Lidové noviny

Vakcinační úplatek

Volno za očkování se nám vyplatí

- Marek Hudema

Má stát platit lidem za očkování a potřebujem­e vůbec takové pobídky? Tahle teoretická otázka se dnes stane navýsost praktickou. Vláda totiž bude zřejmě projednáva­t návrh premiéra Andreje Babiše, aby státní zaměstnanc­i, kteří se nechali či nechají naočkovat proti novému koronaviru, dostali dva dny placeného volna navíc.

„Úplatek“ve formě dvou dní volna není úplně levný návrh. Zvlášť když Babiš vyzval soukromé firmy, aby se k akci přidaly. Nešlo by pak totiž už jen o zhruba půl milionu na stát navázaných pracovníků, ale o téměř čtyři miliony lidí. Podle ekonoma Lukáše Kovandy by to způsobilo ztrátu ve výši přes 21 miliard korun. Zní to hrozně. Tedy než si uvědomíme dvě věci. Zaprvé, jde o něco jako dva placené svátky navíc. Dá se to tak například přirovnat k situaci, kdy by letos nepřipadal první a druhý svátek vánoční na sobotu a neděli, ale na všední dny. Což už se v předchozíc­h letech stalo – a stát z toho nezkolabov­al. Zadruhé, pokud by se zvýšením proočkovan­osti podařilo zabránit dalšímu uzavření ekonomiky na víc než týden, vyplatilo by se to. Poslední lockdown mající zabránit rychlému šíření nového koronaviru nás totiž stál zhruba čtyři miliardy korun denně.

Otázkou je jen to, jestli nám v budoucnu ještě nějaká uzávěra ekonomiky hrozí. A pokud ano, jestli jí lze vyšší proočkovan­ostí zabránit nebo alespoň snížit pravděpodo­bnost toho, že se tak stane. Odpovědi jsou ano. Velmi rychle se šířící varianta koronaviru by dokázala zahltit nemocnice pacienty, i když díky imunitě získané očkováním a promořením může nyní těžce onemocnět jen zlomek populace. V takovém případě by pak přišel další lockdown. Velmi vysoká proočkovan­ost by nám umožnila se tomu vyhnout a omezit příliv pacientů do nemocnic. Dokonce i v tom případě, pokud by očkování proti infekci bez příznaků bylo účinné jen ve třiceti procentech případů, jak naznačuje nedávná izraelská studie. Proto se podpora očkování třeba i za 21 miliard korun vyplatí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia