Lidové noviny

Tankomaty Češi teprve objevují

- MIROSLAV PETR

Naplnit nádrž, zaplatit přímo u stojanu kartou nebo mobilem a hned pryč. Princip bezobslužn­ých čerpacích stanic, u kterých není k dispozici jinde obvyklý shop ani pokladní, je leckde v cizině rozšířený, u nás je ale pořád v plenkách. Přestože první tankovací automaty se objevily na českém území na konci 80. let a technologi­cky vyspělé řešení je k dispozici od začátku 90. let.

Kartou platit u kasy v obchodu nebo číšníkovi v restauraci je už běžné, ale platbě v osamoceném tankomatu stále mnoho řidičů nedůvěřuje. Zlomit jejich ostych se vytrvale snaží zejména lídr pumpařskéh­o trhu síť Benzina z koncernu Unipetrol.

Firma právě otevřela v pořadí svou jedenáctou bezobslužn­ou stanici – u nového obchodního centra v Unhošti. A jedná se o nejnovější výkřik designu, vědy a techniky.

Otevřeno je nonstop, za palivo lze v automatu zaplatit platebními kartami, tankovacím­i kartami a prostředni­ctvím mobilní aplikace Benzina. Stačí na platebním terminálu navolit částku, za kterou chtějí řidiči natankovat. Tankovací pistole sama ukončí výdej paliva při dosažení stanovené hodnoty. V Benzině tvrdí, že si zákazníci tento druh čerpacích stanic bez obsluhy oblíbili a firma ho bude rozvíjet.

„V průběhu letošního roku plánujeme otevření dalších samoobsluž­ných čerpacích stanic v Česku i na Slovensku. V této souvislost­i se zaměřujeme na lokality, jako jsou obchodní centra. Je zde dostatek zákazníků a expresní stanice jsou pro tyto lokality ideální,“říká Marek Zouvala, ředitel sítě Benzina Orlen.

Bez obsluhy i s obsluhou Dobrou zkušenost má i obchodní řetězec Globus. U parkovišť svých 15 hypermarke­tů provozuje i jinde využívaný režim čerpacích stanic – část řidičů platí po natankován­í u okénka s obsluhou, u části stojanů lze zaplatit automatem.

U čtyř takových pump Globusu je provoz automatů nonstop, jinde jen v nočních hodinách. „Zkušenosti s bezobslužn­ými stojany máme pozitivní, zákazníci vítají rychlost natankován­í,“uvedla pro LN Aneta Turnovská, mluvčí Globusu.

Jedná se o moderní způsob tankování, určený pro ty, kdo se kromě naplnění nádrže nechtějí na pumpě jinak zdržovat a chtějí ušetřit na ceně litru kolem jedné až dvou korun oproti klasickým stanicím – ale hlavně pro ty, kdo se nebojí nových technologi­í. A v tom může být právě háček.

Na rozdíl od zemí, jako je třeba Francie, Švýcarsko, Švédsko, Nizozemsko nebo Německo, u nás ve skutečnost­i zatím pro automatick­é tankování velké nadšení nepanuje. Za roky, co jsou bezobslužn­é automaty v Česku na trhu, jich dnes funguje několik set, nejčastěji v areálech firem, ale čistě pro veřejnost zhruba jen kolem stovky. Z více než čtyř tisíc všech veřejných čerpacích stanic.

„Menší zájem o využívání bezobslužn­ých čerpacích stanic v Česku souvisí s obecně nižším zájmem o bezobslužn­é platby a různé druhy automatiza­ce prodeje zboží a služeb,“soudí šéf Společenst­ví čerpacích stanic Ivan Indráček. Připomíná, že Česko patří mezi špičku Evropy v nabídce možností bezhotovos­tních plateb. Prodejci jsou připraveni.

„Ale z pohledu akceptace těchto forem plateb ze strany zákazníků to už tak slavné není. Možná je v tom obava ze zvládnutí platebního procesu, obava z krádeže a následného zneužití dat, možná pouhý zvyk,“zamýšlí se Indráček.

Podle Václava Louly z České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu, která sdružuje největší firmy v oboru, dávají dnes tyto tankomaty smysl hlavně lákavou cenou a šanci na rozšíření mají u parkovišť obchodních center. Na běžných silnicích u nich moc zákazníků nezastaví.

Tuzemští řidiči údajně preferují obecně na pumpách širší služby, ke kterým je obsluha nutná – nebo alespoň vhodná. Třeba prodej občerstven­í, kávy i doplňkovéh­o zboží, WC, myčka, dětský koutek a podobně. „Platí bezhotovos­tně u pokladny nebo hned u stojanu, ale když nastane nějaký problém, jdou za obsluhou pro radu. To je důležité pro všechny řidiče, kteří nejsou zběhlí v různých systémech a způsobech fungování platebních automatů,“říká Loula.

Nevíme, jak použít automat Rostoucí využití obecně všech druhů bezhotovos­tních plateb potvrzuje i společnost Global Payments, světový poskytovat­el platebních technologi­í a softwarový­ch řešení. Počty instalovan­ých terminálů i počty uskutečněn­ých plateb strmě rostou.

„Během pandemie narostl počet bezhotovos­tních plateb o 20 procent – a stále roste. V poslední době také hodně přibývají platby chytrými mobily a hodinkami. Lidé si zvykli na terminály v obchodech, restaurací­ch a podobně, ale mají často problém s tím, jak použít automat v místě, kde není nikdo, kdo by jim v případě potíží poradil,“soudí mluvčí Global Payments Ondřej Holoubek.

 ?? FOTO BENZINA ?? Bez obsluhy. Vypadá jako běžná benzinka, nemá ale pokladnu, obchůdek ani veřejné WC. V tankovacím automatu zaplatíte kartou přes terminál umístěný přímo na stojanu s pohonnými hmotami.
FOTO BENZINA Bez obsluhy. Vypadá jako běžná benzinka, nemá ale pokladnu, obchůdek ani veřejné WC. V tankovacím automatu zaplatíte kartou přes terminál umístěný přímo na stojanu s pohonnými hmotami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia