Lidové noviny

Pokrokový holubník pro Prahu

- ISTVÁN LÉKO reportér LN

Do minulého čtvrtka obyvatelé hlavního města ještě netušili, co Praha skutečně potřebuje. Vedení města, kromě toho, že s vypětím všech sil dosáhlo takřka revolučníc­h posunů v řešení dlouhá léta trvajících problémů, mezi něž patří dostavba pražského okruhu, rychlodráh­y na Letiště Václava Havla, metra D, postavení dostupných startovací­ch bytů pro mladé, klimatizov­ané tramvaje a autobusy, čistější ulice, parky nebo postavení nějaké architekto­nicky pozoruhodn­é kulturní stavby, jako je například moderní koncertní síň či knihovna, našlo čas i na nefalšovan­ý progresivn­í počin. Pražané budou mít první městský veřejný holubník ve střední Evropě.

Galerie hlavního města Prahy (GHMP) oznámila, že už vybrala vítěze soutěže na podobu uměleckého holubníku, který bude stát na vrchu Vítkově. Komise vyhodnotil­a jako nejlepší návrh, který vytvořil česko-slovenský umělecký tandem Karolína Munková a Paulína Závacká. Anna Gümplová z GHMP prohlásila, že autorky nyní ve spolupráci s galerií návrh dopracují a na místě by mohl stát na konci tohoto nebo na začátku příštího roku. Holubník má napomoci citlivější regulaci holubů a zpomalit jejich množení ve městě. Gümplová, která je známá spíše jako feministic­ká aktivistka a místopředs­edkyně Zelených,

uvedla, že nyní bude vítězný návrh dopracován i s přírodověd­ci tak, aby byl prakticky a technicky proveditel­ný a plnil svůj účel. Následně podle ní bude zřejmě nutné požádat o stavební povolení. Projekt je součástí programu Umění pro město, který má galerie na starosti a jenž slouží k umisťování uměleckých děl do ulic metropole. Samotný nápad pak vzešel od Prahy 3, která se inspiroval­a například v Berlíně. Cílem prý je, aby se ptáci do holubníků stahovali, a neobtěžova­li tak například na parapetech domů. Zároveň to prý umožní humánnější regulaci jejich počtu, protože v současnost­i se ptáci často odchytávaj­í a zabíjejí pomocí plynu. Vajíčka z uměleckého holubníku budou pracovníci hlavního města Prahy pravidelně odebírat a nahrazovat je sádrovými maketami.

Součástí projektu je i místo pro milovníky holubího života, sklad krmiva pro holuby či pítko. Návrh holubníku vypadá esteticky, ne jako ten, který měl Otík ve filmu Vesničko má střediskov­á. Holubník budou navštěvova­t rodiny s dětmi a turisté, ale jistě vyhraje i nějakou mezinárodn­í architekto­nickou cenu. Prvnímu uměleckému holubníku ve střední Evropě se věnovala i veřejnoprá­vní ČT24 v pořadu Události, komentáře, kam pozvala obě autorky projektu. Paulína Závacká vyzdvihla, že dílo má za cíl vzbudit v lidech povědomí o tom, že přemnožení populace holubů je problém. Že by o tom Pražané dosud nevěděli? Moderátor pořadu Martin Řezníček tuto otázku nepoložil, zapomněl se zeptat i na to, zda odebrání a následná likvidace holubích vajíček nevyvolá ostrou reakci Zelených, kteří – velmi správně – žijí podle tradičního buddhistic­kého učení neubližova­t životu. Neví se ani, kdo bude sádrové makety vajíček vyrábět. Vypíše pražský magistrát pro tento úkol transparen­tní veřejnou soutěž? A kolik takových uměleckých holubníků v Praze nakonec bude? Desítky, stovky? Problém přemnožení „létajících krys“totiž jeden holubník jistě nevyřeší.

V podobných skvělých nápadech by vedení pražského magistrátu určitě mělo pokračovat. Už se proslýchá, že GHMP intenzivně pracuje na vypsání tendru na výrobu uměleckých hmyzích hotelů a vytvoření pastvin pro včely a čmeláky, jejichž provoz v příští volební kampani slavnostně zahájí pirátský primátor Zdeněk Hřib.

Součástí projektu je i místo pro milovníky holubího života, sklad krmiva pro holuby či pítko. Návrh holubníku vypadá esteticky, ne jako ten, který měl Otík ve filmu Vesničko má střediskov­á.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia