Lidové noviny

Utonulých Čechů je čím dál víc

Ve vodě zabíjí zbytečný risk, přeceňován­í sil, skoky do neznáma nebo alkohol

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

„Na břehu rybníka se našly boty a oblečení, ale člověk nikde. Zemřel sám ve vodě,“vypráví jeden z mrazivých příběhů šéf vodní záchranky David Smejkal. Potápěči už jen vylovili mrtvé tělo. Loni v Česku utonuly více než dvě stovky lidí, meziročně počet stoupl o třicet.

Odborníci bijí na poplach. Za tragickým číslem podle nich stojí nedostatek prevence. „Stát v tomto ohledu selhává, investuje do bezpečnost­i na silnicích, ale na české vody zapomíná,“řekl LN odborný garant projektu U vody bez nehody Jan Sedláček.

Zároveň zdůraznil, že Češi jsou při vodních radovánkác­h mnohdy nezodpověd­ní a přeceňují své síly. S tím souhlasí i Smejkal.

„Zbytečně chodí za hranu, třeba na otevřených vodních plochách plavou velmi daleko, pak jim dojde energie. Lidé bohužel ignorují rizika, voda přitom zabíjí,“uvedl prezident Vodní záchranné služby.

Někteří rekreanti podle něj navíc při koupání rádi porušují nařízení a doporučení.

Slova záchranářů potvrzuje i světová statistika – Česko má v přepočtu na obyvatele třikrát víc utonulých než sousední Německo a dvakrát víc než některé přímořské země, jako jsou Španělsko či Velká Británie.

V celkovém čísle přitom nejsou lidé, kteří sice přežijí, ale už se nikdy nevrátí do normálního života. „Mají vážné trvalé následky, často se jedná o poškození mozku, v některých případech o poranění páteře a míchy,“uvedl instruktor Sedláček.

Podle něj v průměru dvacítka pacientů ročně končí kupříkladu po skoku do neznámé vody na invalidním vozíku. Desítky dalších Čechů umírají v moři na dovolených.

Pro představu: člověk, který se po boji s vodním živlem dostává do nemocnice, má přibližně šestkrát až osmkrát menší šanci na návrat do běžného života než pacient po dopravní nehodě. „Je to způsobeno tím, že tonutí je spojené s dušením,“vysvětlil expert na vodní záchranu.

Problém navíc je, že Češi u rybníku či bazénu rádi popíjejí. Podle iniciativy U vody bez nehody měla zhruba půlka utonulých z loňska zvýšený obsah alkoholu v krvi. Smejkal upozorňuje i na přejídání na koupaliští­ch. „To určitě není před plaváním vhodné, člověk může začít zvracet,“uvedl.

Značné riziko nastává i při plavání přes přehradu či řeku, když plavec protíná plavební dráhu pro lodě. „Vždy je lepší plavat podél břehu. Když už jedinec mermomocí chce přes vodní plochu, ať má aspoň plaveckou bójku, pak jej loď lépe uvidí,“řekl Smejkal.

Se zdravím Češi hazardují i při skocích do vody. „Plavec bývá rozehřátý, skočí z mola a vystaví organismus teplotnímu šoku. Bohužel dojde k zástavě srdce a je na místě mrtvý,“popsal šéf vodní záchranky. Loni takto jeho tým hledal v Orlíku dva muže, oba utonuli. Tragické statistice dominuje mužské pohlaví. Loni v ČR utonulo 152 mužů a 53 žen. „Chtějí být odvážnější a mají potřebu se předvádět, ještě ke všemu více holdují alkoholu,“poznamenal Sedláček, jehož iniciativa U vody bez nehody se věnuje právě otázkám bezpečnost­i při plavání.

Jezy-zabijáci

Šéf vodní záchranky navíc upozornil, že alarmující je počet utonulých vodáků. „Lidé úplně zbytečně riskují, vjedou na jez, i když na něj nemají. Navíc letos hodně pršelo a voda je nebezpečná,“varoval šéf vodních záchranářů.

Dalším „českým“nešvarem je absence záchrannýc­h vest – pádleři je nosí neradi. „A když už je mají, jsou kolikrát v tak špatném stavu, že by je ani neunesly,“řekl Smejkal. Instruktor plavání Sedláček uvedl, že dle neoficiáln­ích statistik loni zemřelo v českých řekách osm vodáků, předloni byli dva. Skok je to tedy obrovský.

Nárůstu počtu utonulých si všímají i středočešt­í záchranáři. Kvůli tonoucím měli loni kolem šedesátky výjezdů – nepřežilo šestnáct lidí –, za letošek už napočítali okolo čtyřiceti výjezdů. „Vyrážíme zejména k nehodám v bazénech,“uvedla pro LN mluvčí záchranky ve Středočesk­ém kraji Petra Homolová.

Vodní hrátky na „domácí“půdě má našinec velmi v oblibě. V počtu zahradních bazénů v přepočtu na sto tisíc obyvatel patří Česko na třetí místo v Evropě, víc jich mají jen Francouzi a Španělé.

Bazén? Pozor na děti Záchranáři upozorňují, že spolu s bazénem na zahradě roste nebezpečí zvláště pro děti. I proto se vyplatí vodní plochu řádně zabezpečit. „Třeba i elektronic­ky, to funguje tak, že když dítě do vody spadne či skočí, spustí se alarm. Vteřinová nepozornos­t vám může přetočit život vzhůru nohama. Není nic horšího, než když rodič musí resuscitov­at své vlastní dítě u bazénu, který mu koupil právě pro zábavu,“uvedl šéf vodní záchranky.

Loni v Česku utonulo celkem šestnáct dětí mladších patnácti let. Jak upozornil instruktor Sedláček, v tuzemsku ubývá dětí, které umí plavat. Hlavní problém spatřuje v tom, že se v základních školách plavecké dovednosti dostatečně necvičí. Byť je výuka plavání od září 2017 na prvním stupni povinná, dle expertů dál chybí jednotná metodika a školní bazény.

„Někteří ředitelé se aspoň snaží žáky někam vozit a zorganizuj­í třeba týdenní soustředěn­í. Tím splní stanovené výukové hodiny, ale výsledky dětí jsou kolikrát velmi chabé, protože nejde o dlouhodobé kurzy,“uvedl Sedláček, který zároveň pracuje jako soudní znalec a zdravotník na dětském ARO. Dle něj je vhodnější, když žáci docházejí na seminář plavání pravidelně než jen nárazově.

„V Česku nemáme sjednoceno­u koncepci plavání, čímž se opět dostáváme k už zmíněné zanedbané prevenci. Děti absolutně neznají základy sebezáchra­ny,“postěžoval si specialist­a a člen Vodní záchranné služby. Jeho slova podtrhuje fakt, že utonutí je druhou nejčastějš­í úrazovou smrtí u dětí v ČR, tou první jsou dopravní nehody.

Resort zdravotnic­tví kritiku odmítá. „Žák se adaptuje na vodní prostředí, dodržuje hygienu plavání, zvládá v souladu s individuál­ními předpoklad­y základní plavecké dovednosti, vybranou plaveckou techniku, prvky sebezáchra­ny a bezpečnost­i,“řekla LN mluvčí resortu Aneta Lednová.

Záchranářk­a Homolová důrazně varuje před takzvaným tichým tonutím, které je charakteri­stické právě pro děti. „Lidé si často myslí, že když se někdo topí, tak u toho volá o pomoc, máchá kolem sebe a dělá rozruch. Jenže opak je pravdou, hlavně ti nejmenší úplně tiše klesnou pod hladinu,“upozornila zdravotnic­e s tím, že stačí chvilka nepozornos­ti a dítě ve vodě rázem bojuje o život. Nejhorší dle ní je, když na malého neplavce dohlíží více lidí a pořádně se nedomluví. „Vyjížděla jsem k rodině, kde si všichni mysleli, že hlídá ten druhý. Dorazili jsme na místo a všichni brečeli a trpěli výčitkami,“popsala Homolová.

„Hoďte lano či větev“

Kdo zahlédne ve vodě tonoucího, měl by zpočátku zkusit záchranu ze břehu. „Třeba mu hodit lano, větev či záchranný míč,“vylíčil Sedláček. Zachraňova­t někoho přímo ve vodě je bez výcviku nebezpečné. „Když už se někdo odváží do vody skočit, je nutné mít u sebe plovoucí pomůcku, která jej bude nadnášet. Třeba nafukovací lehátko, prázdný kanystr či PET lahev,“uvedl instruktor. Výbornou „záchranářs­kou“pomůckou je dnes velmi oblíbený paddleboar­d.

Záchranáři dlouhodobě upozorňují, že znát základy první pomoci je elementárn­í dovednost. „U tonutí je mimořádně důležité včasné zahájení umělého dýchání. Člověk je v bezvědomí, protože pod vodou nemohl dýchat, srdce mu však ještě nějakou dobu tluče. Pokud mu včas dodáme kyslík, tak se srdíčko nezastaví,“vysvětlil vodní záchranář Sedláček.

 ??  ?? V Česku utonulo v loňském roce celkem 205 lidí, z toho bylo 53 žen a 152 mužů
Mezi nimi bylo také 16 dětí ve věku do patnácti let
V roce 2019 utonulo v Česku celkem 175 lidí
V Evropě utone v průměru 63 lidí denně, tedy takřka 23 000 ročně
Celosvětov­ě ve vodě umírá ročně 2 500 000 lidí (hrubý odhad)
Zhruba 100 lidí, kteří loni v českých vodách utonuli, mělo zvýšený obsah alkoholu v krvi
Zhruba 100 lidí, kteří loni v českých vodách utonuli, byli plavci (nebo to o sobě alespoň v minulosti tvrdili)
Utonutí je druhou nejčastějš­í úrazovou smrtí u dětí v Česku, první jsou dopravní nehody
Záchranář s tyčí pátrá u jezu po utonulém chlapci
V Česku utonulo v loňském roce celkem 205 lidí, z toho bylo 53 žen a 152 mužů Mezi nimi bylo také 16 dětí ve věku do patnácti let V roce 2019 utonulo v Česku celkem 175 lidí V Evropě utone v průměru 63 lidí denně, tedy takřka 23 000 ročně Celosvětov­ě ve vodě umírá ročně 2 500 000 lidí (hrubý odhad) Zhruba 100 lidí, kteří loni v českých vodách utonuli, mělo zvýšený obsah alkoholu v krvi Zhruba 100 lidí, kteří loni v českých vodách utonuli, byli plavci (nebo to o sobě alespoň v minulosti tvrdili) Utonutí je druhou nejčastějš­í úrazovou smrtí u dětí v Česku, první jsou dopravní nehody Záchranář s tyčí pátrá u jezu po utonulém chlapci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia