Lidové noviny

Očkovací „záškodníci“

- MICHAL BERNÁTH

Okolí Vsetína ve Zlínském kraji patří mezi lokality, které na mapě proočkovan­osti žhnou nepříznivo­u červenou barvou. Spousta obcí ještě nepokořila 40procentn­í hranici, prakticky všechny jsou pod 50 procenty. Jedním z důvodů nepodařené vakcinační kampaně je podle hlasů z regionu také organizova­ná kampaň odrazující lidi od očkování.

„Podle informací, které se ke mně dostaly, působí na východě našeho kraje jakási diverzní skupina. Lidem se měly například objevovat ve schránkách letáky šířící dezinforma­ce o vakcínách,“řekl LN hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). Podle něj se aktivity „záškodníků“soustřeďuj­í do lokality mezi Vsetínem a Velkými Karlovicem­i.

Na silnici číslo 487, spojující obě sídla, leží několik menších obcí, třeba Halenkov s 39,7 procenta proočkovan­ých obyvatel. Nebo Nový Hrozenkov, kde jsou na tom ještě o čtyři desetiny hůře. Starostové místních obcí však vervu

Koordinova­ná skupina maří boj proti covidu

„Jsou tu lidé, kteří očkování trochu militantně odmítají. Setkal jsem se například s letáky na zastávce autobusu s hesly o svobodě a výzvami k demonstrac­i.“ „antivakcin­ářů“vnímají spíše mlhavě, osobní zkušenost prý nemají.

„Osobně jsem žádný leták do schránky nedostal. Ale vím, že jsou tu lidé, kteří očkování trochu militantně odmítají. Setkal jsem se například s vylepenými letáky na zastávce autobusu s hesly o svobodě a výzvami k demonstrac­i ve Vsetíně,“vypověděl LN Jaroslav Tomanec, starosta Janové,

jež leží na zmíněné komunikaci. Také člen vsetínskéh­o zastupitel­stva Petr Kořenek (ČSSD) LN řekl, že v okolí jeho města existují covidoví popírači, kteří k protestům vůči protiepide­mickým opatřením přistupují se zápalem. Chodí prý i na demonstrac­e.

Střípky příběhů „vakcinační­ch diverzantů“zřejmě vedou k tomu v Česku nejznámějš­ímu: poslanci Lubomíru Volnému, jenž byl zvolen za SPD, nyní ale vede vlastní partaj Volný blok. Ve sněmovně je známý okázalým porušování­m hygienický­ch pravidel.

„Vím, že zřejmě tady v okolí existuje skupina, která dělá protestní přejezdy s vlajkami na autech a troubí. Zaslechla jsem, že s nimi jezdí pan poslanec Volný,“popsala LN Jana Šťastná, starostka obce Leskovec nedaleko Vsetína.

Indicie, že by na „očkovací záškodnict­ví“mohl mít Volný skutečně vliv, v kraji existuje. „Září tu z kdejaké plakátové plochy,“řekl LN starosta Vsetína Jiří Růžička (KDU-ČSL).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia