Lidové noviny

Video není k dispozici

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Litujeme, ale pořad není v iVysílání dostupný. V úvodní anotaci se tuhle informaci dozvíme celkem stočtyřiaš­edesátkrát. Tolik totiž dílů krátkých dokumentů nyní vysvobodil z archivu a několikrát týdně vysílá „seniorský“kanál ČT3.

Vždy ráno, kolem tři čtvrtě na devět, to už penzisté posnídali a jsou připraveni vstřebat většinou neznámé podrobnost­i o velkých i malých okolnostec­h týkajících se úspěchů, či naopak lapálií naší historie. Někdy jde o zdánlivé marginálie, vždycky ale hodně zajímavé, uvedené do dobového kontextu a posunuté novými zjištěními, shrnuté do patnácti dvaceti minut dokumentu.

Lapidárium, tak se cyklus jmenuje, vzniklo před mnoha lety v tvůrčí skupině Karla Hynieho a podíleli se na něm dobří autoři a režiséři, kteří si rádi „odskočili“ k malému formátu (nebo nebyli připuštěni k formátům větším, významnějš­ím).

Některé z dílů Lapidária se ve vyhledáván­í České televize najít dají, u aktuální nabídky to však, jak varuje upozornění v programu, nejde. Tak alespoň nepomiňme pořady těchto dní:

Dnes v 8.45 Příběh nepomníku, tedy podrobnost­i o tom, jak dlouho trvalo, než se slovutní „ouřadi“rozhoupali a podle půl století starého návrhu v roce 2000 konečně umístili sochu Antonína Dvořáka před pražské Rudolfinum. Znalcům geniálního skladatele to trvalo skoro sedmdesát let a vypadalo to, že pomník našemu nejznámějš­ímu skladateli postaví dřív Američané v New Yorku…

V pondělí Příběh pípy a dělové koule, v němž jde o konflikt pověstí a pravdy o hradu Sion, kde se ukrýval Jan Roháč z Dubé. V dalších dnech například příběhy královskéh­o zámku v Brandýse nad Labem, kde ráda pobývala císařovna Zita, příběh pendreku – klacku ne k cucání, ale k bití, příběh zakladatel­e českého plemene koní („o jediném zvířeti na světě, které je chráněno jako kulturní památka“) či třeba příběh hory Říp…

Zdálo se, že ČT3 bude kanál dobrý jen k uspokojení resentimen­tů a potřeby nostalgie starších nudících se diváků. Že nasadil Lapidárium, je však věc záslužná, i když pro aktivní část populace v tento čas asi nepoužitel­ná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia