Lidové noviny

Po stopách Lotrandovy sluje

- EVA OBŮRKOVÁ

Je tomu už nesmírně dávno, co na horách Brendách panoval slavný a zlý loupežník Lotrando, mordýř ze všech nejukrutně­jší, se svými jednadvace­ti pacholky, padesáti zloději, třiceti zlodějíčky a dvěma sty pomocníky, pašeráky a přechováva­či,“píše Karel Čapek v knížce Devatero pohádek.

Kdo by neznal slavného loupežníka Lotranda a jeho milou Zubejdu? Věděli jste ale, že cizokrajně znějící Brendy vlastně byly Jestřebí hory?

Na jejich úpatí leží Malé Svatoňovic­e, kde se Karel Čapek v lednu 1890 narodil, a jen o kousek dál Úpice. Tam se Čapkovi přestěhova­li, když bylo budoucímu spisovatel­i a redaktoru Lidových novin půl roku. Strávili tam sedmnáct let a sourozenci Helena, Josef a Karel, podomácku nazývaní Lenča, Peča a Íček, tu prožívali svá báječná dětská dobrodružs­tví. Karel Čapek se ve svých knížkách do rodného kraje nejednou vrátil – a když se znovu začtete do Devatera pohádek, mohou se snadno proměnit ve sbírku inspirativ­ních výletních tipů.

Hejkal, vodník a pošťáci

Po Lotrandovi zbyla v Jestřebích horách jen opuštěná sluj, k níž vás zavede dnešní výlet, jeho předobraze­m byl ale skutečný loupežník Sandman, který na Brendách řádil v 16. století. Jeho jméno prý dodnes zní v názvu kopce Žaltman; dnes tam stojí rozhledna a ani tu při výletu nevynechám­e.

Pozor si musíte dávat v lese na Krákorce,

kde žil hejkal, v Úpě za Havlovicko­u lávkou zase přebýval vodník Joudal, přes Rtyni v Podkrkonoš­í a Červený Kostelec se kutálel klobouk v Pohádce tulácké, v Hronově bydlel pohádkový i skutečný Čapkův dědeček a v Libňatově měla domeček slečna Mařenka Nováková, které listonoš pan Kolbaba nesl psaní v Pošťácké pohádce. Další vodník bydlel v potoce v Radči a to už vlastně jsme na předměstí Úpice.

Tu samozřejmě Karel Čapek nemohl z pohádkovýc­h vyprávění vynechat: skončila tu dobrodružn­á pouť zlotřilého klobouku z Pohádky tulácké a na náměstí u kostela byl poštovní úřad, kde v Pošťácké pohádce pak Kolbaba načapal poštovské skřítky, jak mastí karty.

Expozice rodiny Čapkovy

V Úpici se také můžete zajít podívat do Čapkovy vily: dům, který si tatínek Antonín Čapek nechal postavit v roce 1890, stojí na křižovatce ulic Regnerovy a Bratří Čapků.

V přízemí bývala ordinace s čekárnou, v dalších částech a v prvním patře rodina bydlela. Protože Antonín Čapek nebyl jen lékař, ale také velký milovník přírody, náležitě pečoval i o velkou zahradu kolem vily. Z té bohužel nezbylo nic, ve vile pak sídlí obvodní oddělení Policie České republiky.

Když se ale zajdete podívat na náměstí T. G. Masaryka, v budově staré barokní úpické radnice objevíte Městské muzeum a Galerii Julie Wintrové Mezerové. Jedna z expozic mapuje historii pobytu rodiny Čapkových v Úpici a také tvorbu i životy všech tří sourozenců, část je věnována i Devateru pohádek a jejich vztahu k okolí města.

Zastavte se také v Želivského ulici, kde stojí Dřevěnka, nejstarší památka města. Kořeny má už v 16. století, první zmínka o ní je z roku 1559. Po rekonstruk­ci se v ní můžete podívat, jak se žilo na malém městě doslova od sklepa po půdu, a také se tu pořádají výstavy. Například letos až do konce listopadu tu je připravená přehlídka tradičních podkrkonoš­ských řemesel.

Hrad vyhrabaný ze země

Některá místa v Úpici Karel Čapek důvěrně znal, namátkou půvabnou modrou kapli sv. Michaela s cibulovou bání, o jiných ale vědět ani nemohl.

K takovým překvapivě patří středověký hrad Vízmburk. Stojí na ostrohu nad řekou Úpou mezi Havlovicem­i a Červeným Kostelcem, vede k němu několik turistický­ch značek i naučná stezka a s mírnou nadsázkou se mu říká „České Pompeje“. Dlouhá staletí totiž byl doslova pohřebný v zemi pod hromadami hlíny, až si ho v 70. letech minulého století všiml archeolog a úpický rodák Antonín Hejna a s pomocí svých studentů ho po 500 letech znovu odkryl.

Hrad, jemuž se věnuje část úpického muzea a který představuj­e zajímavé kamenné fragmenty, objevené při archeologi­ckém průzkumu, se poprvé kompletně otevřel letos v květnu, a řadí se tak k novinkám letošní sezony.

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Za vidění jistě stojí téměř 30 metrů vysoká dřevěná zvonice z 16. století. Najdete ji ve Rtyni v Podkrkonoš­í na hřbitově u kostela sv. Jana Křtitele.
FOTO PROFIMEDIA Za vidění jistě stojí téměř 30 metrů vysoká dřevěná zvonice z 16. století. Najdete ji ve Rtyni v Podkrkonoš­í na hřbitově u kostela sv. Jana Křtitele.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia