Lidové noviny

Varovali špioni před covidem?

- MARTIN SHABU

Do debat o skládání vlády se bývalý šéf policejní protimafiá­nské jednotky pouští nerad. Čerstvý padesátník Robert Šlachta se nyní koncentruj­e na úspěch svého hnutí Přísaha v říjnových sněmovních volbách. A vyzývá k prověrce tajné služby, zda varovala před nástupem pandemie koronaviru. „Zajímalo by mě, jestli například Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) avizoval ministerst­vu vnitra a vládě, co se děje v Itálii, Rakousku a Číně, abychom se připravili,“říká v rozhovoru pro LN Šlachta, který chce prosadit i vznik sněmovní vyšetřovac­í komise ke covidovým zakázkám.

LN S kým by Přísaha, pokud by se skutečně probojoval­a do sněmovny, chtěla vytvořit vládu?

Prioritně platí, že Přísaha nemíří do vlády. Chceme se dostat do sněmovny, abychom prosazoval­i náš program. Chceme podporovat věci podle programu. Když budou mít Piráti dobrý protikorup­ční program, na kterém se shodneme, Přísaha nebude mít problém jej podpořit. Dobré nápady chceme podpořit i u ANO a SPD.

LN Znamená to, že chcete do vlády s ANO?

Ne, nechci. Odkázal bych na první odpověď. Nemyslím si, že je nyní správné bavit se o vládě a o koalici. Premiérů a stran, které se už vidí ve Strakově akademii, je hodně. Přísaha to není. Bavme se o tom, až bude po volbách. V některých průzkumech Přísaze vylétly preference, ale hlasy se budou počítat až po volbách.

LN Ale pro voliče je důležité vědět, s kým by ten který subjekt šel, nebo nešel do vlády. Proč to nechcete říct?

Podívejte se na náš program. Šli bychom s někým, kdo ho bude ctít. Možná by bylo dobré to obrátit a ptát se ostatních stran, kdo by šel se Šlachtou do vlády. Dle mého by bylo dost subjektů, které by měly s Robertem Šlachtou problém.

LN Myslíte kvůli vašemu protikorup­čnímu étosu?

Vezměte si příklad z minulého týdne. Všichni mluví o korupci a veřejných zakázkách. Existoval blok stran včetně Pirátů, který chtěl prosadit sněmovní schůzi ke covidovým zakázkám. Jenže nebyli schopní se sejít v dostatečné­m počtu poslanců, aby vytvořili vyšetřovac­í komisi, přitom měli plnou pusu tvrzení, jak chtějí potírat korupci. Pro mě je zásadní, abychom se po volbách bavili o zastavení kradení peněz. A abychom prověřili, co se v Česku poslední dva roky dělo. Jestli to bude ČSSD a ministerst­vo vnitra, které se na zakázkách podílelo, anebo ANO a resort zdravotnic­tví, mi je jedno.

LN Trváte na vytvoření sněmovní vyšetřovac­í komise ke covidovým zakázkám?

Určitě o ni stojíme. Mám sice velmi negativní zkušenosti se sněmovní vyšetřovac­í komisí k policejní reorganiza­ci z roku 2016, ale existuje možnost, aby si komise přizvala na pomoc odborníky, což poslanci příliš nevyužívaj­í. My říkáme, že pokud vyšetřovac­í komise vznikne, přizveme si analytiky, kteří mapovali finanční toky a dokážou rozklíčova­t, kdo stojí za firmami a zakázkami. Přesně vím, které lidi bych oslovil, aby nám s tím pomohli.

LN Máte nějaké vlastní poznatky o zneužití peněz ze zakázek během pandemie?

Informace už mám jako každý řadový občan. Není to o tom, že bych využíval informace, které se ke mně dostávaly, když jsem byl ředitelem Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ). Je to o analýze veřejných zdrojů a poznatků, na které nás upozorňují občané. Pro nás je důležité nebavit se o konkrétníc­h trestních oznámeních, ale prošetřit to komplexně, jak se vláda připravova­la. Chtěli bychom to vzít už od loňského ledna, kdy se začalo o covidu v Evropě mluvit.

LN Jak to myslíte?

Stát má bezpečnost­ní složky a zpravodajs­kou službu, která má získávat informace ze zahraničí – Úřad pro zahraniční styky a informace. Zajímalo by mě, jestli například ÚZSI avizoval ministerst­vu vnitra a vládě, co se v té době dělo v Itálii, Rakousku a v Číně, abychom se připravili. Nechápu, když se první informace o covidu objevovaly v lednu a únoru, proč jsme vyváželi do Číny ochranné prostředky, kterých byl následně nedostatek.

LN Chcete tedy provést vyhodnocen­í všeho, co souviselo s nástupem a řešením covidové krize?

Bude nás zajímat komplexní pohled. Například Velká Británie provedla audit krizových opatření ke covidu a nyní už se z toho může poučit. Měla by nákupy zajišťovat Správa státních hmotných rezerv, anebo by to mělo dělat ministerst­vo zdravotnic­tví? To je typ otázek, které bychom měli řešit. Jestli se někde kradlo, tak to je navíc. Neděláme však vůbec nic a neohlížíme se zpět.

LN Měnil byste něco například ve vztahu k fungování tajných služeb a třeba právě zmíněného ÚZSI?

Ze zpravodajs­kých služeb je ÚZSI pro mne ta nejméně čitelná. Pokud tam je problém, pak je za to plně zodpovědný ministr vnitra Jan Hamáček. V médiích přitom vyskakují informace, kolik roušek od nás Číňané loni v únoru a březnu skupovali. To jsme to nevěděli? Na co máme zpravodajs­kou službu, která nás stojí velké peníze? Anebo ÚZSI varoval, ale někde to leželo v trezoru? Chci vědět, jaký přínos tato služba pro bezpečnost České republiky má.

LN Nyní se intenzivně mluví i o budoucnost­i Bezpečnost­ní informační služby (BIS). Měla by vláda jmenovat Michala Koudelku znovu do čela BIS?

Určitě by ho měla jmenovat. Jde o stabilitu té služby, která je důležitá. V době, kdy jsme spolupraco­vali, byl pro mne Koudelka odborník na svém místě. Neměl jsem proti němu výhrady.

LN Co jako bývalý detektiv říkáte na výběr Igora Stříže do funkce nejvyššího státního zástupce?

Možná bych v otázce jmenování šéfžalobce vyčkal na novou vládu. A to proto, že už nyní politici tvrdí, že až budou ve vládě, tak pana Stříže odvolají. To je naprosto šílené. Za této situace má složitý mandát. Ve vzduchu stále visí otázka nového zákona o státním zastupitel­ství, o němž se bavíme snad deset let. Kdyby ho naše politická elita prosadila, tak se tu nebavíme, jestli je na šéfžalobce tlak a má odejít, protože by měl mandát na určitý počet roků a musí se to dodržet. Je nešťastné, že politici takto panu Střížovi vyhrožují. Poznal jsem ho jako odborníka, který s chladnou hlavou řešil problémy.

LN Vrátím se k politice. Sice jste uvedl, že o možné spolupráci se chcete rozhodovat po volbách, avšak už dnes panuje u části veřejnosti přesvědčen­í, že jste

„béčko“hnutí ANO, což ještě zesílilo poté, co se potvrdilo, že dva vaši lidé na PR v minulosti chystali kampaň pro Andreje Babiše. Jak to chcete vyvrátit?

Začnu lidmi od ANO. Oni nepřišli od ANO. Zuzka Gedeonová se vrátila po třech letech pobytu v USA. Následně pracovala na kampani na Slovensku. Já se k ní dostal až loni na podzim. ANO v tom nefigurova­lo. Dozvěděl jsem se o tom až zpětně, že pro ně pracovala. Ona si přivedla Martina Štěpanovsk­ého. Rybník „píáristů“není úplně velký. Když se podíváte na to, co dělali u Babiše, tak šlo o sociální sítě a média. Byli to úplní mlaďoši, kteří začínali. Nebyli to žádní Markové Prchalové a stratégové, kteří kampaň řídili. Zajímavé je, že nikdo například neřeší, že Anna Shavit, která také dělala pro Babiše, je nyní u lidovců a pomáhá koalici Spolu.

Nikdy v životě jsem nikomu žádné béčko nedělal. Už jsem slyšel, že Přísahu staví Babiš, Bárta, Hrdlička, že je za námi PPF. Musel bych být jinak blázen, abych tomu dával tolik ze sebe a své jméno. Garantuji, že jsou to nesmyly.

LN Veřejnost zajímají také jiná témata než boj s korupcí. Řekněte mi, proč Přísaha odmítá euro?

Jsme pro suverénní měnu. Kdybychom o korunu přišli, ztratíme část suverenity i vliv České národní banky. Ekonomové se přitom neshodnou, zda by euro v covidové době obstálo lépe než koruna. Odmítáme euro po široké konzultaci s ekonomy.

LN Je pravda, že vám radí ekonom a bývalý člen rady ČNB Pavel Řežábek?

Nechci to komentovat. Řeknu jen, že jsme v kontaktu.

LN Mnohé též zajímá, jaké má Přísaha představy o nastavení daní. Co k tomu řeknete?

Řídíme se doporučení­m ekonomů, kteří to vidí z pohledu firem. Nyní je důležitá především stabilita. Všichni se obávají změn po volbách, kdo s čím přijde. Na spotřební dani už nemáte skoro s čím hýbat, bavíme se jen o nastavení DPH a daně z příjmu. Chceme však, aby se v roce 2022 s daněmi vůbec nehýbalo. Chceme daňovou stabilitu. Stavíme se proti experiment­ům s daněmi. Dle mého je amorální, abychom se na jedné straně bavili o zvyšování daní občanům a na druhé straně se řešily kauzy za 300 či 500 milionů nehospodár­ných nákupů státu. Napřed chceme uklidit a podívat se na výdajovou stránku. Na konci srpna představím­e přesné podrobnost­i.

LN Kdo vám poradil nápad, aby se vytvořily večerní školky pro děti zdravotník­ů, za což jste i od zdravotníc­h sester schytal kritiku?

Server Novinky.cz vytrhl jednu větu z našeho programu. My to měli popsané komplexně. Nedostal jsem ani prostor to vysvětlit. Ano, říkáme, že je potřeba prodloužit otevírací doba mateřských školek, protože se to týká matek samoživite­lek a dalších. Nyní to funguje tak, že se školka v 16.30 zavře, a nemáte-li babičku, nemáte šanci, abyste mohl vůbec chodit do zaměstnání. U večerních školek jsme to popisovali jen v době trvání nouzového stavu. Vždyť co se u zdravotníc­h sester a v nemocnicíc­h řešilo během jara? Že se personálu neměl kdo starat o děti. Jak byly zavřené všechny školy, tak jediné, co se otevřelo, byly právě školy pro integrovan­ý záchranný systém, pro děti hasičů, policistů a zdravotníh­o personálu. Aby ti lidé mohli v době krize dělat svoji práci. Funguje to tak v USA. Ve Švýcarsku o tom probíhá diskuse, v Nizozemsku už to zavedli.

Pro mě je zásadní, abychom se po říjnových sněmovních volbách bavili o zastavení kradení peněz

Všichni se obávají změn po volbách, kdo s čím přijde .... Chceme daňovou stabilitu. Stavíme se proti experiment­ům s daněmi.

LN Takže nechcete zavírat děti na noc do školek, jak se nápad interpreto­val?

Jen blbec by si mohl myslet, že budeme zavírat děti v noci do školek. Vždyť jsem přece říkal, že chceme výdaje státu šetřit, což odporuje zavedení nočního provozu školek. Bylo to vytržené z kontextu. Vždy šlo o to, aby to bylo založené na principu dobrovolno­sti. Pokud to rodič chce, tak by měl mít možnost umístit dítě po dobu, kdy je v práci, pod odborný dohled.

LN Už máte jasno, kdo kde bude za Přísahu kandidovat?

Já budu na jižní Moravě. Tomáš Sochr bude jedničkou ve středních Čechách. Jiří Komárek bude v Moravskosl­ezském kraji.

LN To jsou všechno vaši bývali kolegové z policie…

Vždy když se mě ptají, jestli může být bývalý plukovník dobrý politik, odpovídám – a proč by nemohl? Když může být dobrým politikem například bývalý podnikatel, lékař nebo učitel, může jím být i polda. Ale abychom to rozbili, že to není jen o policii, tak v Plzni bude kandidovat žena. Domnívám se, že budeme mít vůbec nejvíc žen na kandidátká­ch. V Plzni bude lídryní Nicole Fryčová, která je expertkou na začleňován­í osob se zrakovým postižením. V Praze nás bude zastupovat bývalý prezidents­ký kandidát Jiří Hynek. Na Vysočině je jedničkou Karolína Kubisková, v Pardubické­m kraji Zdeňka Víchová a v Libereckém kraji Jaroslava Pauchová.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Nikdy v životě jsem nikomu žádné béčko nedělal. Už jsem slyšel, že Přísahu staví Babiš, Bárta, Hrdlička, že je za námi PPF. Garantuji, že jsou to nesmysly, říká v rozhovoru pro LN Robert Šlachta, lídr hnutí Přísaha.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Nikdy v životě jsem nikomu žádné béčko nedělal. Už jsem slyšel, že Přísahu staví Babiš, Bárta, Hrdlička, že je za námi PPF. Garantuji, že jsou to nesmysly, říká v rozhovoru pro LN Robert Šlachta, lídr hnutí Přísaha.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia