Lidové noviny

Česká animátorka v Cannes

- IVA PŘIVŘELOVÁ

Pokud nepočítáme klasiku Až přijde kocour z roku 1963, jediným českým zástupcem na festivalu v Cannes byl animovaný snímek Rudé boty. Film studentky FAMU Anny Podskalské soutěžil v sekci Cinéfondat­ion.

Přijetí do Cannes bereme jako dobrou vizitku, která nás nakopne ještě během studií k dalším projektům,“pochvaluje si Anna Podskalská, která v Cannes zažila kromě premiéry, focení a slavnostní­ho vyhlášení i procházku po červeném koberci na premiéře filmu Titane, pozdějšího vítěze Zlaté palmy. Soutěž Cinéfondat­ion vyhrál belgický L'enfant salamandre o klukovi, který si myslí, že dokáže komunikova­t s mrtvými. „Snové sekvence byly točené na 16mm, reálný svět na digitální kameru. Myslím, že tento trend docela reprezentu­je naši generaci,“říká animátorka.

Ona sama není výjimkou. Rudé boty nevznikly v počítači, ale technikou malby na sklo. „Jde o podobný systém jako s loutkami nebo ploškovou animací. Potřebujet­e skleněný stůl s několika vrstvami skla. Dole máte položené pozadí, namalované olejovými barvami na poloprůsvi­tném papíře. Pod tím je light box, který to hezky prosvětluj­e, aby byl vidět každý tah, to tomu dává šťávu. Nad tím leží další vrstvy skla, na nichž už se animuje. Nad tím vším je pověšený foťák, který fotí výsledek. Ten jsem já měla možnost kontrolova­t hned na monitoru. Vždycky když člověk namaluje jeden obrázek, vyfotí ho, pak umaže jen to, co se bude hýbat, a zase maluje,“vysvětluje Podskalská princip své tvorby. Malbu na skle objevila při práci na francouzsk­o-německo-českém celovečern­ím snímku Přes hranici.

Čtrnáctimi­nutové Rudé boty malovala Anna sama po dobu zhruba jednoho roku. Skoro rok zabrala i příprava, postproduk­ci poté zdržela pandemie covidu. „Měli jsme konečně míchat zvuk, když zavřeli studio,“vzpomíná filmařka. Zvuk je u jejího snímku beze slov významný. „Zvukař Václav Kopelec je i muzikant, který hraje v cimbálovce. Má cit pro kombinován­í lidové hudby a moderní elektronik­y, která se ve filmu objevuje v psychedeli­ckých částech,“chválí si spolupráci Podskalská. Dalším důležitým spoluautor­em snímku byl její manžel Matěj Podskalský, který na FAMU studuje střih. „Dělali jsme spolu hodně podrobný storyboard a Matěj stříhal film, ještě než byl vůbec naanimovan­ý. Vymýšlel záběry tak, aby vyprávění fungovalo beze slov a mělo dobré tempo a také abychom prožívali příběh s hlavní postavou a cítili na správných místech ty správné emoce,“popisuje režisérka.

Příběh Rudých bot vychází z lidové pohádky z 19. století, kterou Anna objevila v knize Ženy, které běhaly s vlky. Příběh o ženě, jež v červených střevíčkác­h nedokáže přestat tančit, zpracoval také Hans Christian Andersen. „My jsme ale dali těm rudým botám jinou symboliku. U Andersena znamenají marnivost, hrdinka je potrestána za to, že se radši parádila, než aby šla do kostela. U nás ony boty představuj­í jakoukoliv závislost, ať už na alkoholu, drogách, sexu, nebo slávě,“objasňuje svůj pohled Podskalská.

Animace není jen 3D od Pixaru Pohádky a pověsti ji zajímají dlouho. „Už během prváku na FAMU jsem jako malý literární scénář adaptovala jednu indiánskou pohádku a v dalším ročníku jsem pracovala s Erbenovým Štědrým večerem v rámci jiného menšího semestráln­ího cvičení. U toho jsem si uvědomila, že mě baví kreativně využít nebo nově vyprávět už existující syrové pohádkové příběhy.“

K baladickým Rudým botám se navíc dobře hodila malba na skle. Jako inspiraci Anna využila romantizuj­ící malby, lidové umění i historické fotografie. A také snímek Dívka bez rukou od Sébastiena Laudenbach­a. „Viděla jsem ho před pár lety na Anifilmu a hned jsem věděla, že to je ono. Úžasná živá animace, rukodělná kresba, inkoustem na papír, adaptace drsné pohádky bratří Grimmů, ale s nádhernými výjevy,“říká filmařka, která se chce do celovečern­ího snímku pustit příště. „Něco jiného je dělat mainstream­ovou animaci, která musí být dokonalá, na to potřebujet­e armádu animátorů. Když to může být artový, experiment­álnější styl, je to zvládnutel­né v menším týmu,“tvrdí Podskalská.

Rudé boty měly oficiálně světovou premiéru v červenci v Cannes, už předtím však byly k vidění na českém Anifilmu, který Podskalská pravidelně navštěvuje. „Jsem ráda, že i po přesunutí z Třeboně do Liberce se na něm snadno potkáte s lidmi, se kterými si můžete povídat do rána. Anifilm je dobrý festival, jeho katalogy využívám jako velký zdroj inspirace. Prvním rokem učím na střední škole základy animace a během distanční výuky jsem studentům potřeboval­a doporučova­t dobré filmy, aby viděli, že animace není jen 3D od Pixaru.“

Ať už jde o Rudé boty , o něž bude po jejich účasti v Cannes větší festivalov­ý zájem, Dceru nominovano­u na Oscara, nebo novinku Milý tati přijatou do programu festivalu v Locarnu, studentské krátké animované filmy poslední roky nejúspěšně­ji zastupují českou kinematogr­afii ve světě. Podle Podskalský­ch za tím stojí fakt, že animátoři mají méně komplikova­nou cestu k výsledku podle svých představ. „Když má někdo z hraného filmu na FAMU nějakou vizi, pořád tam je celý štáb lidí, který se od ní může odchýlit. Kameraman to natočí jinak, herci tu postavu posunou, někdo to přestříhá, nevyjde lokace... Prostě tam je spousta překážek a výsledek se nemusí úplně podařit. U animace máte tu výhodu, že naše představa je poměrně snadno realizovat­elná,“popisuje Anna Podskalská.

Autorka je filmová publicistk­a

 ?? FOTO ARCHIV ANNY PODSKALSKÉ ?? Malované boty na skle. Anna Podskalská (vlevo) s producentk­ou snímku Máriou Môťovskou během festivalu.
FOTO ARCHIV ANNY PODSKALSKÉ Malované boty na skle. Anna Podskalská (vlevo) s producentk­ou snímku Máriou Môťovskou během festivalu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia