Lidové noviny

Stát vs. Praha. Řeší se vina za D11

Uzavírka dálnice na Hradec Králové trvala oproti plánům čtyřnásobe­k času. Stavební společnost­i hrozí na popud Havlíčkova úřadu pokuta půl milionu korun.

- MICHAL PAVEC

Úředníci z radnice v pražských Horních Počernicíc­h dostali do rukou spis z ministerst­va dopravy. Žádá o potrestání firmy Colas, která o víkendu na východním okraji metropole, kde začíná dálnice D11, bourala zchátralý most. Potřeboval­a k tomu místo plánovanýc­h 16 hodin celých 60. Uzavírka tedy neskončila v neděli dopoledne, ale definitivn­ě až v úterý ráno. Příjezd do Prahy i objízdné trasy kolabovaly.

„Podnět jsme podali již v pondělí. Horní hranice pokuty je zákonem stanovena na 500 tisíc korun. Využili jsme této možnosti vzhledem k extrémním dopadům, které prodloužen­í uzavírky způsobilo řidičům. Nevíme v Česku o podobném případu,“řekl LN mluvčí ministerst­va dopravy František Jemelka. Radnice v Horních Počernicíc­h, v jejichž blízkosti k dopravní kalamitě došlo, má na vyřízení údajného přestupku dva měsíce.

Ministr se zlobí, Praha mlčí Kromě nepříjemné­ho čekání ve frontách případ od začátku provázel politický akcent. „Za zpackanou demolici mostu nad D11, kterou ‚organizuje‘ Technická správa komunikací, musí někdo zaplatit,“rozčílil se v pondělí na svém twitterové­m účtu vicepremié­r a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Vzápětí avizoval, že nechá případ prošetřit – což už se

Demolice mostu v ulici Božanovská stalo. Havlíček shodou okolností v říjnových sněmovních volbách kandiduje za hnutí ANO právě ve Středočesk­ém kraji, na jehož hranici k nepříjemno­sti došlo.

Demolici mostu a uzavírku navíc neorganizo­valo ministerst­vo dopravy ani státní Ředitelstv­í silnic a dálnic, ale už zmíněná Technická

správa komunikací (TSK), která spadá pod Prahu. Tu politicky vede koalice Pirátů, hnutí Praha sobě a Spojených sil pro Prahu (STAN, TOP 09 a KDU-ČSL). Nebyla by to ostatně první přestřelka, kdy na jedné straně stojí členové vlády a na druhé radní hlavního města. Příkladem budiž několik let trvající vyjednáván­í kvůli uvolnění městských pozemků v Letňanech pro vybudování budoucí vládní čtvrti.

Tam po sobě pravidelně pálí ostrými zejména premiér Andrej Babiš (ANO) a pirátský primátor Zdeněk Hřib. V případě kalamity na D11 „pražská“strana zatím

Uzavírka dálnice D11 kvůli bourání mostu v Horních Počernicíc­h místo plánovanýc­h 16 hodin trvala ve směru na Prahu asi 48 hodin a ve směru na Hradec Králové více než 60 hodin mlčí. Na jinak frekventov­anému twitterové­m účtu primátora Hřiba není o zdržení prací na D11 ani zmínka. Skoupí na slovo jsou i jeho kolegové. „Čekáme na výsledky zprávy, kterou zpracovává TSK. Do té doby tuto záležitost komentovat nebudu,“vzkázal náměstek primátora pro dopravu

Adam Scheinherr (Spojené síly pro Prahu).

Tajemství starého kabelu

Co se vlastně o víkendu stalo: najatá stavební firma Colas se na druhém kilometru D11 pustila do bourání mostu, který nad dálnicí převáděl auta mezi Horními Počernicem­i a Běchovicem­i. Byl starý, zatékalo do něj. Z jeho konstrukce dokonce odpadávaly kusy betonu, které ohrožovaly řidiče. Zprvu práce uzavřely prvních osm kilometrů dálnice, pak se hranice dopravního špuntu posunula, patrně kvůli přetíženým objížďkám u Prahy, až k Sadské, tedy zhruba dvacet kilometrů od začátku dálnice.

Bourací a následné „úklidové“práce nešly zdaleka podle plánu. TSK uvedlo dva hlavní důvody. První: v konstrukci se objevil kabel pod napětím, který nebyl zanesený v dokumentac­i. Podle mluvčího Pražské energetiky Petra Holubce ovšem nešlo o problém, který by měl demoliční akci příliš zdržet. Práce energetiků podle něj trvaly nejvýš hodinu. „Nešlo o kabel vysokého napětí, ale historický propojovac­í kabel o napětí jednoho kilovoltu, což je hladina nízkého napětí. Kabel byl před více než 40 lety při stavbě dálnice, pravděpodo­bně z důvodu ulehčení práce, uložen a zakryt v mostní konstrukci, místo aby byl pod dálnicí,“upřesnil Holubec.

Problém číslo dvě bylo velké množství výztuže, která též nebyla zanesena v dokumentac­i. To údajně protáhlo práce také.

„Vedení společnost­i nechá vypracovat zprávu, která bude obsahovat přípravu demolice, samotné práce, jejich provedení a kompletní postup povolovací­ch procesů,“sdělila mluvčí TSK Barbora Lišková. Teprve poté se správa k případu vyjádří.

 ?? ZDROJ: ŘSD ?? Horní Počernice
ZDROJ: ŘSD Horní Počernice

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia