Lidové noviny

Bučiny na seznamu

Přitáhne lokalita UNESCO další turisty? Jen to ne

- Zbyněk Petráček

Ocitnout se na seznamu dědictví UNESCO může někdy připomínat situaci toho, kdo se ocitl na seznamu osob evidovanýc­h StB. I když nic špatného nedělal a estébáci sledovali jen jeho dnes chvályhodn­é aktivity, přitahuje podezření. Podobně to chodí při zápisech na seznam kulturního dědictví UNESCO. Je tam například Praha. Ale občas z toho vzniká pocit, že je to spíše za trest.

I když je město na seznamu kvůli svému historické­mu jádru, nemůže volně rozhodovat ani o svých periferiíc­h. Když Eva Jiřičná projektova­la výškovou výstavbu pro Žižkov, měla smůlu. Ty domy, ač mimo historické jádro, by narušily siluetu Prahy – a na to jsou kritéria UNESCO citlivá. Tyto věci si vedení města raději důkladně rozmyslí. Či nechá město ze seznamu samo vyřadit, aby mohlo postavit most přes Labe, jak učinily Drážďany. A nikdo se kvůli tomu nezbláznil.

To zařazení Jizerskoho­rských bučin na seznam UNESCO je téměř revoluční. Jde o první českou přírodní lokalitu na tomto seznamu. O mezinárodn­í uznání toho, že bučiny coby původní středoevro­pský les se u nás zachovaly (to na více místech, třeba na Křivokláts­ku). A především toho, že na severozápa­dě Jizerských hor se zachovaly v původní, lidskou aktivitou téměř nedotčené podobě. Brutálně řečeno – byly v tak složitém terénu, že tam nešlo šiřit ani industrial­izaci, ani těžbu dřeva.

Zápis na seznam UNESCO je vyznamenán­í zdejší rezervace. Ale člověka to stejně vede ke šťouravé otázce. K čemu zařazení přírodní lokality na seznam UNESCO vlastně slouží? U měst i kulturních statků bývá argument jasný: rozšíří to povědomí o lokalitě, a tím zvýší turistický ruch. Jenže u přísné rezervace zvýšený turistický ruch de facto podkopává její smysl, účel a cíl. Takže před lidmi, samospráva­mi, turisty i ochránci přírody a krajiny v Jizerských horách se otevírá dilema. Jak se těšit ze zápisu na seznam přírodního dědictví UNESCO, a přitom zároveň doufat, že to nepřinese davy turistů? Není to kvadratura kruhu?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia