Lidové noviny

Slovenská covidová patlanice

Nízká ochota k očkování odráží v zemi pod Tatrami nedůvěru v politiky a jejich úmysly

- KAMILA PEŠEKOVÁ publicistk­a

Když se někde stane otázka zdraví občanů nástrojem politickéh­o boje, není to pro danou zemi zrovna dobrá vizitka. Na Slovensku prohloubil­a pokračujíc­í covidová pandemie už beztak existující příkopy mezi politiky a občany, mezi vládou a opozicí. Jestliže během první pandemie šlo hlavně o rozsah lockdownu, zda uzavřít úplně všechno najednou, nebo jen vybraná odvětví, teď jde o podporu či odmítnutí očkování.

Slovensko v podávání vakcín proti covidu v rámci Evropské unie dlouhodobě zaostává. Ne že by bylo vakcín málo. Jejich počáteční nedostatek se už podařilo dávno dohnat. Problém je nízká podpora pro očkování na straně veřejnosti. Jedním z důvodů je, že prakticky celá slovenská opozice má vůči očkování kritický, až otevřeně nepřátelsk­ý postoj. Ani jeden z jejích lídrů se zatím nenechal očkovat.

Že to neudělal a v budoucnu neudělá Marian Kotleba, lídr pravicově-extremisti­cké Ľudové strany Naše Slovensko (ĽSNS), není překvapení­m. Kotleba je typem antisystém­ového politika, který potřebuje demokracii a její nástroje jen na to, aby ji odstranil a nahradil něčím jiným. Vakcíny jsou v jeho očích součástí odmítaného systému. Tvrdí, že jsou nebezpečné, hovoří v souvislost­i s nimi o hazardu se zdravím Slováků. Ty, kdo už mají očkování za sebou, označuje Kotleba jako stádo.

Očkovací skepse u hlavních tváří opozice

Daleko křiklavějš­í jsou naproti tomu postoje dvou dalších opozičních politiků, hlavně proto, že jde o dva bývalé slovenské premiéry: Petra Pellegrini­ho a Roberta Fica. Ani jeden se nedal očkovat. Peter Pellegrini, který vede se svou novou sociálněde­mokraticko­u stranou Hlas průzkumy veřejného mínění, argumentuj­e tím, že nemoc prodělal, a proto má protilátky. Zároveň ale kritizuje současnou vládu za pomalé tempo očkování. Avšak aby šel příkladem, to ho zatím nenapadlo.

Zcela zvláštní kapitolou je Pellegrini­ho předchůdce v čele vlády, Robert Fico. Už loni na výročí 17. listopadu pochodoval v čele odpůrců covidových opatření. Teď zpochybňuj­e smysl očkování. Někteří jeho spolustran­íci jdou ještě dál a rovnou přebírají „alternativ­ní fakta“nejrůznějš­ích konspiráto­rů, kteří vidí za vakcínami byznys Američanů s cílem podmanit si Evropany.

Chování opozice tak vyvolává u občanů nejistotu. Jako by už nestačilo, že se musejí naučit orientovat v neustále se měnících nařízeních a pravidlech. Zmatky ale způsobuje i současná vládní koalice, respektive někteří její členové. Jako její slabý článek se ukazuje populistic­ké hnutí Sme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára. Kvůli němu musel být nedávno schválen tzv. očkovací zákon na Slovensku v mírnější podobě.

Když se během projednává­ní zákona pokusil dav odpůrců vakcín dostat do Národní rady a následně své protesty přesunul před slovenský parlament, byl to právě předseda hnutí Sme rodina, kdo nakonec otočil a odmítl podpořit původní verzi navrhované­ho zákona.

Největší rozpaky ovšem budí expremiér Igor Matovič. Už na jaře na sebe upozornil nepovedeno­u dodávkou ruské vakcíny Sputnik V, která vrhla Slovensko do hluboké vládní krize a Matoviče samotného připravila o křeslo. To všechno, aby se časem zjistilo, že ruská očkovací látka dodaná na Slovensko je úplně jiná, než kterou chválil britský vědecký časopis The Lancet.

O ruský Sputnik byl nakonec daleko menší zájem, než se čekalo. Dokonce i ve východní části země, kde existuje u řady lidí jistá kulturní i duchovní spřízněnos­t s Ruskem. Jednu dobu dokonce hrozilo, že dodávky expirují a bude je třeba vyhodit. I Matovič, který je nyní ministrem financí, dlouho otálel s očkováním, a až teprve nedávno oznámil svým facebookov­ým příznivcům, že si nechá píchnout Sputnik.

Zvláštní kapitolou je Robert Fico. Loni 17. listopadu pochodoval v čele odpůrců covidových opatření. Teď zpochybňuj­e smysl očkování.

Když si expremiér myslí, že má patent na rozum

Matovič svůj odchod z čela vlády, který si vymohly některé vládní strany, nestrávil. Jinak by v minulých měsících neustále nezasahova­l ministru zdravotnic­tví do pravomocí. Má ale trochu smůlu, že klíčový resort pro boj s pandemií vede bývalý vojenský lékař Vladimír Lengvarský. Ten na rozdíl od Matoviče rozumí nejenom medicíně, ale je také zvyklý přijímat jasná rozhodnutí. Takže zatímco expremiér chce Slováky přilákat k vakcínám speciální očkovací loterií, která je trochu vzdušným zámkem, protože možná vyjde, nebo také nevyjde, sází ministr na osvědčené postupy.

V případě Slovenska to znamená přivést očkování co nejblíž k lidem – včetně nejodlehle­jších obcí na venkově. Už na jaře to někde zkoušeli s očkovacími autobusy, což se ukázalo být docela úspěšné.

Lengvarský si ale dovolil udělat ještě něco, co by si možná nikdo jiný netroufl: Vyhlásil, že až přijede za několik týdnů na Slovensko papež František, budou mít na shromážděn­í věřících, kterých se účastní hlava katolické církve, přístup pouze ti, kteří jsou očkovaní. Ani politici nedostanou výjimku, protože k tomu dle ministrový­ch slov není důvod.

Pokud se to podaří dodržet, bude to možná první krok, který by mohl občanům trochu vrátit důvěru v politiky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia