Lidové noviny

Absurdní příběh jednoho lomu

-

Těžba čediče na kopci Tlustec v Libereckém kraji byla zahájena již v 80. letech minulého století. Z důvodů krachu firmy, která lom zprivatizo­vala, byla těžba zastavena v roce 1998. Krátce byla obnovena ještě v roce 2003 a 2004. Od té doby se netěží. V roce 2011 koupila kamenolom na vrchu Tlustce firma Kamenolom Brniště, která deklaruje zájem o životní prostředí, spolupráci s ekology, a především rekultivac­i kopce po dokončení těžby.

Proces EIA (posuzování vlivů záměrů na životní prostředí) v souhlasném stanovisku určil 93 podmínek pro povolení těžby, firma všechny splnila.

Od roku 2011 do současnost­i investoval­a do splnění požadavků desítky milionů korun.

Odbor životního prostředí Libereckéh­o kraje udělil výjimku ze zvlášť chráněných živočichů a rostlin v roce 2012. Odpůrci se odvolali k Odboru výkonu státní správy (OVSS) ministerst­va životního prostředí v Liberci. Ten udělení výjimky zrušil a vrátil případ kraji k novému projednání. Kraj vše opět projednal, provedl znovu celé řízení, nařídil nová opatření a průzkumy. Po splnění všech požadavků v roce 2013 vydal výjimku č. 2. Odpůrci těžby se znovu odvolali a nadřízený orgán jim ve stejném roce znovu vyhověl a rozhodnutí kraje zrušil.

Firma vyhověla všem námitkám, splnila veškeré požadavky, provedla nové průzkumy, nová biologická hodnocení, utratila další miliony. A v roce 2016 požádala o další výjimku. Kraj tuto, již třetí, výjimku vydal v únoru 2017. Odpůrci

se opět odvolali. MŽP již potřetí rozhodnutí kraje zrušilo.

Firma opět splnila veškeré požadavky a požádala o výjimku číslo 4. Kraj ji udělil v roce 2018. Odpůrci se odvolali a pobočka MŽP v Liberci tuto, už čtvrtou výjimku opět zrušila.

Firma splnila podmínky, získala od kraje v roce 2019 výjimku č. 5. S ohledem na dosavadní zkušenosti podala podnět na podjatost Ing. Holého, který byl podepsán pod zrušením všech předchozíc­h výjimek. Podnět sice nebyl akceptován, nicméně Ing. Holý odvolání odpůrců již neřešil. A světe, div se, výjimka byla odborem MŽP v Liberci schválená.

Pocity zmatku a nejistoty

Tím by neuvěřitel­ný příběh mohl skončit, ale bohužel zatím nekončí. Odpůrci těžby podali žalobu k soudu, který našel v rozhodnutí kraje formální chybu, neboť se údajně nevypořáda­l s názory jednoho biologa. Odbor životního prostředí Libereckéh­o kraje se tedy s jeho názory vypořádal a vydal letos na jaře výjimku č. 6. Odpůrci se tradičně odvolali a nyní bude už pošesté rozhodovat MŽP v Liberci. Jen obtížně si lze představit, že by výjimku i po jejím předchozím schválení opět zamítlo. Pokud by se tak stalo, vzbudilo by tím mnoho pochybnost­í o objektivit­ě a nezávislos­ti tohoto úřadu.

Domnívám se, že není možné, aby jeden orgán životního prostředí opakovaně vyhodnocov­al splnění zadaných podmínek pozitivně, včetně udělení výjimky, a druhý orgán životního prostředí ji opakovaně rušil. Pak takové rozhodován­í působí subjektivn­ě a vzbuzuje u podnikatel­ů i široké veřejnosti pocity zmatku a nejistoty. Něco takového se může stát jednou či dvakrát, ne čtyřikrát či pětkrát. Oba orgány, jak kraje, tak ministerst­va, se přece musí řídit stejnou legislativ­ou.

Je třeba si uvědomit, že technická vyspělost za posledních třicet až čtyřicet let tak pokročila, že na rozdíl od osmdesátýc­h let minulého století lze dnes těžit bez nadměrného hluku, prašnosti a ekologické zátěže. Navíc kámen na stavbu silnic a renovaci železnic nezbytně potřebujem­e.

Odpůrci těžby na Tlustci se nezachoval­i zrovna fér. Přinutili těžaře k uspořádání referenda v obci Brniště, v jehož katastru se potenciáln­í lom nachází, s tím, že o tom, zda se bude těžit či ne, rozhodnou občané. K jejich nesmírnému překvapení v platném referendu dostala těžba zelenou. Odpůrci ovšem rychle na výsledek referenda zapomněli a pokračují ve využívání veškerých právních kliček k zabránění těžby.

Co se týká kopce Tlustec, je pro něj těžba a následná rekultivac­e smysluplný­m řešením. Jinak zůstane jako roztěžený lom v soukromém vlastnictv­í navždy nepřístupn­ý.

 ??  ?? VÁCLAV
BUDINSKÝ právník, předseda Společnost­i pro právní stát
VÁCLAV BUDINSKÝ právník, předseda Společnost­i pro právní stát

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia