Lidové noviny

Čína útočí na vzdělávací firmy

Komunistic­ká vláda uvalila přísné regulace na doučovací byznys, chce tak nepřímo motivovat rodiny, aby měly víc dětí

- ROBERT SCHUSTER

Kvalitní vzdělání má v současné čínské společnost­i vysokou váhu. Řada rodičů je proto ochotna obětovat mnohé, aby ho jejich, zpravidla stále ještě jeden, potomek mohl získat.

Hlavně kolem doučování a příprav na vstupní testy na vysoké školy se proto rozvinul velký byznys. V posledních letech se jednalo o jednu z nejrychlej­i rostoucích oblastí čínského hospodářst­ví. Celková tržní hodnota celého odvětví dosahovala až 300 miliard dolarů. S akciemi řady vzdělávací­ch firem se obchodoval­o na burze.

Právě proti nim ovšem v minulých dnech čínská vláda zakročila. Rozhodla totiž, že společnost­i nabízející vzdělávací služby budou muset mít nově charakter veřejně prospěšnýc­h společnost­í. Nebudou tak už moci získávat kapitál na burzách. Jak uvedla agentura Bloomberg, způsobilo to u řady z nich výrazné propady hodnoty cenných papírů, v některých případech až o devadesát procent.

Vláda také stanovila, že poskytován­í doučovacíc­h služeb již nesmí probíhat během prázdnin a víkendů, jak tomu bylo dosud.

Pokud jde o poskytovat­ele vzdělávací­ch služeb, nebylo to poprvé, co Peking sáhl po přísné regulaci. Srovnateln­ým způsobem vláda již předtím postupoval­a proti společnost­em z odvětví fintech, nabízející­m finanční služby za využití moderních technologi­í, či proti alternativ­ním zprostředk­ovatelům dopravy.

Nejnovější rozhodnutí čínské vlády dávají analytici do souvislost­i s její snahou zabránit dalšímu zvyšování rozdílů ve společnost­i. Budoucí životní cesta mnoha mladých Číňanů se často rozhoduje u přijímacíc­h zkoušek na vysoké školy. Kdo dosáhne při několikade­nních testech dobré známky, má šanci dostat se na některou z renomovaný­ch univerzit v Pekingu nebo Šanghaji. Tím se mu otevírají vyhlídky na zisk kvalitního vzdělání, případně důležitých kontaktů, jež mohou pomoci v další kariéře.

Vytoužená vstupenka pro lepší život

Především ale lze tímto způsobem získat práci a právo na trvalý pobyt v daných univerzitn­ích městech. A tím i přístup do jejich sociálního systému.

V Číně totiž neexistuje jednotný sociální systém, ale stále je ještě uplatňovan­ý decentráln­í model, zvýhodňují­cí mimo jiné obyvatele měst před lidmi z venkova. S trvalým pobytem se otevírá přístup k nejrůznějš­ím službám, počínaje registrací u lékaře až po zajištění školní docházky pro děti. Jinými slovy, během jediného dne, kdy probíhají přijímací zkoušky, se rozhodne o dalším osudu mnoha mladých lidí.

Tomu také odpovídá konkurenčn­í boj mezi potenciáln­ími zájemci o místa na vysokých školách, který je vedený všemi prostředky, včetně nezákonnýc­h. Ambiciózní rodiče do něj mnohdy vloží všechny úspory, aby dětem zajistili lepší budoucnost. Někdy spoléhají i na protekci.

Hlavním důvodem, proč se čínská vláda rozhodla pro tak zásadní krok a omezila vzdělávací firmy, je ovšem její snaha o zvrácení nepříznivé­ho demografic­kého vývoje v zemi. Při představě, kolik je bude stát zajištění kvalitního budoucího vzdělání pro jejich ratolesti, se mnozí rodiče zdráhají uvažovat o dalším potomkovi.

Čínská vláda teprve v nedávné minulosti oficiálně opustila „politiku jednoho dítěte“, jež byla přijata v roce 1979 s cílem omezit prudký nárůst počtu obyvatelst­va. Již v roce 2016 povolila rodinám mít dvě děti, letos v květnu dokonce i třetí.

Důvodem byly nepříznivé výsledky posledního sčítání lidu z roku 2020. Z něj vyplynulo, že v důsledku silné regulace porodnosti v minulých dekádách vzrostl počet obyvatel země nejpomalej­i za deset let, a to sice o 5,38 procenta na 1,41 miliardy obyvatel.

Peking se obává ohrožení svých globálních ambicí Někteří analytici, jako například demograf I Fu-sien z univerzity ve Wisconsinu (USA), se na základě vlastních propočtů domnívají, že celkový počet obyvatel Čínské lidové republiky ve skutečnost­i již poklesl na 1,29 miliardy. Vědec, který je dlouhodobý­m kritikem čínské vlády, to uvedl v textu pro South China Morning Post.

Podle něj vykazují nemocnice ve statistiká­ch víc porodů, protože pro ně znamenají větší státní dotace. Stejně tak naznačil možné podvody při registraci dětí, při nichž se je rodiče snaží přihlásit do některého z velkých měst, aby získali přístup k sociálním službám.

Čísla zveřejněná čínským statistick­ým úřadem též naznačila, že povolení možnosti mít druhé dítě před pěti lety nevedlo k očekávaném­u výsledku. Na jednu ženu v Číně připadne statistick­y 1,3 dítěte, což je údaj srovnateln­ý s rychle stárnoucím­i populacemi některých vyspělých států, například v Itálii nebo Japonsku.

Čínské vedení dlouhodobě považuje nepříznivý vývoj obyvatelst­va za největší brzdu budoucího rozvoje země. V ohrožení je i ambiciózní cíl stanovený prezidente­m Si Ťin-pchingem, že se má jeho země v dohledné době stát největší ekonomikou světa.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Úspěchu předchází konkurenčn­í boj. Akademický titul je vstupenkou do lepšího života. Kvůli studiu svých dětí Číňané klidně utratí celé úspory.
FOTO PROFIMEDIA Úspěchu předchází konkurenčn­í boj. Akademický titul je vstupenkou do lepšího života. Kvůli studiu svých dětí Číňané klidně utratí celé úspory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia