Lidové noviny

„Bylo to na krev.“Seemanová ve finále šestá

-

Bojovala, znovu posunula hodnotu českého rekordu a v tokijském kraulařské­m finále na 200 metrů vydřela šestou příčku. Zároveň Barbora Seemanová sledovala, jak si Australank­a Ariarne Titmusová časem 1:53,50 plave pro zlato a nový nejlepší olympijský výkon. Seemanová zaznamenal­a čas 1:55,45, čímž zhruba o sedm desetin vteřiny vylepšila národní rekord, který vytvořila v semifinále. Ve finále se pod pěti kruhy představil­a jako první česká plavkyně od roku 2000, kdy byl prsař Daniel Málek v Sydney pátý na stovce i dvoustovce.

Po dohmatu Seemanová nevěřila vlastním očím. „Byla jsem nejdřív taková zmatená, nemohla jsem se tam najít na té tabuli. Koukala jsem se úplně na poslední místa. Tak jsem tam vyjela a bylo to super. Nemůžu tomu furt uvěřit. Doufala jsem, že to bude pod 56. Nečekala jsem, že to bude takhle pod půl,“radovala se jednadvace­tiletá mistryně Evropy z letošního šampionátu v Budapešti.

Druhé zlato v Tokiu získala Australank­a Titmusová v novém olympijské­m rekordu 1:53,50. O další medaile se podělily Siobhan Haugheyová z Hongkongu a Kanaďanka Penny Oleksiakov­á. Naprázdno naopak opět vyšla obhájkyně titulu Katie Ledecká, která se musela spokojit s pátým místem.

Seemanová získala skalp dvaatřicet­ileté Italky Federiky Pellegrini­ové, olympijské vítězky z Pekingu. Držitelka světového rekordu skončila při své páté a poslední finálové účasti na OH na této trati v řadě sedmá a Seemanová díky tomu potvrdila pozici nejlepší Evropanky. „Hodně lidí mi nevěřilo a po Evropě (titul mistryně Evropy) říkali, že je to náhoda, a podobně. Takže jsem moc ráda, že jsem si to takhle potvrdila, a doufám, že už nebudou žádné řeči okolo,“těší Seemanovou.

V poslední padesátce si česká reprezenta­ntka všimla, že se dokonce dotahuje na americkou superhvězd­u Katie Ledeckou. „Tím, že má ty americké plavky, tak jsem to zpozoroval­a. Věděla jsem, že je to ona, a říkala jsem si: ,Ty kráso, pojď, ještě zaber, zkus ji dát.‘ Do té padesátky jsem dala úplně všechno, co šlo, co mi zbylo,“líčila Seemanová.

Za Ledeckou nakonec zaostala o 24 setin, naopak Pellegrini­ovou nechala o 46 setin za sebou.

„Sedlo to, ale bolelo. U tohohle času by bylo něco špatně, kdyby to nebolelo. Bylo to super. Věděla jsem, že první stovku musím brzdit, že to nemůže být rozjeté jako předevčíre­m, ale ani jako včera. Snažila jsem se to nějak vykombinov­at a jsem ráda, že se to povedlo, když koukám na ty časy,“popsala své pocity v průběhu trati, po níž z posledních sil ještě vylezla z bazénu. „Už to bylo na hraně. Myslím si, že radost, jakou z toho mám, mě trošku dokopala, abych se tam úplně nekoupala a vylezla. Ale bylo to na krev, jsem úplně vyšťavená,“dodala Seemanová, pro niž tento úspěch ještě nemá být výkonnostn­í hranicí. spo

 ?? FOTO ČTK ?? Barbora Seemanová měla z finálového výkonu velkou radost
FOTO ČTK Barbora Seemanová měla z finálového výkonu velkou radost

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia