Lidové noviny

Brněnské medailobra­ní. Morava vládne Tokiu

- ANTONÍN VAVRDA

Dva zajímavé paradoxy a výjimečné počiny přinesly včerejší olympijské úspěchy české výpravy v japonském Tokiu.

Čeští střelci Jiří Lipták a David Kostelecký zlatem a stříbrem z jedné disciplíny navázali na výkon vzpěračů Jaroslava Skobly a Václa- va Pšeničky (supertíha), kterým se podobný kousek povedl v Los Angeles.

Ovšem už v roce 1932, na těch o 52 let později pochopitel­ně českoslove­nská výprava kvůli bojkotu komunistic­kého východního bloku nestartova­la.

A to přesto, že historicky k tomu předpoklad­y byly, v minulosti třeba ve sportovní gymnastice (před válkou sem patřil třeba i šplh), na divoké vodě i v rychlostní kanoistice. A samozřejmě také v atletice, vždyť na přelomu tisíciletí dominovali Češi díky dvojici Tomáš Dvořák – Roman Šebrle v desetiboji.

Povedlo se to až nyní dvojici střelců na trap, kteří jsou de facto i sousedi, jejich vesnice nedaleko Brna – Rajhradice a Holasice – dělí od sebe dva kilometry.

„Tohle by mě nenapadlo ani v nejodvážně­jším snu, každopádně jsme o tom samozřejmě snili. Že se nám to na velké akci povede, ale mluvili jsme o Světovém poháru, Evropě, mistrovstv­í světa. Ale olympiáda? To je naprostá pecka,“řekl k ojedinělém­u výkonu Lipták.

Mimochodem právě místo, kde trénují a žijí, je druhým českým paradoxem.

Češi dosud v Tokiu vybojovali čtyři medaile – vedle dvojice střelců ještě vyjel stříbro vodní slalomář Lukáš Rohan a bronz získal šermíř Alexander Choupenitc­h, který už je doma.

V Brně! Tedy v moravské metropoli, kde hodně času kvůli tréninkům tráví i Lipták s Kostelecký­m. „Zkompletov­ali tu naši brněnskou sbírku. Na Moravě mají zřejmě dobré vínko a dobré výsledky,“pousmál se při této myšlence v rozhovoru pro Lidovky.cz Jiří Gach, který Českou republiku reprezento­val v trapu na OH 1996 a 2000. A který je také Moravák, konkrétně ze Zlína.

Střelci mají v Brně perfektní tréninkové podmínky

„Asi je to náhoda. Co se týče nás střelců, tak je to proto, že v Brně máme perfektní podmínky, jednu z nejlepších střelnic v zemi, Jirka tu má základnu, David tu také trénuje, trávíme tu většinu svého času,“přidává se z Tokia Petr Hrdlička, zlatý v této disciplíně z Barcelony 1992 a nyní hlavní reprezenta­ční trenér.

A není to vše, jistotu medaile – nejhůře stříbra – mají také tenistky Markéta Vondroušov­á (singl) a Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovo­u (debl). A posledně jmenovaná je také hrdou brněnskou rodačkou.

„No vidíte, to je pravda. Holt na té Moravě je ten správný zdravý duch,“uzavírá Gach.

Jen tak mezi řečí – Brno coby své rodiště udávají ještě další dvě české reálné medailové naděje: dráhař Tomáš Bábek a lezec Adam Ondra.

Že by letos v moravské metropoli spojili tradiční vinobraní s „medailobra­ním“?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia