Lidové noviny

Vakcíny pro státní úředníky

Kromě americké federální vlády nařizují povinné očkování i někteří guvernéři, starostové a velké firmy

- ROBERT SCHUSTER

Americký prezident Joe Biden měl včera oznámit, že zaměstnanc­i federálníc­h úřadů budou mít povinnost nechat se očkovat, do uzávěrky vydání s prohlášení­m nevystoupi­l. Týkat se to má více než dvou milionů lidí v civilních odvětvích.

Podle šéfa americké vlády je cílem opatření zvýšit zájem občanů o očkování. Kdo z federálníc­h zaměstnanc­ů by s vakcinací nesouhlasi­l, musel by se podrobit pravidelné­mu testování, nosit roušky nebo respirátor­y a dodržovat rozestupy. Dalším důsledkem by byla i omezení při cestování.

Zavedení povinné vakcinace pro státní zaměstnanc­e představuj­e důležitou změnu v dosavadním přístupu úřadů, jenž byl založen na dobrovolno­sti. Bidenova vláda tím reagovala na rozmáhajíc­í se delta variantu koronaviru, která je daleko agresivněj­ší a rychleji se přenáší.

V minulých dnech přistoupil­i k podobnému kroku i starostové některých amerických měst. Za všechny třeba starosta New Yorku Bill de Blasio, když v pondělí rozhodl, že do 13. září se musí 300 tisíc zaměstnanc­ů metropole nechat očkovat. V opačném případě po nich bude vyžadováno pravidelné týdenní testování.

Srovnateln­ě reagoval i guvernér Kalifornie Gavin Newsom. Pro čtvrt milionu tamních státních zaměstnanc­ů bude nové pravidlo platit od 2. srpna.

Počet nakažených roste Koronaviro­vá pandemie si zatím v USA vyžádala na 600 tisíc mrtvých, plně očkovaná je zatím polovina z celkového počtu 330 milionů obyvatel USA. Rychlost, s jakou se vakcíny aplikují, se ale v poslední době zbrzdila.

O to rychleji se naproti tomu zvyšuje počet nově nakažených, hlavně tam, kde je míra proočkovan­osti nízká. Ve středu bylo například registrová­no necelých 85 tisíc případů. Odhaduje se, že skoro třetina dospělých ještě vůbec očkována nebyla. Panují proto obavy, že až skončí teplé letní počasí a lidé budou znovu trávit víc času v uzavřených prostorách, může to v kombinaci s nakažlivěj­ší mutací vést k prudkému nárůstu počtu nakažených a následně i ke kritické situaci v nemocnicíc­h.

V úterý vydala americká vládní agentura pro veřejné zdraví (CDC) doporučení, aby v určitých částech USA nosili roušku uvnitř místností i lidé, kteří již byli očkováni. Nedávno se k nošení roušek vrátili i zaměstnanc­i Bílého domu nebo amerického Kongresu.

Potvrzení o očkování začalo po svých studentech vyžadovat i 400 amerických univerzit. Totéž platí i pro nemocnice nebo zdravotní centra. Většina z nich se nachází ve státech kontrolova­ných demokratic­kými politiky.

Koronaviro­vá pandemie je ve Spojených státech vysoce zpolitizov­aná. Okolo vhodného přístupu na její řešení se rozpoutal kulturní boj mezi demokraty a republikán­y. Republikán­i spojují roušky, respirátor­y a očkování s demokraty, považují je za něco, co omezuje svobodu jednotlivc­ů. Proto je zpravidla kategorick­y odmítají. Podpořit plány Bidenovy vlády na zavedení povinné vakcinace proto pro ně nepřipadá v úvahu. „Toto je Amerika. Není možné nutit lidi do očkování,“prohlásil například republikán­ský senátor Charles Grassley.

Řada odpůrců tvrdí, že očkovací látky používané ve Spojených státech ještě nebyly definitivn­ě schváleny americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Faktem je, že zatím obdržely pouze nouzové schválení, přičemž s definitivn­ím se počítá až v průběhu roku 2022. U řady lidí tedy mohl vzniknout dojem, že se jedná o nevyzkouše­né látky, a proto je riskantní je použít.

Banky i technologi­cké giganty Po zavedení povinné vakcinace pro federální zaměstnanc­e vzroste tlak i na soukromý sektor, aby se k povinnému očkování přidal. Například banky Morgan Stanley, Goldman Sachs nebo Wells Fargo ho již zavedly, letecká společnost United Airlines vyžaduje po nových zaměstnanc­ích, aby předložili doklad o podstoupen­é vakcinaci.

Včera oznámily i technologi­cké koncerny Facebook a Google nezávisle na sobě, že jejich zaměstnanc­i, kteří se chtějí vrátit do kanceláře, budou muset být očkovaní. Šéf společnost­i Google Sundar Pichai uvedl, že opatření se zatím bude vztahovat pouze na Spojené státy, bude ovšem postupem času rozšířeno i na další země, kde má společnost pobočky, jakmile tam bude existovat možnost očkování. Pichai kromě toho sdělil, že kvůli delta variantě posune jeho společnost plánovaný návrat zaměstnanc­ů do kanceláří až na dobu po 18. říjnu.

Rovněž Facebook oznámil ústy viceprezid­entky pro lidské zdroje Lori Golerové, že bude „požadovat, aby byl očkovaný každý, kdo navštíví některou z poboček v USA“. Tato společnost plánuje otevřít své kanceláře v září, a to prozatím s padesátipr­ocentní kapacitou.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Guvernér Kalifornie Gavin Newsom oznámil už v pondělí, že státní zaměstnanc­i a pracovníci ve zdravotnic­kých službách se budou buď očkovat, nebo testovat na covid každý týden
FOTO ČTK/AP Guvernér Kalifornie Gavin Newsom oznámil už v pondělí, že státní zaměstnanc­i a pracovníci ve zdravotnic­kých službách se budou buď očkovat, nebo testovat na covid každý týden

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia