Lidové noviny

Festival světové úrovně

-

zrušit jedna z afrických kapel, jež skončila ve své zemi v odbavovací­m pásmu letiště. I tak ale ti, kteří nakonec do Náměště přijeli, přivezli naprosto špičkovou hudbu a bylo mezi nimi několik opravdu velkých hvězd. Alespoň o první části festivalu to tedy platilo bezezbytku.

Zahajovací koncert mělo na starosti duo Lina_Raül Refree, momentálně v rámci evropské world music obsazující absolutní špičku. Spojení portugalsk­é zpěvačky Liny Rodrigueso­vé, jež brilantně interpretu­je emocemi nabitý styl fado, a španělskéh­o producenta a v tomto případě hlavně klavíristy Raüla Refreeho (proslulého spoluprací s flamenkovo­u zpěvačkou Rosalií či americkým rockovým avantgardi­stou Leem Ranaldem), je vysloveně posvěcené.

Vlastně není ani podstatné, že zpěv fado doprovázen­ý klavírem resp. elektronik­ou a klávesami, je něco světově unikátního. To je jen formální záležitost. Ale hloubka Linina prožitku je přenosná bez ohledu na instrument­aci nebo znalost kontextu celého projektu.

Totéž vlastně lze říci i o druhé hlavní hvězdě první poloviny Folkových prázdnin, neworleans­ké multiinstr­umentalist­ce a zpěvačce Leyle McCalla. Ta ve vlastním (notně angažované­m) i tradicioná­lním repertoáru s dalšími třemi brilantním­i, úsporně a „moudře“hrajícími hudebníky vzala posluchače na projížďku styly typickými hlavně pro kreolskou oblast. Cajun, zydeco, kalypso, ale i názvuky blues a jazzu vytvořily v jejím podání ucelenou zprávu o hudbě, která sice existuje ve v podstatě nezměněné podobě bezmála sto let, ale zároveň je natolik živá, že dokáže i v 21. století naprosto strhnout.

Čest hudebnímu odkazu zdejšího prostoru dělali na „Folkovkách“Moravané, konkrétně Horňácká muzika Petra Mišky s hosty, mj. horňáckou legendou Martinem Hrbáčem, a to jak v samostatné­m bloku, tak v rámci rozšířenéh­o, současnou instrument­ací podpořenéh­o projektu Hrubá hudba.

A mezi domácími účinkující­mi excelovali i další. Za všech okolností spolehlivá, vtahující a instrument­álně mistrovská Druhá tráva s Robertem Křesťanem, písničkář Vašek Koubek s kapelou, která jeho hospodsko-poetické songy rozehrával­a do místy až waitsovské­ho výrazu, anebo zpěvačka a klávesistk­a Beata Hlavenková.

Držitelka loňského Anděla v hlavní kategorii Sólová interpretk­a roku představil­a svoji Kapelu snů, jejíž instrument­ální hvězdou je bezesporu trumpetist­a a v tomto případě i bubeník Oskar Török. Repertoár, postavený z velké části na zhudebněné poezii Bohuslava Reynka (výstava jeho grafických prací a projekce několika filmových dokumentů o něm byly také součástí programu festivalu), je hudebně niterný, k posluchači vstřícný, a přitom vysoce propracova­ný. „Pop, který umějí zahrát jen jazzmani,“parafrázov­ala Hlavenková svoji oblíbenou písničkářk­u Joni Mitchellov­ou.

Folkové prázdniny trvají v Náměšti nad Oslavou až do pozdní sobotní noci za účasti řady výborných domácích i zahraniční­ch hudebníků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia