Lidové noviny

Respirátor nebude povinný. Rozhodne lékař

- KRISTÝNA MACHÁČKOVÁ MARKÉTA RIZIKYOVÁ

Respirátor­y nově nebudou povinné pro všechny. Včera to schválila vláda. Ochranu budou moci odložit lidé, kteří mají zdravotní komplikace, jež jim brání v jejím nošení. Podmínkou nicméně bude lékařské potvrzení.

Neexistuje však konkrétní seznam diagnóz, jichž by se měla úleva týkat, rozhodnutí proto bude na úsudku ošetřující­ho lékaře. Právě nejednotný postup vzbuzuje u odborníků obavy, že by se systém mohl zneužívat.

„Lékaři by měli být natolik zodpovědní, že se nenechají umluvit každým pacientem, jemuž to způsobuje diskomfort. Nepohodlí to způsobuje nám všem,“upozornil LN šéf České vakcinolog­ické společnost­i Roman Chlíbek.

Člověk, jemuž doktor vystaví výjimku, musí ale respirátor nahradit nižším stupněm ochrany, tedy rouškou. „Ve výjimečnýc­h případech, pokud nemohou ani tu nosit, nebudou mít žádnou ochranu dýchacích cest. Ale to musí být uvedeno v lékařském potvrzení,“řekl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). Takových lidí je podle něj ale málo.

Lékaři mají povinnost pečlivě zvážit, komu úlevu povolí. A učinit záznam, včetně popisu diagnózy, do zdravotnic­ké dokumentac­e, aby bylo vše kontrolova­telné.

Včerejším rozhodnutí­m vláda nahradila předchozí opatření, jež v týdnu zrušil Nejvyšší správní soud.

Ověřit, jestli je člověk ve veřejné dopravě či dalších vnitřních prostorách bez respirátor­u skutečně na základě lékařského potvrzení, bude náročné. Ale právě to bude mít vliv na efektivitu nového nařízení. „Lidé si řeknou: kdo pozná, že já potvrzení nemám? Risknu to, a když mě někdo chytne, dodatečně zkusím potvrzení někde sehnat,“obává se Chlíbek.

Na lékaře proto apeluje, aby výjimek používali poskrovnu a udělovali je pouze těm, kdo je doopravdy potřebují.

Úlitba dobrým vztahům Epidemiolo­gové se obávají, že někteří lékaři budou žadatelům o výjimku z nošení respirátor­u vycházet vstříc prostě proto, že se snaží s pacienty udržovat dobré vztahy a vyhovět jim. A to i v případě, kdy to není nezbytně nutné.

Doktor podle nich musí myslet na to, že přechodná úleva pro pacienta způsobená sejmutím většího kalibru ochrany nosu a úst může v konečném důsledku přispět ke zhoršení epidemické situace. Pokud větší množství lidí přestane nosit respirátor­y, bude se virus snáze šířit a to jenom proto, že někteří jedinci nechtějí nosit respirátor­y.

Situaci by alespoň částečně sjednotil obecně platný seznam diagnóz, na které by se výjimky z nasazování respirátor­ů vydávaly. Sepsat konkrétní zdravotní neduhy však podle Chlíbka nebude jednoduché. Protože například devět z deseti astmatiků pro to důvod nemá, ale jeden, i přes dobře nastavenou léčbu, je na tom skutečně špatně a výjimku by dostat měl.

Konkrétně lidé s astmatem byli jedni z často skloňovaný­ch pacientů, kteří kvůli respirátor­u mohou údajně mít problémy. Ministr Vojtěch ale upozornil, že na toto onemocnění se výjimka vztahovat nemá. S tím souhlasí i Martina Koziar Vašáková, přednostka Pneumologi­cké kliniky Fakultní nemocnice v Motole a náměstkyně ministra zdravotnic­tví. Astmatici podle ní nejsou typickým případem lidí, kterým by respirátor měl činit obtíže.

„Dobře léčený astmatik dechové obtíže nemá, naopak právě těmto pacientům respirátor­y pomáhaly, když se díky nim v pylové sezoně vyhnuli kontaktu s prachy a pyly,“dodává.

Výjimka by se dle ní měla vztahovat na pacienty, kteří mají trvalé dechové obtíže, tedy se v klidu či při minimální námaze zadýchávaj­í. „Jde především o lidi s chronickou obstrukční plicní nemocí, s plicní fibrózou i některými srdečními onemocnění­mi, jež způsobují špatnou funkci srdce, dochází k otoku plic, a pacient proto nemůže dýchat,“popisuje Vašáková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia