Lidové noviny

Historická olympijská trefa

-

i velkými kamarády. Vesnice Rajhradice (Lipták) a Holasice (Kostelecký), ve kterých žijí, dělí pouhé dva kilometry. Nejen hlavy obou rodin se tak dobře znají. Česká střelecká esa spolu tráví hodně volného i toho „pracovního“času. Mají například i společného kondičního trenéra.

„Pokud si někdo myslí, že mu stačí umět střílet, tak se plete. Střelba, trap nevyjímaje, je o životosprá­vě i fyzičce. Mají kondičního trenéra, který jim sestavuje tréninkový plán a dohlíží na ně,“poodkrývá přípravu sousedů Hrdlička. „Na střelnici jsou čtyřikrát týdně, pokud jsou závody, tak je samozřejmě rytmus jiný, tak aby byli ideální linie mezi dostatečno­u přípravou a tím, aby už nebyli pro změnu přetrénova­ní.“

Pokud ale čekáte nějaké speciální tajemství, přísadu, proč právě oni vezou z Japonska zlato a stříbro, čekáte marně.

„Každý je navíc jiný. David si potřebuje věci víc připravit, Jirka si pobalí a jde hnedka střílet,“usmívá se hrdý reprezenta­ční kouč, mimochodem také Brňák tělem i duší.

Tato slova ostatně potvrdili Lipták s Kostelecký­m ve včerejším finále.

Prvně jmenovaný vítěz kvalifikac­e střílel rychleji, jeho parťák naopak na ideální okamžik čekal.

Jeho taktika byla dlouho ta úspěšnější. Kostelecký z prvních jedenácti výstřelů dvakrát minul, poté ale 21krát v řadě pálil přesně a suverénně vedl.

To Lipták si boj o zlato zajistil až posledními jedenácti čistými zásahy, když naopak postupně odpadli dlouho bezchybný, teprve jednadvace­tiletý Mexičan Jorge Orozco Diaz a poté i Brit Coward Holley.

„Když bylo jasno, koncentrac­e trochu opadla,“přiznal před závěrečným­i deseti ranami – před kterými si oba Češi ťukli pěstmi –

Kostelecký. Náskok dvou ran na parťáka tak ztratil už po čtyřech úvodních ranách, následně ale chyboval i Lipták, a tak muselo dojít na rozstřel. Ten trval sedm kol, než chybil opět Kostelecký.

Že ale smutný ze stříbra není, dokazuje jeho hodnocení situace, která je za normální situace extrémně stresová.

„Byl to férový boj, často spolu v tomhle tempu trénujeme,“dal razítko na slova o „malém (otevřeném) mistrovstv­í ČR“v olympijské­m finále...

Celé rozhovory s Hrdličkou a Gachem čtěte na Lidovky.cz

DNES (česká účast)

0:30 golf muži – 2. kolo: LIESER 1:30 jezdectví – všestranno­st jednotlivc­i: PŘÍHODA, TRUNDA

1:55 veslování, muži – skif finále C: FLEISSNER

4:25 atletika, muži – rozběhy 400 m př.: MÜLLER

7:00 vodní slalom, muži – K1 semifinále: PRSKAVEC

8:00 judo nad 100 kg –

2. kolo: KRPÁLEK – Frey/Mahdžúb

12:23 plavání, ženy – rozplavby 50 m v. zp.: SEEMANOVÁ

12:48 rozplavby 1500 m volný způsob: MICKA

12:25 atletika, ženy – kvalifikac­e koule: ČERVENKOVÁ

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Spokojenos­t. Stříbrný David Kostelecký (vlevo) se po finále usmívá na svého jediného přemožitel­e Jiřího Liptáka.
FOTO PROFIMEDIA Spokojenos­t. Stříbrný David Kostelecký (vlevo) se po finále usmívá na svého jediného přemožitel­e Jiřího Liptáka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia