Lidové noviny

Duel „B vs. B“ovlivní krajané

Hlasy voličů ze zahraničí se započítají v Ústeckém kraji, kde se utkají Bartoš s Babišem. Fiala se nepřidá

- MICHAL BERNÁTH

Hlasy, jež odevzdají Češi žijící za hranicemi, bývají ve volbách nevýznamno­u známkou toho, že pohled na tuzemskou politiku zpoza hranic se zpravidla o dost odlišuje od reálných výsledků hlasování. Avšak v nadcházejí­cích sněmovních volbách, které se uskuteční začátkem října, mohou hlasy krajanů získat daleko větší váhu. A to kvůli faktu, že se započítají do výsledků v Ústeckém kraji, kde si to jakoby mimoděk rozdají předseda Pirátů

Ivan Bartoš a stávající ministersk­ý předseda a lídr hnutí ANO Andrej Babiš.

Dalším z aktérů klání o zisk práva na sestavován­í příštího kabinetu je dle průzkumů lídr koalice Spolu složené z ODS, lidovců a TOP 09 Petr Fiala, duo těžkých vah na severu Čech však nedoplní. Nenapodobí Babiše, který původně měl vévodit kandidátce ANO ve středních Čechách, ale přesunul se na soupisku pro Ústecký kraj, což ve středu večer odklepl republikov­ý výbor hnutí. „Budu kandidovat v jihomoravs­kém regionu, kde žiji, tak to má být,“uvedl pro LN šéf občanských demokratů.

Že se Ústecko přemění na politický ring klíčového střetu podzimních voleb, naznačoval­y výroky obou volebních „zápasníků“už nějakou dobu.

„Já jsem připraven s panem Bartošem vysvětlit občanům, že on není vhodný na tuto pozici,“ohlašoval už před časem premiér. „Pro mě není na rozdíl od pana premiéra Ústecko jakási zábavná bojová aréna,“reagoval nedávno „šéfpirát“. S Babišem má společné, že před čtyřmi roky kandidoval ve středních Čechách, byl to však muž s dredy, kdo z dvojice „B+B“první zamířil na sever; Babiš takříkajíc kráčí v jeho šlépějích.

Hlasy Čechů ze zahraničí nejspíš nesehrají rozhodujíc­í roli, naklánět misky vah však mohou. V roce 2017 odevzdalo svůj hlas za hranicemi 10 494 českých občanů. Piráti tehdy dostali necelých 20 procent z nich, tedy přibližně dva tisíce hlasů. Nemusí se to zdát příliš, hodí se však připomenou­t, že politici bojující pod černou vlajkou vyšli před čtyřmi roky z voleb se ziskem 10,79 procenta hlasů, zatímco nyní se jejich koaliční uskupení se Starosty přetahuje v předvolebn­ích průzkumech s hnutím ANO o první příčku.

Vzhledem k faktu, že Piráti ve volbách v roce 2017 nasbírali v Ústeckém kraji 28 tisíc hlasů, není několik tisíc volebních lístků s jejich kandidátko­u, jež by jim mohly být z ciziny připsány, zanedbatel­ná množina. Zvlášť pokud souboj na Ústecku upoutá pozornost krajanů, kteří minule volili proti Babišovi: ANO od nich obdrželo pouhých 7,62 procenta hlasů, zatímco „doma“dostalo takřka 30 procent hlasů.

Vzkaz Zemanovi?

Ze statistik plyne, že lidé v Ústeckém kraji byli v minulosti nakloněni spíše stávajícím­u premiérovi. Před čtyřmi roky zde ANO dostalo 37,55 procenta hlasů, tehdy tamní kandidátku vedl současný ministr životního prostředí Richard Brabec. Piráti si pod taktovkou Mikuláše Peksy došli pro 8,24 procenta hlasů. Mnohem menší rozdíl ale přinesly loňské krajské volby: ANO bralo necelých 26 procent hlasů oproti deseti procentům Pirátů.

Vzhledem k charakteru regionu Ústecka to není až tak překvapivé. Kraj je v porovnání s jinými přesvědčiv­ě poslední v podílu obyvatel s dosaženým alespoň vyšším odborných vzděláním a průměrný co do výše hrubé měsíční mzdy. To jsou faktory typické spíš pro elektorát Babišova ANO.

Jistou politickou symboliku nesou i preferenčn­í hlasy, které by v případě, že se Bartoš vyprofiluj­e jako hlavní premiérův rival, mohly proudit od krajanů právě na jeho konto.

Přímý střet dvou favoritů na příští premiérský post bude jistě bedlivě sledovat také

Hrad. Prezident Miloš Zeman se nechal slyšet, že volební koalice hodlá ignorovat; právo na sestavení vlády hodlá poskytnout šéfovi ve výsledku očištěném od koaličních bloků té nejúspěšně­jší strany: tedy té s nejvyšším počtem poslanců.

Hlava státu navíc veřejně vyjevila, že bude volit hnutí ANO. S přihlédnut­ím k Zemanovým zvykům nakládat s povolebním vývojem po svém, se také může stát, že výsledek v Ústeckém kraji bude nakonec irelevantn­í.

Babišovo prohození volebních krajů vyvolala v seznamu lídrů regionální­ch kandidátek ANO akci hodnou názvu filmu Kulový blesk. Z Ústecka se poroučel už zmíněný Brabec, který se přesunul do čela jihočeské kandidátky. Z té naopak za premiéra ve Středočesk­ém kraji zaskočí dvojitý ministr Karel Havlíček.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia