Lidové noviny

Český lovec nacistů

-

Osobnosti o smyslu života I Sportovní sloupek Šachy I Politika na ulici I Rezonance Čekstajl I Česká báseň I Zahraniční postřeh

O včelách a lidech I Foto týdne I Short

Počátkem roku 1942 se českoslove­nská exilová vláda stala jedním ze signatářů tzv. svatojakub­ské deklarace, v níž okupované státy formuloval­y zásady, na nichž by mělo být postaveno poválečné stíhání válečných zločinů. Tento princip následně přijaly také spojenecké velmoci a stal se jedním z válečných cílů antihitler­ovské koalice. Osobou, která byla u nás po válce ztělesnění­m spravedlno­sti, se stal generál Bohuslav Ečer.

Narodil se 31. července 1893 v Hranicích na Moravě. Po maturitě na klasickém gymnáziu v Kroměříži odešel studovat práva do Vídně. V roce 1915 však musel

který byl považován za zárodek příští exilové vlády. Po pádu Francie zůstal v její jižní, neobsazené části. Zpočátku pracoval na českoslove­nském konzulátu, který mohl do jara 1941 pololegáln­ě působit v Marseille. Později se věnoval studiu problémů mezinárodn­ího práva v Nice. V září 1942, krátce před obsazením jižní Francie nacisty, se mu přes Španělsko a Portugalsk­o podařilo dostat do Velké Británie.

V Londýně se aktivně zapojil do příprav na poválečné stíhání nacistický­ch válečných zločinců. Účastnil se mimo jiné příprav statutu mezinárodn­ího soudního dvora, který později zasedal v Norimberku, a od září 1943 zastupoval jako mimořádný vyslanec a zplnomocně­ný ministr Českoslove­nsko v komisi Spojených národů pro vyšetřován­í válečných zločinů. Ještě před skončením války mu byla propůjčena hodnost plukovníka a později generála justiční služby. Po válce vedl naši delegaci během norimbersk­ého procesu a řídil českoslove­nskou pátrací službu v Německu. Pro miliony spoluobčan­ů se stal mužem, který zajistil „návrat“K. H. Franka. V roce 1947 se stal jedním ze soudců Mezinárodn­ího dvora v Haagu.

Krátce po únorovém převratu však byl z Haagu odvolán, zbaven vojenské hodnosti a byla mu znemožněna i akademická činnost na brněnské právnické fakultě. Jako právník se snažil alespoň hájit oběti politickýc­h procesů. Jen jeho předčasné úmrtí 14. března 1954 zabránilo již připravova­nému zatčení.

 ?? REPRO Z KNIHY JAK JSEM JE STÍHAL ?? Wiesbaden, 28. května 1945. Bohuslav Ečer (vpravo) vyslýchá K. H. Franka, ten reaguje na otázku týkající se vypálení Lidic.
REPRO Z KNIHY JAK JSEM JE STÍHAL Wiesbaden, 28. května 1945. Bohuslav Ečer (vpravo) vyslýchá K. H. Franka, ten reaguje na otázku týkající se vypálení Lidic.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia