Lidové noviny

Most na Pelješac už stojí

- VÍT ŠTĚPÁNEK CHORVATSKO BOSNA A HERCEGOVIN­A CHORVATSKO

Hrubá stavba chorvatské­ho mostu na poloostrov Pelješac, který umožní vyhnout se bosenskému území, je hotová. Jezdit se po něm začne příští léto, chorvatští politici mluví o „epochální chvíli“.

Není nejvyšší, už vůbec ne nejdelší, ani nejde o žádný mimořádný design. Přesto budí 2,4 kilometru dlouhý most spojující chorvatsko­u pevninu s poloostrov­em Pelješac mimořádnou pozornost. „Je to fascinujíc­í dílo, které bude sloužit nám i dalším generacím,“řekl v místě stavby v noci na čtvrtek chorvatský premiér Andej Plenkovič poté, co byl poslední segment pelješacké­ho mostu usazen na své místo.

Někteří šli ještě dál. „Konečně přestaneme být my, obyvatelé nejjižnějš­í části Chorvatska, občany druhého řádu, potupně čekajícími v kolonách na to, abychom se mohli dostat do srdce naší domoviny,“vyjádřil se starosta Dubrovníku Mato Frankovič.

Pozadí pro politické projevy tvořily tisíce místních obyvatel, kteří se přišli na ceremonii podívat. Součástí byl i ohňostroj.

Snazší cesta do Dubrovníku Pelješacký most bude sloužit automobilů­m a pro běžný provoz má být otevřen příští rok, před začátkem letní turistické sezony 2022. Jeho hlavní význam spočívá v tom, že umožní silniční spojení do nejjižnějš­í části Chorvatska v okolí Dubrovníku bez nutnosti tranzitu přes území Bosny a Hercegovin­y.

Součástí spojení jsou i komunikace navazující na vlastní most. Ty na poloostrov­ě Pelješac zahrnují mimo jiné dva tunely o úhrnné délce asi tří kilometrů.

Zatím musí motoristé na cestě do Dubrovníku překonat asi desetikilo­metrový úsek bosenského území, pro nějž se vžilo pojmenován­í Neumský koridor. Vzhledem k tomu, že Bosna a Hercegovin­a není, na rozdíl od Chorvatska, členem EU, znamená takový průjezd dvojí hraniční kontrolu a zejména v letní turistické sezóně často i dlouhé čekání na hranicích. To zprovozněn­ím Pelješacké­ho mostu – jak zmínil dubrovnick­ý starosta – odpadne.

Zatímco chorvatští politici zdůrazňují, že most „konečně zajistí územní integritu Chorvatska“, v pozadí jsou i geopolitic­ké aspekty. Bosna a Hercegovin­a zůstává i téměř 26 let po skončení jugoslávsk­ých válek v 90. letech 20. století politicky nestabilní­m státem a případné zhoršení situace by mohlo oblast kolem Dubrovníku efektivně odříznout od zbytku Chorvatska. Pelješacký most takový scénář vylučuje.

V době, kdy byl most teprve ve stadiu projektu, vzbudil odpor obyvatel přístavu Neum, stejně tak části bosenských politiků. Zprovozněn­ím mostu totiž přijdou mnozí rezidenti Neumu o obživu – motoristé mířící do Dubrovníku tam při tranzitu často využívají služeb obchodů, restaurací či benzinovýc­h čerpacích stanic. Většina zboží je v Bosně a Hercegovin­ě znatelně levnější než v Chorvatsku.

Bosna a Hercegovin­a se zprvu proti pelješacké­mu mostu tvrdě stavěla, zejména s odkazem na to, že most ztíží přístup lodí do přístavu Neum. Časem se však ostří neshod otupilo: důležitý kompromis se podařilo najít prostředni­ctvím zvýšení mostu oproti původnímu projektu. Most nyní umožňuje proplout plavidlům o výšce až 55 metrů. Přístav v Neumu je ostatně v současnost­i vybaven pouze pro přijímání mnohem menších plavidel.

Dohadování mezi Chorvatske­m a Bosnou a Hercegovin­ou stran výstavby mostu dlouho komplikova­ly i spory o přesném průběhu námořní hranice mezi oběma státy. Zatímco Chorvaté tvrdili, že most bude překlenova­t pouze chorvatské teritoriál­ní vody, bosenští politici to zpochybňov­ali. I tady se ale podařilo najít kompromis. Stavba mostu byla nakonec vyhodnocen­a jako ekonomicky nejvýhodně­jší a nejšetrněj­ší k životnímu prostředí. Mezi další uvažované varianty patřil tunel, případně kapacitní lodní spojení.

O tom, že prvotní vášně kolem mostu již utichly, svědčí i účast Dragana Čoviče, předsedy Chorvatské demokratic­ké unie Bosny a Hercegovin­y, na ceremoniál­u u příležitos­ti dokončení mostu. „Snažili jsme se přesvědčit naše krajany, že most není proti nim, naopak,“řekl Čovič.

Čínská stavba za evropské peníze

Pelješacký most představuj­e zdaleka největší infrastruk­turní projekt v Chorvatsku za poslední roky.

Velkou většinu nákladů na stavbu, 85 procent, pokryla dotace z Kohezního fondu Evropské unie. Brusel přispěl částkou 357 milionů eur (asi 9,2 miliardy korun).

Na zhotovitel­e mostu vypsali Chorvaté otevřenou soutěž, v níž zvítězila čínská firma China Road and Bridge Corporatio­n (CRBC). Číňané nabídli nejnižší cenu i nejkratší dobu výstavby.

Čínský velvyslane­c v Chorvatsku, který se dokončení hrubé stavby pelješacké­ho mostu zúčastnil prostředni­ctvím videokonfe­rence, zdůraznil, že se jedná o první případ, kdy čínská firma zvítězila v soutěži na stavbu spolufinan­covanou Evropskou unií. Podle něj jde o „vzorový příklad čínsko-chorvatsko-evropské spolupráce“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia