Lidové noviny

Bilion dolarů na americké dálnice a sítě

-

Dlouho připravova­ný nadstranic­ký plán investic do americké infrastruk­tury získal při klíčovém procedurál­ním hlasování v Senátu podporu 67 zákonodárc­ů ze 100, informoval­a agentura AP. Pro zahájení projednává­ní plánu bylo potřeba 60 hlasů. Výsledek hlasování uvítal prezident Joe Biden, podle něhož je to největší investiční plán za téměř sto let. Celkem je ve hře zhruba bilion dolarů, přičemž peníze by měly jít na rozvoj dálnic, hromadné dopravy, internetov­ých sítí nebo vodního hospodářst­ví.

„Máme dohodu,“sdělila médiím senátorka Kyrsten Sinemaová, která vyjednával­a za Demokratic­kou stranu. Zopakovala tak více než měsíc stará slova prezidenta Bidena, který v červnu oznamoval úspěch po setkání se skupinou senátorů z obou hlavních politickýc­h stran.

„Tato dohoda ukazuje světu, že naše demokracie může fungovat,“uvedl včera Biden v prohlášení. „Ameriku znovu proměníme a posuneme nás do budoucnost­i,“dodal prezident.

Při hlasování se na stranu demokratů nakonec přiklonilo 17 republikán­ů, kteří se rozhodli umožnit zahájení projednává­ní. Pro konečné přijetí návrhu ve stočlenném Senátu pak bude stačit 51 hlasů a demokraté nebudou potřebovat podporu nikoho z republikán­ů.

Podle návrhu získá pětiletý výdajový balíček finance například z nevyčerpan­ých dotací na řešení následků nemoci covid-19, z dražby vysílacích frekvencí, poplatků chemických firem za znečištění nebo z peněz původně určených na pojištění pro případ nezaměstna­nosti, jež některé státy zastavily. Program také spoléhá na to, že ekonomický růst přinese 56 miliard dolarů (1,2 bilionu korun).

Peníze z programu půjdou na rozvoj dálnic a letišť, výstavbu mostů a dobíjecích stanic pro elektrická vozidla, na modernizac­i elektrické sítě nebo na posílení infrastruk­tury proti kyberútoků­m a změnám klimatu. Prostředky poputují také na nákup elektrický­ch a hybridních školních autobusů nebo na čištění opuštěných lomů a průmyslový­ch oblastí.

Projekt navazuje na Bidenův předvolebn­í slib vybudovat americkou ekonomiku „znovu a lépe“a je jakýmsi doplňkem k ještě výrazně většímu balíčku výdajů a daňových úlev, který Demokratic­ká strana prosazuje na vlastní pěst jakožto investice do „lidské infrastruk­tury“. Republikán­i tuto iniciativu vehementně odmítají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia