Lidové noviny

Tenis sahá po pořadatels­tví globální show o stamiliony

- MICHAL BERNÁTH

Česká republika je jen krůček od pořádání finále klání o Pohár Billie Jean Kingové, dříve Fed Cupu, tradiční soutěže ženských tenisových týmů. Vyplývá to z informací LN o probíhajíc­ím delikátním vyjednáván­í. „Teď už bude záležet na právních náležitost­ech, které jsou momentálně v běhu, proto bych byl s oslavami ještě opatrný, je to velmi syrové. Myslím si však, že se blížíme do úspěšného cíle,“řekl LN šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Zákulisní opatrné snahy o pořádání vyvrcholen­í mezinárodn­í soutěže se až doteď odehrávaly na české půdě. Jako v případě všech velkých sportovníc­h akcí se totiž debata točila kolem peněz, konkrétně okolo cifry 60 milionů korun. Právě tato suma byla k pořádání potřeba ze státního rozpočtu. Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) však jevila o výhodnosti uspořádání sportovní akce v tuzemsku pochybnost­i. Avšak podařilo se ji obměkčit.

„Nakonec se nám povedlo paní ministryni přesvědčit argumentem, že se vynaložené peníze státu vrátí přes DPH,“řekl LN premiér Andrej Babiš (ANO), jenž dle svých slov projekt pořadatels­tví podporuje. „Přivábí to turisty, kteří u nás budou utrácet peníze, takže se nám investice určitě vrátí,“věří předseda vlády. Doplnil také, že by byl rád, aby Česko do listopadu, kdy se má turnaj odehrát, dosáhlo dostatečné proočkovan­osti.

Schillerov­á zatím o přidělení státní garance mluvit nechtěla, zdůraznila, že konečné slovo bude mít vláda jako celek na návrh Národní sportovní agentury. „Není pochyb o tom, že pořádání této akce by pro Českou republiku v době historicky vrcholných výkonů českých tenistek bylo přirozeným zadostiuči­něním,“napsala LN ministryně s tím, že s turnajem jsou spojeny i pozitivní ekonomické impulzy.

Podporu z nejvyšších míst ocenil také šéf tenisového svazu Kaderka. „Domácí podpora je ta nejlepší zpráva, bez té by nebylo vůbec nic,“poznamenal k přízni, již vyjevili členové vlády. Původně se měl tenisový svátek, nově pod názvem Pohár Billie Jean Kingové, odehrát v maďarské metropoli, Budapešť se však této možnost kvůli covidové situaci v květnu vzdala. Tehdy také Kaderka začal okamžitě vyjednávat s vedením Mezinárodn­í tenisové federace (ITF).

Zbrusu nový formát

Česko mělo o pořádání eminentní zájem: právě prožívá jednu ze zlatých etap ženského tenisu. Češky v roce 2018 Fed Cup vyhrály, navíc se tak stalo na domácí půdě v Praze. Loni se soutěž kvůli pandemii nedohrála. Od roku 2011 Češky ovládly soutěž šestkrát.

Na rozdíl od předešlých ročníků bude ten letošní výrazně jiný a extrémně lákavý pro pořadatels­kou zemi. Až dosud se jednotlivé souboje v turnajovém pavouku včetně finále odehrávaly na domácí půdě jednoho z družstev. Nově se však bude jednat o velkou show koncentrov­anou do jediného místa.

Týdenního turnaje se zúčastní osm družstev, což prakticky zajišťuje účast absolutní světové špičky. Navíc se bude jednat o první ročník dle nového formátu, což přitáhne pozornost tenisového světa. Hvězdy kurtů budou mít ke své účasti i dobrou motivaci. Zástupci ITF oznámili, že v úhrnu se hraje o 18 milionů dolarů, tedy necelých 387 milionů korun. Přes čtvrt miliardy si rozdělí hráčky, zbytek připadne svazům.

 ?? FOTO MAFRA ?? Sladký triumf. Takhle se české tenistky radovaly z triumfu ve Fed Cupu v roce 2018 v Praze.
FOTO MAFRA Sladký triumf. Takhle se české tenistky radovaly z triumfu ve Fed Cupu v roce 2018 v Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia