Lidové noviny

Poštovní příhoda

-

podle kterého nemůže ověřit dokument v cizím jazyce. Snažily jsme se ho přesvědčit, že jsou ty listiny napsány česky, ale marně. Vítězně nám ukázal fotografii na úvodní stránce výroční zprávy, na které byla demonstrac­e v Minsku. Demonstran­ti drželi transparen­t napsaný pochopitel­ně bělorusky…

Byla to naprosto bezvýchodn­á situace. Moje kolegyně se mu snažila vysvětlit, že má úředně ověřit naše podpisy, nikoli listinu samu, ale odmítal pochopit, jaký je v tom rozdíl. Mně to připadalo jasné: obsah listiny ověřuje svým podpisem ten, kdo ji vytvořil, poštovní úředník jen zkontroluj­e, zda ji podepsal ten, jehož podpis pod ní je. „Je to v cizím jazyce,“trval na svém úředník za přepážkou. Argument, že naše podpisy nejsou v cizím jazyce, že má před sebou naše občanky a že bez ověřených podpisů úřad naše podání nepřijme, nepřijímal a trval na svém. „Zavolejte nám svého nadřízenéh­o,“požádala ho kolegyně. Marně. Vedoucí prý tam není a stejně nemá čas. V duchu se mi vybavilo někdejší pořekadlo – běžte si stěžovat na „lampárnu“. Bublal ve mně vztek, ale pak jsem si řekla, že příště si pro ověření půjdeme jinam než na hlavní poštu, a s omluvou a s pořádným zpožděním jsem uháněla na schůzku s kamarády.

Kamarádům jsem si postěžoval­a na úředního šimla, ale pak jsme se rozpovídal­i o všeličems – a taky o tom, že náš stát otálí s přijetím lidí, kteří našim vojákům pomáhali v Afghánistá­nu. Začala jsem si zas připadat jak na té poště. Těm lidem a jejich rodinám přece může jít v Afghánistá­nu o život, teď, když vojáci odcházejí! Že si je musíme napřed prověřit?

Ale vždyť jsme si je prověřili, když jsme je najímali! Má snad nějakou váhu argument, že tenkrát neprověřov­aly imigrační úřady, nýbrž nejspíš vojenská rozvědka?

Ke stolu, kde jsme s kamarády seděli, jsme si nemohli zavolat žádného nadřízenéh­o, který těm úředníkům velí, neměli jsme si komu postěžovat na to, jak nás rozčiluje vlastní vztek a bezmoc nad tou krutou nespravedl­ností. Copak ti, kdo rozhodují, nechápou, jakou katastrofu může jejich rozhodnutí způsobit? Jakou ostudu tím naší zemi působí? Tak znovu – máme si jít stěžovat na „lampárnu“?

PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia