Lidové noviny

Starou, nebo Novou řekou?

- EVA OBŮRKOVÁ

OLužnici se říká, že kdo ji nejel, nebyl na vodě. Vodáci, zejména ti rekreační, ji milují; není příliš náročná a při jejím splouvání se dají poznat všechny tváře jižních Čech.

Meandry klikatící se v lukách? Písečné pláže, svádějící ke koupání? Zříceniny starých hradů na dosah ruky? Adrenalino­vé prvky v podobě spadlých kmenů? Toho všeho nabízí Lužnice plnou náruč. Řeka líně protékajíc­í krajinou jihočeskýc­h rybníků vám dovolí i malé nahlédnutí do dobře promyšlené­ho středověké­ho rybničního hospodářst­ví.

Nad jezem Pilař, jedním z nejnebezpe­čnějších v Česku, kde na vodáky číhá pomyslné hejno vodníků výhružně klapajícíc­h hrnečky, začíná legendární Zlatá stoka: umělý kanál, který už víc než pět set let přivádí vodu do sádek a doplňuje ji několika desítkám rybníků.

Tak, jak ji vybudoval Jakub Krčín

Pod Pilařem už čeká Majdalena, kousek za ní Rozvodí a na něm se musíte rozhodnout, kudy dál: Starou, nebo Novou řekou?

Nová řeka je další umělý vodní kanál ze 16. století. Vybudoval ji Jakub Krčín, odvedl tak část vody z Lužnice do řeky Nežárky, ochránil rybník Rožmberk před případnou povodní a zabránil protržení jeho hráze. Stará řeka, její slepá ramena a meandry skryté v tichu lužních lesů sice lákají a svádí k dobrodružs­tví, ale koryto je neudržovan­é a průjezdné jen pro zkušenější posádku.

Pokud se podobně jako většina vodáků rozhodnete pro jistější plavbu po Nové řece, o romantiku říčních plaveb rozhodně nepřijdete, protože ač umělá, během staletí dokonale splynula s malebnou krajinou. V suchých létech ale možná budete žehrat, že jste do lodě nepřihodil­i bicykl, protože tu bývá tak málo vody, že by se po dně téměř dalo jet na kole.

Do Londýna i Nového Yorku

Krásná historická města Soběslav, Tábor, Bechyně a most Bechyňská duha nebo Týn nad Vltavou, hrad Dobronice, zámečky Jemčina a Mitrowicz v Kolodějích nad Lužnicí anebo Stádlecký most, poslední dochovaný velký empírový řetězový most v Česku: na březích řeky objevíte spousty míst, kde stojí za to zastavit se a chvíli zdržet.

Vypravit se ale můžete i do krajiny kolem Suchdolu nad Lužnicí, kde většina vodáckých expedic začíná. Kousek odtud můžete navštívit vesničky s neuvěřitel­ně atraktivní­mi světovými jmény Velký a Malý Londýn, Bosnu, Nový York, Paříž anebo také Tři Facky. Orientační­m bodem je obec Rapšach, o kousek dál ještě objevíte Benátky.

Na cestě k pramenům

Ještě dál od civilizace se dostanete na cestu k pramenům. Lužnice má dokonce dva, oba v krásné a díkybohu dosud opuštěné krajině Novohradsk­ých hor, „falešný“na naší straně hranice a ten „pravý“v Rakousku kousek za hranicemi.

Říčka pramení pod jménem Laisnitz na úbočí Helbergste­inu (1050 m). Po necelém kilometru vtéká na naše území a stává se z ní Lužnice; zanedlouho se do ní také vlévá další drobný potůček a právě jeho pramen na našem území je ten „nepravý“.

Lužnice se u nás ale dlouho nezdrží, asi po pěti kilometrec­h střemhlavé­ho toku strmým údolím obkrouží zaniklou osadu Stříbrné Hutě a znovu vtéká do Rakouska, aby se na naše území znovu vrátila u Českých Velenic.

Od staré sklářské osady

K oběma pramenům vede z české strany jediná cesta, a to od Pohoří na Šumavě, staré sklářské osady, která vznikla během 18. století. Legendární je zdejší barokní kostel, který během 20. století zchátral: obec ležela v hraničním pásmu, staří obyvatelé odešli a noví se sem stěhovat nesměli.

V květnu 1999 se krátce před zahájením rekonstruk­ce zřítila věž a klenba kostela se střechou. Stát zůstaly pouze obvodové zdi a zastřešený presbytář. Pokud se od něj vypravíte ke „správnému“prameni, tam a zpátky počítejte přibližně se sedmikilom­etrovou procházkou.

Ještě na závěr informace pro ty, kdo touží vzít do ruky pádlo, ale s řekou Lužnicí příliš mnoho zkušeností nemají: různé kilometráž­e udávají délku řeky kolem 150 km, doba splutí celého toku závisí na délce zvolených etap. Většinou se dá zvládnout za takových osm až deset dní. Máte-li o prázdninác­h tolik volného času, tak rozhodně neváhejte...

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Různé kilometráž­e udávají délku řeky Lužnice kolem 150 km, doba splutí celého toku závisí na délce zvolených etap. Většinou se dá zvládnout za osm až deset dní.
FOTO SHUTTERSTO­CK Různé kilometráž­e udávají délku řeky Lužnice kolem 150 km, doba splutí celého toku závisí na délce zvolených etap. Většinou se dá zvládnout za osm až deset dní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia