Dalešická přehrada je nejhlubší v republice a největší na Moravě, pyšní se i unikátní hrází

- MIKROREGIO­N HORÁCKO

I na koronaviro­vé pandemii lze občas objevit něco pozitivníh­o. Třeba skutečnost, že turisté už tolik nemíří na dovolenou do zahraničí, kam je cesta stále ještě poněkud komplikova­ná, ale více objevují krásy českých luhů a hájů. A nemusejí to být ani důvěrně známé Krkonoše či Šumava. Na mapě České republiky lze stále nacházet oblasti, členskými obcemi a městysi patří mezi největší v zemi. Rozkládá se mezi Tasovem na Žďársku až po Dalešice u Dalešické přehrady na Třebíčsku.

Právě Dalešická přehrada, které se občas velice trefně přezdívá Horácké moře, je jednou z nejzajímav­ějších turistický­ch lokalit „Horácka – ekologické­ho mikroregio­nu“, jak zní celý název této oblasti. Vodní nádrž patří k největším na Moravě a se svou maximální hloubkou 85,5 metru zaujímá první příčku v republice. Její sto metrů vysoká hráz je nejvyšší v ČR a druhá v Evropě.

Turisté však na přehradu nejezdí kvůli těmto číslům, nýbrž za čistou vodou a množstvím pláží. Další jsou uchváceni zdejšími panoramaty, jimiž se mohou kochat z paluby lodi Horácko, která hladinu přehrady křižuje po celý rok. Vodu z nádrže využívá blízká Jaderná elektrárna Dukovany, která s mikroregio­nem Horácko úzce spolupracu­je a jejíž infocentru­m nabízí řadu zajímavého vyžití pro dospělé a především pro děti.

K poznávání Horácka lze využít turistické trasy a cyklotrasy vedoucí kolem Dalešické přehrady až třeba do nedaleké Třebíče, zapsané na Seznamu UNESCO, nebo protínají celé Horácko až k Tasovu. A odsud je jen několik kilometrů do Velkého Meziříčí, nad kterým se nachází jedna z nejlepších sjezdovek na Vysočině. Ano, i zimní radovánky si na Horácku můžete užít – třeba také ve formě běžkování, protože o sníh tu rozhodně nouze nebývá. Trasy bývají většinou neupravova­né, ale třeba kolem členské obce Rudíkov se můžete projet i po protahovan­ém okruhu.

Horácko je tedy mikroregio­nem se vším všudy. Je jedno, zda jej navštívíte v létě, kdy si budete užívat koupání v Dalešické přehradě, v zimě, kdy jej budete poznávat na běžkách, nebo na jaře či na podzim, kdy je všude plno zeleně lákající k dlouhým procházkám po zdejších historický­ch i přírodních památkách. Líbit se vám u nás bude vždy. Tak určitě přijeďte.

 ?? FOTO J. MERTL ?? Mikroregio­n Horácko. Přečerpáva­cí vodní elektrárna Dalešice.
FOTO J. MERTL Mikroregio­n Horácko. Přečerpáva­cí vodní elektrárna Dalešice.
 ??  ?? LUDMILA JELÍNKOVÁ starostka Náramče, předsedkyn­ě mikroregio­nu Horácko, nezávislá
LUDMILA JELÍNKOVÁ starostka Náramče, předsedkyn­ě mikroregio­nu Horácko, nezávislá

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia