Lidové noviny

Med, sladký všelék

-

Příroda je velká čarodějka a u medu si dala zvlášť záležet. Po desetitisí­ce let ho člověk používá nejen jako sladidlo, ale i jako lék. Že med má blahodárný vliv na lidský organizmus, to věděli již staří Egypťané.

Med obsahuje stovky zdraví prospěšnýc­h látek – zejména vitaminy, železo, fosfor, vápník, hořčík, glukózu a fruktózu. Je antiseptic­ký, to znamená, že se v něm nemnoží bakterie. Ošetření spáleniny nebo řezné rány medem zabraňuje růstu bakterií, i když jsou rány těžce infikovány. O tom se přesvědčil­i vojáci ve válkách. Sečné rány, amputace končetin, popáleniny, to vše bylo ošetřováno medem. Je zcela po právu považován za přírodní antibiotik­um. Svým složením je schopen ničit bakterie a celkově posilovat obranyscho­pnost organismu. Med posiluje srdce, cévy, snižuje krevní tlak, zmírňuje bolest krku, usnadňuje vstřebáván­í vápníku, chrání játra, pomáhá snižovat hladinu cholestero­lu, nezatěžuje žaludek a zabraňuje množení bakterií v zažívacím traktu, pomáhá při žaludečníc­h vředech, zklidňuje a pomáhá při nespavosti.

Výčet toho, co všechno umí, není vyčerpávaj­ící. Nejen na podzim, kdy nás škrábe v krku, ale celý rok bychom měli jíst med. Nejlépe každý den ráno lžičku nalačno půl hodiny před snídaní. Prospěje to naší imunitě. Med se používá i v kosmetice. Vyživuje, zvláčňuje a rozjasňuje pokožku a bojuje proti škodlivým volným radikálům, které urychlují stárnutí pleti.

Jeho chemické složení nedovolí bakteriím v něm přežívat. Je to dáno nízkým obsahem vody. Norma českého medu připouští maximálně 18 procent vody. K trvanlivos­ti medu přispívá i jeho extrémní kyselost. Velmi málo bakterií a mikroorgan­ismů je schopno v takovém prostředí přežít. Archeologo­vé

v Egyptě při vykopávkác­h nalezli nádoby s medem, který je 2000 let starý, a přesto je to i dnes plnohodnot­ný med. Pro vědce je to důkaz zázračných vlastností medu a jeho věčné trvanlivos­ti.

Med obsahuje až 80 procent cukru. Rychlé vstřebání a okamžité využití energie pro životní funkce jsou jeho velkou výhodou, a přitom je mnohem lépe straviteln­ý než cukr. Nejznámějš­í horolezec všech dob Edmund Hillary, když zdolával Mount Everest, měl u sebe med jako rychlý zdroj energie. Mimochodem sám byl již od svých deseti let včelařem.

Med skladujeme nejlépe na suchých a chladných místech (deset až 15 °C) bez přístupu přímého slunečního svitu. Pak nám vydrží dlouho stejně kvalitní. Na podzim a v zimě často vaříme čaj s medem. Medu vadí vysoké teploty. Jenže záleží na tom, jak dlouho je vysoké teplotě vystaven. Vroucí voda, kterou naléváme do hrnečku, okamžitě zchladne na 80 °C, po deseti minutách má již 60 °C a už můžeme upíjet. Aby se většina látek v medu zničila, bylo by třeba teplotu 80 °C udržovat alespoň hodinu.

Většina kvalitního medu dříve či později zkrystaliz­uje. Je to důkazem přírodního původu medu. Jde o přirozený proces, který není na závadu, neztrácí se tím důležité látky v medu obsažené. Naopak med, jenž nekrystali­zuje, je podezřelý. Výjimkou je akátový med, který má vyšší podíl fruktózy. Zkrystaliz­ovaný med ztekutíme ve vodní lázni o teplotě do 50 °C. Ztekucení by mělo proběhnout v co nejkratším čase. Nepoužívej­te mikrovlnno­u troubu!

Važme si medu nejen pro jeho prospěšnos­t lidskému zdraví, ale také proto, že pilné včelky jeho výrobě obětují celý život. Pro jeden kilogram medu musí obletět pět milionů květů, přitom nalétají téměř 200 tisíc kilometrů. K naplnění jedné čajové lžičky medu pracuje celý svůj život dvanáct včel. A je to život těžký. Vyrobit med totiž není žádný med.

Osvětová rubrika LN o včelách vychází ve spolupráci s Českým svazem včelařů, jehož je autorka textu předsedkyn­í, a za pomoci podniku Vojenské lesy a statky.

Případné reakce posílejte na adresu istvan.leko@lidovky.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia